Când emailul vă accelerează reușita
Atunci când vă uitați pe mail dimineața, citiți în primul rând mailurile cu subiect clar, precis și identificabil, răspunzând imediat, atunci când conținutul său e scurt, direct și explicit. După această constatare trebuie să vă scrieți mesajele într-o manieră cât mai concisă dacă vreți să fiți citiți și să le simplificați viața corespondenților voștri. Trimiterea unui mail scurt ia adesea mai mult timp, dar vă mărește probabilitatea de a fi citiți. Haideți să vedem în ce fel emailul vă poate accelera reușita.
Emailurile scurte vă vor schimba cariera și afacerea
Un email scurt vă poate schimba cariera și afacerea. De fapt, chiar dacă este rătăcit printre alte mesaje, dacă are un cârlig inteligent care incită la acțiune, un text perfect conceput cu o introducere scurtă, el vă poate mări considerabil rata de reușită. Pentru un demers și o cerere pe email, lungimea sa redusă adaugă valoare mesajului vostru și vă garantează un răspuns. Trimiterea unui mesaj mai scurt nu ia întotdeauna mai puțin timp, dar mărește șansele de a fi citit și de a primi un răspuns.
Regula celor 5 fraze scurte
Scrieți-vă mesajul într-un prim elan pentru a exprima ceea ce doriți să comunicați, apoi împărțiți la doi numărul de cuvinte, cântăriți-l pe fiecare, suprimați-le pe cele care nu folosesc la nimic, decât la încetinirea lecturii, și alegeți cuvinte cu un puternic conținut de imagini. În mod paradoxal, în epoca mesajeriei electronice, veți fi mai eficient dacă știți să manipulați limbajul, utilizarea cuvintelor și dați dovadă de sinteză. Mailul care are impact asupra destinatarului conține mai puțin de 5 fraze, scoate în prim plan informația cea mai importantă și trage rapid concluzia. Regula celor cinci fraze îl face concis și atrăgător, până la interpelarea destinatarului său. O dată scrise frazele, trebuie să le reluați și să diminuați numărul cuvintelor astfel încât fiecare să fie scurtă, cu o construcție de bază, inteligibilă de la prima lectură. Trebuie să dați ritm mesajului dumneavoastră, să introduceți în fiecare frază și în fiecare subiect o idee puternică pentru a nu se pierde în fluxul celorlalte. Cu cât investiți timp pentru a simplifica conținutul și forma, cu atât îl faceți pe destinatar să câștige timp și vă va răspunde de fiecare dată rapid.
Regula răspunsului pertinent și scurt
Nu este suficient să trimiteți un email scurt pentru plăcerea de a-l scurta sau de a răspunde punct cu punct și de a vă debarasa de o constrângere sau de a face un fel de amânare electronică, care nu face decât să lase pe mai târziu o obligație cronofagă. Mesajul dumneavoastră de răspuns trebuie să fie și el țintit și pertinent, pentru că altfel riscați efectul de bumerang al unei amânări reciproce și de a primi la rândul vostru un mesaj scurt, laconic și fără valoare adăugată pentru acțiunea dumneavoastră, care vă va face să pierdeți și mai mult timp. Un email scurt este gândit, indică cu claritate ceea ce cereți sau acțiunea pe care o solicitați. Scriind în acest fel, eliminați recitirile cronofage și controalele iterative care torpilează productivitatea tuturor.
Regula proactivității
Marele avantaj al curierului scurt rezidă în capacitatea sa de a genera proactivitatea, pentru că exprimă clar și rapid ceea ce doriți și incită destinatarul să reacționeze în aceeași manieră. Secretul se află în obiectul său, veritabil sesam al comunicării voastre, în claritatea și precizia sa care-l incită imediat pe destinatarul său să acționeze în consecință. Mesajul dumneavoastră clar și concis incită la răspuns. Cu sigurață este nevoie de timp pentru a reuși un email cu puține cuvinte, spre deosebire de acel candidat, care preciza în scrisoarea de motivare: „Vă trimit o scrisoare de candidatură lungă, pentru că n-am avut timp să scriu una scurtă.” Aceasta este magia emailului scurt. Gândit, bine conceput, simplu, clar, el devine percutant, mobilizator și facilitator, încât îl face pe destinatarul său receptiv și înclinat să răspundă pozitiv.
Alte articole recomandate:
Planificați, dar nu prea mult!
Mici erori de evitat pentru obținerea unei creșteri salariale
În managementul de proiect, inspirați-vă din programul Apollo