Blog

Blog
Strategia reușitei în 3 puncte conform lui Elon Musk

Comments (0) - Uncategorized

Strategia reușitei în 3 puncte conform lui Elon Musk

Vizionar al secolului sau miliardar bizar? Orice ați crede despre Elon Musk, personajul a reușit să busculeze piețele. În acest articol voi creiona cele trei elemente fundamentale ale reușitei, conform lui Elon Musk.

Reușita Tesla bazată pe „fullstack”

Integrați niște „fullstack” în modelul economic și veți deveni mascota investitorilor din Statele Unite. Termenul, inventat de Andreessen Horowitz, definește o întreprindere care nu se mulțumește să subtrateze pentru un distribuitor, ci decide să-și țintească toate nivelurile lanțului său valoric. Este ceea ce a făcut Elon Musk cu întreprinderea sa Tesla Motors, fabricant de mașini electrice de lux. Împingând spre modificarea reglementării americane (care obliga fabricanții de automobile să revândă doar concesionarilor), Tesla nu s-a mulțumit doar să producă, ci a și-a și vândut mașinile către consumatorii finali. Concesionarii, de obicei singurii abilitați să comercializeze către particulari, s-au văzut concurați de proprii lor furnizori de automobile. Atingând mai multe ținte de clientelă prezente pe filiera sa, Tesla Motors și-a lărgit perspectivele și a transformat codurile sectorului său.

Elon Musk vrea să schimbe lumea

Elon Musk a spus: „Începând cu PayPal, m-am gândit: care sunt celelalte probleme susceptibile să influențeze viitorul umanității? Și nu din punctul de vedere al celei mai bune modalități de a face bani.” Un pic ca Steve Jobs, Elon Musk vrea să schimbe lumea. Dorința de aduce umanității ceva în plus îl animă. Și nu se abate niciodată de la această linie de consuită. Ea l-a făcut să urmărească sau nu oportunitățile de afaceri. Să cităm, de exemplu, acțiunile sale în favoarea trans-umanismului, organizație care militează (printre altele) pentru accesul la noile tehnologii de către toate populațiile, ecologia ca valoare fundamentală la Tesla, Hyperloop, nou proiect propriu de transport în comun în care investește. Fără a merge până la a dori marcarea umanității cu propria amprentă, cheia reușitei ar fi poate de a ne respecta valorile oricât ar costa și de a ne consacra proiectelor care ne pasionează, dincolo de aspectul financiar.

Fără salariu și dur în afaceri

Pentru a reuși, Elon Musl mizează mai întâi pe echipele sale. Este reputat pentru plata meschină a salariaților săi în timp ce își plătește salariul minim pe economie legal în California (câștigurile sale provin numai din investiții). În contrapartidă, Elon Musk ar cere o capacitate de muncă ieșită din comun din partea colaboratorilor săi. Un pic tiranic, ar fi răspuns unuia dintre salariații săi, plecat mai devreme pentru a asista la nașterea unuia dintre copiii săi că ar fi fost extrem de dezamăgit și că această scuză nu era valabilă. Dacă Elon Musk respinge acest fapt, nu este mai puțin obsedat de muncă. Justine Musk își descrie fostul soț într-o postare publicată pe site-ul de întrebări și răspunsuri Quora „indivizii extremi [ca Elon Musk] asociază verva și talentul cu o disciplină a muncii ieșită din comun.” Pentru a reuși, știți ce vă rămâne de făcut!

Elon Musk, 47 de ani, născut la Pretoria (Africa de Sud), inginer și inventator, naturalizat american, trăiește la Los Angeles. Președinte și Director General  al SpaceX (vehicule de lansare spațială), al Tesla Motors, constructor de automobile electrice sportive și de lux, evaluat la peste 35 de miliarde de dolari, președinte al Consiliului de Administrație al firmei SolarCity, a co-fondat PayPal revândut la eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.

Alte articole pe care, poate, le-ați ratat:

Lecții de marketing de la Steve Jobs

Cum să redactaţi un CV percutant

Cum să vă recunoaşteţi greşelile în faţa şefului

De ce femeile sunt mai puțin îndrăznețe în management

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *