Primele 7 fraze care vă spun că ați găsit persoana potrivită pentru un post
Aveți o poziție deschisă în rândul personalului și ați ajuns cu procesul de recrutare la interviuri. Vă place sau nu, acest lucru face parte din ceea ce înseamnă să fiți manager.
Deci stați în față cu stiva de cv-uri pe care le-ați primit (ori vă uitați pe calculator la un folder plin). Le eliminați de la început pe cele fără calificările necesare pentru a îndeplini munca. Apoi cereți resurselor umane să stabilească interviurile cu cei pe care i-ați marcat drept „potențiali candidați”.
Cunoașteți toate întrebările potrivite pe care să le puneți. În definitiv faceți acest lucru de ani de zile, ați fost pregătit de oameni care au făcut acest lucru multă vreme ori ați citit intens despre acest proces.
Și sunteți un bun ascultător. Puteți identifica frazele tipice „planificate dinainte”, cum ar fi: „Cea mai mare slăbiciune a mea este faptul că sunt workaholic și pierd socoteala timpului terminând târziu în fiecare seară.”
Asta e una dintre frazele pe care nu o cumpăr niciodată…
Deci care ar fi frazele cheie ale candidaților la postul prevăzut, spuse în timpul interviului, care vă spun că este persoana potrivită pentru job?
Iată câteva exemple care ar trebui să sune ca o muzică bună în urechile dumneavoastră:
„M-am uitat pe internet și am văzut că firma dumneavoastră face XYZ. Sunt lucruri care mă interesează cu adevărat pentru că…”
Acest lucru arată că și-au făcut temele, au investit timp în pregătirea pentru interviu și chiar vor acest post.
Candidații care s-au interesat, vă cunosc compania și scopul ei, își arată interesul pentru întreprindere ceea ce le permite să-și conecteze competențele și ambițiile de aceasta.
De exemplu, într-un interviu, am întrebat candidata care dintre newslettere (erau vreo 20 publicate) a interesat-o cel mai mult și nu mi-a putut răspunde. A fost clar că nu s-a interesat cu adevărat despre companie, iar interesul ei pentru acea poziție era legat doar de salariul care venea o dată cu ea. Sigur, poate că era nervoasă, dar nici restul interviului nu a mers mai bine!
„Sunt o persoană care învață repede. Arătați-mi ceva o singură dată și înțeleg.”
Managerii nu vor oameni în echipa lor care le vor consuma o groază de timp, pentru că trebuie să li se arate ce au de făcut de nu știu câte ori.
Vă doriți oameni care înțeleg lucrurile și le procesează rapid. Acest lucru vă face viața mai ușoară.
Iată încă un mic secret: întrebați-i la interviu dacă au fost vreodată într-o echipă de dezbatere. S-a descoperit cei care dezbat se pun rapid pe picioare și procesează mai ușor informațiile noi.
„Sunt plin de resurse. Dacă întâmpin o problemă, sunt foarte bun în găsirea rapidă a unei soluții. De exemplu…”
Tuturor supervizorilor le plac oamenii cu resurse, pentru că, din nou, le economisesc timp! Ați observat șablonul? Managerii vor oameni care le economisesc timp, nu care-i costă timp.
Deci chiar dacă postul nu are o componentă problemă care trebuie rezolvată, a avea pe cineva cu resurse și care-și asumă inițiativa pentru a găsi propriile soluții și răspunsuri este un lucru bun.
Pentru că nu este ușor să vă convingeți într-un interviu că într-adevăr candidații sunt buni în rezolvarea problemelor, cereți-le să vă dea exemple, dacă nu vi le oferă singuri.
Întrebați-i cum au abordat și au rezolvat probleme în trecutul lor, profesional sau personal, nu contează, atâta timp cât exemplele sunt legate într-o oarecare măsură de poziția pentru care îi intervievați.
„E ușor să lucrați cu mine pentru că mă adaptez și pot lucra cu oricine.”
Se înțelege, asta nu înseamnă că le place oricine, ci numai că pot lucra cu oricine. Eu am spus întotdeauna că nu trebuie să îți placă un om pentru a lucra cu el. Faptul că îți plac colegii face lucrurile mai simple și crează o experiență mai plăcută? Cu siguranță, dar nu este o necesitate. Oamenii care sunt adaptabili și deschiși la ideile celorlalți sunt jucători de echipă și vor ajuta la curgerea lină a procesului de muncă. Ei nu crează conflicte și probleme. Aceștia ar putea să aducă un punct de vedere opus sau un mod alternativ de a face ceva, dar acest lucru va fi făcut într-un mod care nu este disruptiv pentru proces.
„Fac orice este necesar pentru a vedea treaba făcută și făcută bine. De exemplu…”
Vă doriți oameni care sunt angajați în a face lucrurile cum trebuie în orice situație. Când oamenii au o motivare internă pentru a face lucrurile cât pot de bine, acest lucru vă permite să delegați sarcini fără a fi îngrijorat de realizarea lor. Nu-i puteți antrena pe oameni să facă asta, e ceva înăscut. De aceea este vital să-i angajați pentru asta.
„Sunt complet deschis și chiar îmi place să primesc un feedback.”
Vechea zicală că nu poți învăța „trucuri noi un câine bătrân” este falsă! Oricine poate învăța, iar dacă nu pot, fugiți de ei cât puteți mai repede. A putea să învețe înseamnă să fie deschiși către extinderea orizonturilor proprii din punct de vedere personal și profesional. Oamenii care-și doresc un feedback înțeleg că nu sunt la potețial maxim tot timpul. Ei înțeleg faptul că colegii lor sau chiar dumneavoastră, în calitate de manager, ar putea cunoaște un mod mai bun de a face ceva. Ei consideră feedbackul ca pe o experiență de învățare, nu ca pe o insultă personală. Acest fel de oameni îi doriți în echipa voastră.
„Sunt o persoană loială și dedicată.”
De ce trebuie să conteze acest lucru pentru voi?
În primul rând, acest lucru înseamnă că nu vor spune prostii despre voi și despre companie. Înseamnă că s-au interesat despre firmă, le place ce se întâmplă acolo și doresc să-și dedice timpul și energia pentru succesul ei. Ceea ce nu înseamnă că promit să lucreze pentru dumneavoastră până la adânci bătrâneți… Dar atâta timp cât sunt acolo, vă puteți baza pe loialitatea și dedicarea lor. În traducere, vor fi acolo zi și noapte, cu excepția perioadelor când sunt bolnavi ori în vacanță, și puteți conta pe ei.
Mai sunt și alte fraze pe care dacă le auziți în timpul unui interviu vă fac să angajați acea persoană? Dacă da, atunci împărtășiți-le cu noi printr-un comentariu mai jos.
Articole pe care poate nu le-ați citit:
Cum să detectați premizele unui burnout la un colaborator sau chiar la dumneavoastră
9 chei pentru a fi percutanți în găsirea unui loc de muncă