Blog

Blog
Interviul de recrutare – topul întrebărilor cele mai întâlnite și a celor mai nebune

Comments (0) - Uncategorized

Interviul de recrutare – topul întrebărilor cele mai întâlnite și a celor mai nebune

Sunteți pe punctul să treceți printr-un interviu de angajare și v-ați rugat partenerul de viață sau pe un prieten să vă consacre un pic de timp pentru a pregăti acest schimb (da, pentru că întrevederea nu trebuie în niciun caz să fie un monolog), dar acest lucru nu vă face să fiți în largul vostru. Pentru că trebuie să fiți gata să răspundeți la tot felul de întrebări – chiar și cele mai nebune – am listat mai jos pentru voi unele dintre cele mai folosite de recrutori, dar și dintre cele mai dificile și neașteptate.

Care vă sunt punctele forte și cele slabe?

Întrebarea este pusă, încă, în mod frecvent în interviurile de recrutare chiar dacă este așteptată de candidați. Veți găsi bineînțeles puncte slabe care nu sunt reale cum ar fi franchețea, excesul de rigurozitate sau faptul de a fi prea preciși. Trebuie totuși păstrată o doză de sinceritate pentru că recrutorii nu sunt chiar tâmpiți.

De ce vreți să lucrați la noi?

Încă una dintre întrebările clasice ale recrutorilor, care trebuie totuși bine pregătită. Pentru că dacă răspundeți indicând numărul de săptămâni de vacanță ca fiind principalul motiv pentru care ați aplicat, riscați să treceți pe lângă post. Cu această întrebare recrutorii se așteaptă să vadă prin cuvintele și atitudinea voastră dorința de a veni în firma lor. Cu cât va fi mai puternică motivația voastră, cu atât mai ușor veți răspunde la această întrebare. De unde importanța de a aplica pentru funcții care vă interesează în mod profund, poate chiar vă fac să visați.

Care este jobul dumneavoastră de vis?

Și uite că sunteți întrebați și despre postul visurilor voastre. A devenit o întrebare curentă în rândul directorilor de resurse umane. Evident, dacă jobul pe care-l descrieți este mult prea îndepărtat de cel pentru care aplicați, recrutorii vor fi îndretățiți să-și pună întrebări legate de adevărata motivare pentru post. În anumite cazuri, nu ar trebui nici să fiți prea ambițioși, pentru că a dori să fiți rege în locul celui actual s-ar putea să nu vă avantajeze.

Vorbiți-mi de cea mai frumoasă reușită profesională a dumneavoastră

În acest caz precis, recrutorul așteaptă de la voi, dincolo de un superb exemplu de succes într-un domeniu apropiat de cel pentru care aplicați, precizie și concizie. Dacă povestea reușitelor dumneavoastră ia 15 minute, acest lucru riscă să-l plictisească pe interlocutorul vostru. Mai rău, va observa că vă pierdeți în detalii inutile. Vorbiți scurt și direct.

Vorbiți-mi de cea mai mare eroare sau de cel mai mare eșec al dumneavoastră

Și aici, nu vă pierdeți în presupuneri și mergeți direct la subiect. Este important să vă gândiți dinainte. În acest caz va trebui să evocați lecțiile trase din această eroare sau eșec și să arătați cum v-ați revenit. Eșecul este din ce în ce mai puțin tabu în ziua de azi. Din contră, întreprinderile au înțeles că acest lucru poate face un colaborator sau chiar toată organizația să evolueze în mod pozitiv. Simțiți-vă în largul vostru când vorbiți.

De ce ar trebui să vă recrutăm?

Se subînțelege că întrebarea vi se adresează dumneavoastră și nu altcuiva și ar putea fi formulată și așa „ce ne oferiți în plus față de alții?” O întrebare clasică care merită să fie anticipată. Trebuie să cunoașteți perfect întreprinderea și postul pentru care ați aplicat pentru a vă evidenția calitățile în raport cu misiunea propusă. Aici se pune problema veritabilei valori adăugate pe care o aduceți: experiență, trăsături de caracter, competențe, motivație, cât mai multe argumente posibile.

Vă deranjează să lucrați seara și în weekend?

Sau „Sunteți gata să depășiți cele 40 de ore săptămânale?” Aici este o problemă de onestitate. Există întreprinderi unde trebuie să lucrați multe ore datorită efectivelor reduse și altele unde munca în weekend este obligatorie (livrări, evenimente etc.). Atunci când aplicați trebuie să fiți conștienți de aceste constrângeri și să le acceptați. Dacă sunteți incapabili să faceți aceste sacrificii din motive personale, este mai bine să anunțați și poate ar fi fost mai bine să nu vă trimiteți candidatura. Pe scurt, dacă acest lucru nu vă deranjează, va trebui să acceptați constrângerile orare ale postului.

Povestiți-ne o situație în care nu ați fost de acord cu șeful dumneavoastră

Iată o bună întrebare capcană pentru a termina. Fie vă gudurați explicând că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată (prea puțin credibil), fie vă puneți într-o situație delicată, care constă în a mărturisi că da, de fapt, i-ați spus șefului dumneavoastră că nu sunteți de acord cu el referitor la un proiect, un dosar, o decizie. O dată făcută mărturisirea, arta răspunsului dumneavoastră va consta în evocarea soluțiilor pe care le-ați găsit până la urmă, dacă este posibil împreună. Pentru că încleștarea și ruptura nu vor fi argumente prea bune în favoarea dumneavoastră.

Întrebările cele mai nebune

Și acum pentru a încheia, o enumerare a unora dintre întrebările cele mai neașteptate într-un interviu de angajare colectate de către Glassdoor. Și le puteți auzi și voi! Recrutorilor nu le lipsește imaginația.

  • Probabilitatea zilei de naștere – Dacă suntem 3 în această sală, care este probabilitatea ca cel puțin 2 persoane să fie născute în aceeași zi a săptămânii? (pusă pentru un post de trader stagiar la IMC Financial Markets)
  • Meseria de consultant – Cum ați explica meseria de consultant unui copil de 4 până la 6 ani? (pusă pentru un post de conultant junior la Capgemini Consulting)
  • Banii – Ce ați face cu 200.000 €? (pusă pentru un post de business developer le Seekube)
  • Stațiile de benzină în regiunea pariziană (în cazul nostru ar putea fi București sau oricare alt oraș mare) – Câte stații de benzină există în regiunea pariziană? (pusă pentru un post de inginer consultant la Altran Group)
  • Mingile de ping-pong și autobuzul – Câte mingi de ping-pong încap într-un autobuz? (pusă pentru un post de manager de produs la Google)
  • Valoarea dumneavoastră comercială – Sunteți revandabil? Cu cât vă pot vinde unui client? (pusă pentru un post de consultant senior SAP la Accenture)
  • Cu bicicleta la muncă – Evaluați numărul persoanelor care vin pe bicicletă la muncă în Paris (din nou, în cazul nostru, locația poate fi înlocuită cu orașul în care se află postul) (pusă pentru un post de consultant în strategie la Ptolemus Consulting Group)
  • Modelele dumneavoastră – Vorbiți-ne de oamenii care vă inspiră (pusă pentru un post în resurse umane la Louis Vuitton)

Alte articole pe care poate nu le-ați citit:

Antreprenori, cântăriți bine riscurile pe drumul spre succes

Secrete pentru a deveni un antreprenor prosper

Indicatorii cheie ai performanței și procesul de business

Când e momentul pentru o schimbare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *