Blog

Blog
Modestia, cel mai important atu în leadership

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Modestia, cel mai important atu în leadership

În economia de idei a secolului 21, succesul depinde de cât de bine putem asculta, învăța și colabora cu alții. Este timpul să vă îmblânziți egoul.

Egourile mai mari decât viața însăși „devin rapid obligații și nu semne ale puterii și ale leadershipului, așa cum au fost odată”, spune profesorul Edward Hess, de la University of Virginia.

Și cum de fiecare dată când suntem la câte-o răscruce ne fixăm niște obiective, vă propun ca unul dintre acestea să fie să deveniți mai modești. De ce? Tocmai pentru că egourile mai mari decât viața însăși devin un lest. Și într-adevăr, în ceea ce poate părea a fi un paradox, profesorul Hess spune că inamicul mortal al egoului, modestia, devine una dintre trăsăturile care aproape că garantează succesul la locurile de muncă ale secolului 21.

„În tsunamiul tehnologic ale deceniilor următoare, roboții și mașinile inteligente sunt proiectate să înlocuiască mai mult de jumătate din locurile de muncă din Statele Unite,” spune Hess, profesor la Darden Graduate School of Business din cadrul University of Virginia și autor al cărții „Learn of Die: Using Science to Build a Leading-Edge Learning Organization” (Columbia Business School Publishing, 2014).

„Locurile de muncă ‘sigure’ vor necesita în mare măsură abilități cognitive și emoționale pe care tehnologia nu le poate replica, cum ar fi gândirea critică, inovația, creativitatea și implicarea emoțională cu alți oameni,” explică el. „Toate aceste competențe au un numitor comun: sunt puse în mișcare de modestie.”

Sunteți sceptici? Puneți-vă următoarele întrebări: Ați întâlnit vreodată pe cineva cu un ego uriaș care să aibă o minte deschisă? Să fie cu adevărat bun la ascultarea activă? La a se pune pe sine în pantofii altcuiva? La a juca bine cu alții, într-o echipă? La a spune „nu știu”, „ideea ta e mai bună decât a mea” sau „ai dreptate”? Eu nu cred…

Este clar că dacă vreți să fiți lideri eficienți (sau chiar angajați de succes) de acum înainte, vă veți domoli egoul și veți deveni mai orientați spre echipă. Dar nu va fi ușor.

„Vorbim de o muncă asupra noastră care nu se termină niciodată”,  spune Hess. „Pentru că gândirea bazată pe ego este poziția implicită a creierului nostru și căutăm în mod natural să întărim ceea ce credem că știm deja. De asemenea, trebuie să depășim o viață de condiționare culturală și comportamentală favorabilă egoului supradimensionat. Dar dacă vrem să rămânem competitivi în Epoca Mașinilor Inteligente, acest lucru trebuie să se întâmple!”

Mai întâi, trebuie să știți că veți lucra împotriva înclinațiilor naturale ale propriului creier. Conform lui Hess, a amuți egoul este contra propriei noastre naturi! Din punct de vedere cognitiv, noi oamenii suntem cablați pe procesarea selectivă numai a informațiilor care confirmă – și să le eliminăm, la fel de selectiv, pe acelea care contrazic ceea ce „știm că este bine”. În plus, suntem niște gânditori leneși și defensivi din punct de vedere emoțional, direcționați spre protejarea propriului ego.

„Oricum, știința este destul de clară în privința faptului că gândirea inovativă de nivel înalt este un sport de echipă,” comentează el. „Pentru a învăța, a ne adapta și a reuși, trebuie să vrem să ne uităm cu atenție la greșelile și eșecurile noastre, să-i ascultăm cu adevărat pe oamenii care nu sunt de acord cu noi și să permitem ca cele mai bune gânduri și idei să urce la suprafață, ceea ce necesită modestie! Vestea bună este, atunci când vine vorba de a rezista apărării naturale a propriului mod de gândire, că paza bună trece primejdia rea.”

Căutați un feedback obiectiv referitor la propriul ego. Nu vă puteți tulbura egoul dacă nu aveți o imagine precisă a sa. Și pentru că nu este o zonă în care să puteți avea încredere în propria judecată, trebuie să aveți curajul să mergeți la oameni care vă cunosc bine, la muncă și în viața personală, pentru a completa această trecere în revistă a parsoanei dumneavoastră din toate unghiurile, una care se concentrează pe inteligența dumneavoastră emoțională și pe comportamentele referitoare la deschiderea de spirit, ascultare, empatie, modestie, etc.

„Explicați de ce vreți răspunsuri oneste,” ne instruiește Hess. „Accentuați cât de mult le veți aprecia onestitatea și că această sinceritate nu vă va afecta relația. După primirea datelor, evaluațile cu altcineva de încredere. Mulțumiți tuturor acelora care au avut curajul să vă dea un feedback onest. Gândiți-vă la imaginea pe care ați primit-o și hotărâți-vă ce vreți să faceți cu aceste date.”

Schimbați-vă modelul mental în privința „deșteptăciunii”. În trecut a fi „deștept” era determinat de mărimea cunoștințelor cuiva. A nu ști răspunsul „corect” era – și adesea încă mai este – o lovitură puternică pentru propriul ego. Dar astăzi avem deja un acces instantaneu la toate cunoștințele pe care le vrem, mulțumită „tovarășilor” Google și Siri. „Noua deșteptăciune” înseamnă să știi ce nu știi și cum să înveți, să fii capabil să pui întrebările potrivite și să examinezi răspunsurile în mod critic.

„Așa cum legendarul investitor în fonduri de risc Ray Dalio a spus, ‘suntem cu toții niște proști’,” comentează Hess. „Suntem cu toții gânditori sub-optimali. Numai aceia dintre noi care admit cu grație și modestie că nu știu, vor reuși în această lume nouă. Deci schimbați chiar acum modul în care țineți scorul. Angajați-vă în colaborări, căutați feedback-ul și cereți ajutor în fiecare zi. Acest lucru vă va împinge înainte spre dezvoltarea modestiei și empatiei de care veți avea nevoie prentru a ‘câștiga’ acest joc nou.”

Învățați să vă încălțați cu pantofii altora. Cercetările spun că o modalitate de a deveni mai puțin absorbiți de sine și mai deschiși spre experiențele celorlalți este să munciți în mod activ pentru a fi mai empatici și mai compătimitori. Gândiți-vă cum ați fost ajutați de alții, iar a spune „mulțumesc” în fiecare zi este un mod pozitiv de a începe acest proces. Gândiți-vă la oamenii care aduc bucurie în viața dumneavoastră. Și asta ajută.

„A-mi întrerupe judecata pentru a mă încălța cu pantofii altcuiva a fost întotdeauna o încercare deosebită pentru mine,” admite Hess. „Mintea mea vrea întotdeauna să ajungă direct la concluzii în loc să ia cu adevărat în considerare ceea ce trăiește, gândește și simte cealaltă persoană. Ascultarea activă a fost un instrument important care m-a ajutat să-mi dau la o parte egoul. Atunci când îmi reamintesc să-mi concentrez toată atenția asupra a ceea ce spune altcineva în loc să-mi formulez propriul răspuns, descopăr că înțeleg mai bine situația și, adesea, crește și empatia pe care o simt.

Amintiți-vă că nu trebuie să fiți în totalitate de acord cu opiniile sau acțiunile cuiva pentru a-l trata cu compasiune,” adaugă el. „A nu fi de acord cu modestie lasă încă liniile de comunicare deschise și permite o muncă de echipă pe viitor.”

Făceți-vă mintea să tacă pentru a rămâne prezent. Hess indică meditația concentrată asupra atenției ca o metodă bună pentru calmarea auto-intensității interioare a cuiva. Complet implicați în experiența curentă (ca opoziție cu rumegarea trecutului ori îngrijorările referitoare la viitor) sunteți capabili să mențineți o perspectivă echilibrată, sănătoasă. A fi acolo și răspunzând la momentele prezente este de asemenea o centură se salvare puternică împotriva neînțelegerilor și interpretărilor greșite datorate egoului.

„Personal, am remarcat că meditația mă face mai conștient de reacțiile mele fizice – respirația și bătăile inimii,” ne împătășește el. „Acum știu că atunci când motorul meu intern merge cu adevărat repede încerc să mă întorc la sindromul ‘eu’ și că am nevoie să încetinesc în mod deliberat ca să fiu mai calm și mai deschis spre ceilalți. Am ajuns să înțeleg că în calitate de coleg de echipă și lider nu am dreptul să am dreptate întotdeauna sau să concentrez atenția în permanență asupra mea, ci trebuie să lucrez cu ceilalți pentru a obține cel mai bun răspuns.”

Nu mai lăsați teama să vă determine deciziile. Jucăm adesea la siguranță pentru că nu vrem să părem proști, să greșim sau să eșuăm spectaculos în fața prietenilor și colegilor. Cu alte cuvinte, ne este teamă să facem greșeli și să ne rămin propriul ego. Hess spune că a accepta faptul că greșim este o parte necesară și importantă în dezvoltarea modestiei.

„Teama de eșec, teama de a arăta rău, teama de a ne simți jenați, de a pierde un statut, de a nu fi plăcuți și de a ne pierde jobul, toate acționează ca un inhibitor al învățării, inovației și colaborării care sunt esențiale pentru siguranța pe termen lung a jobului,” afirmă Hess. „Pentru a păși mai puțin temători în viitor, trebuie să înțelegeți că învățarea nu este un proces fără defecte, cu o eficiență de 99%, așa că greșelile trebuie puse în valoare ca oportunități de a învăța.

Cu cât transformați mai repede și mai bine greșelile în oportunități de învățare, cu atât mai mici sunt șansele de a fi înlocuiți de o mașină,” adaugă el. „A avea un ego căruia nu-i este teamă să admită greșelile, să se confrunte cu slăbiciunile și să testeze presupunerile este o strategie de încredere pentru succesele pe termen lung.”

Evaluați-vă singuri în fiecare zi. Există un motiv pentru care listele cu lucrurile de făcut sunt atât de populare: funcționează! Creați o listă , de mementouri despre nevoia de a fi modest, cu mintea deschisă, empatic, un bun ascultător sau orice altă calitate anti-ego la care doriți să lucrați. Faceți lista cât mai detaliată posibil. Revedeți-o înainte de fiecare ședință și evaluați-vă la sfârșitul acesteia, De exemplu, dacă vreți să reușiți să ascultați mai bine, lista dumneavoastră ar putea include următoarele sarcini:

  • Nu-i întrerupeți pe ceilalți;
  • Concentrați-vă cu adevărat pe înțelegerea celeilalte persoane;
  • Suspendați judecata;
  • Nu vă gândiți la propriul răspuns în timp ce cealată persoană încă vorbește;
  • Nu vă susțineți în mod automat punctul de vedere de la primul răspuns;
  • Puneți întrebări pentru a fi siguri că înțelegeți cealaltă persoană;
  • Întrebați dacă puteți parafraza ceea ce a spus cealaltă persoană pentru a fi siguri că ați auzit corect;
  • Încercați cu adevărat să înțelegeți motivele pentru care cealaltă persoană are convingerile pe care le are.

„Dacă reflectați și munciți pentru a vă stăpâni în fiecare zi, veți observa o diferență în propriul raport modestie-ego,” promite Hess. „Pentru a începe, eu vă sfătuiesc să alegeți două obiceiuri pe care doriți să le schimbați. Căutați ajutorul la oameni în care aveți încredere pentru crearea propriei liste și cereți-le ajutorul pentru a vă considera responsabil. Dați-le permisiunea să vă anunțe când văd că acționați în contradicție cu noile obiceiuri dorite.”

Călătoria pentru a deveni o persoană mai modestă nu este scurtă. Și va necesita o muncă dură și susținută. Și va fi un efort pentru toată viața, nu ceva care se termină la sfârșitul anului. Dar Hess crede cu tărie că veți considera călătoria eliberatoare și fructuoasă.

„O dată cu modestia vin și relații mai pline de sens, oportunități mai bune și bineînțeles o șansă mai mare de a rămâne relevanți și competitivi în Epoca Mașinilor Inteligente,” spune el. „În această epocă, individualismul și competiția internă vor fi eliminate și va rămâne doar munca de echipă. Auto-promovarea va fi de asemenea eliminată în favoarea auto-reflecției. Nu va mai fi nevoie să le știți pe toate și a fi bun în a nu ști va fi important.

Pe scurt, modestia va fi necesară pentru a maximiza efectele eficienței în gândire, ascultare, relaționare și colaborare,” trage Hess concluziile. „Veți avea nevoie de ceilalți pentru a depăși în gândire o mașină inteligentă! Începeți să vă schimbați încă de pe acum, ca să vă dorească în postura de angajați mâine. Ajustarea modestiei proprii se poate dovedi una dintre cele mai importante hotărâri pe care o veți lua vreodată.”

Alte articole care s-ar putea să vă placă:

8 forme de interviu de recrutare

Managementul de tranziţie – un model încă prea puţin sau deloc cunoscut în România

Lacătul numeric – o soluție eficientă contra spionajului industrial

Construirea şi păstrarea unei relaţii durabile cu clienţii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *