Blog

Blog
8 moduri prin care oamenii inteligenți folosesc eșecul în avantajul lor

Comments (0) - Uncategorized

8 moduri prin care oamenii inteligenți folosesc eșecul în avantajul lor

Unul dintre cele mai mari obstacole în calea succesului este teama de eșec. Teama de eșec este mai rea decât eșecul în sine pentru că vă condamnă la o viață cu un potențial nerealizat.

Un răspuns de succes la eșec există numai în abordarea dumneavoastră. Într-un studiu publicat în Journal of Experimental Psychology, cercetătorii au descoperit că succesul în fața eșecului vine din concentrarea pe rezultate (ce sperați să realizați), mai mult decât din încercarea de a nu da greș. Chiar dacă este tentant să încercați să evitați eșecul, oamenii care o fac eșuează mult mai des decât cei care se concentrează în mod optimist pe țintele pe care și le-au propus.

„Succesul înseamnă să te împiedici din eșec în eșec fără a-ți pierde entuziasmul.” – Winston Churchill

Acest lucru sună ușor și intuitiv, dar este destul de dificil de făcut, mai ales când consecințele eșecului sunt severe. Cercetătorii au descoperit și că feedbackul pozitiv crește șansele de succes pentru că alimentează același optimism pe care îl trăiți atunci când vă concentrați doar asupra obiectivelor pe care vi le-ați propus.

Oamenii care au făcut istorie – adevărați inovatori – au dus lucrurile un pas mai departe și au văzut eșecul ca pe o simplă treaptă necesară pe drumul spre succes. Thomas Edison este un mare exemplu. A avut nevoie de 1.000 de încercări pentru a dezvolta un bec electric care să și funcționeze. Atunci când cineva l-a întrebat cum s-a simțit eșuând de 1.000 de ori, el a spus, „Nu am eșuat de 1.000 de ori. Becul electric a fost o invenție cu 1.000 de pași.”

Această atitudine este cea care separă succesul de eșec. Și Thomas Edison nu este singurul. Manuscrisul J.K. Rowling cu Harry Potter a fost acceptat abia după ce 12 edituri l-au respins și chiar și atunci ea a primit doar un avans modic. Oprah Winfrey și-a pierdut slujba de știristă la Baltimore pentru că se implica prea mult emoțional în poveștile pe care le spunea, o calitate care a devenit marca sa personală. Henry Ford și-a pierdut susținătorii financiari de două ori înainte de a fi capabil să producă un prototip viabil al unui automobil. Și lista poate continua.

„Dacă credeți că puteți face ceva sau credeți că nu puteți face ceva, aveți dreptate.” – Henry Ford

Deci ce-i diferențiază pe oamenii care lasă eșecurile să-i abată din drum de cei care-l folosesc în avantajul lor? Unii coboară la ceea ce fac, iar alții la ceea ce gândesc.

Acțiunile pe care la întreprindeți în fața eșecului sunt critice pentru abilitatea voastră de a vă reveni în urma lui și au implicații uriașe în modul în care ceilalți vă văd pe voi și greșelile voastre. Există cinci acțiuni pe care trebuie să le declanșați atunci când eșuați, care vă vor face capabili să reușiți în viitor și le permit celorlalți să vă vadă sub o lumină pozitivă, în ciuda eșecului:

  • Dați chiar voi vestea proastă. Dacă ați făcut o greșeală, nu vă încrucișați brațele sperând că nimeni nu o va observa, pentru că cineva o să o facă – este inevitabil. Când altcineva vă arată cu degetul eșecul, acesta se dublează. Dacă nu spuneți nimic, lumea se va mira de ce nu ați spus nimic și vor atribui acest lucru fie lașității fie ignoranței. Trebuie să aveți destulă inteligență emoțională pentru a vorbi primii.
  • Oferiți o explicație, dar nu vă cereți scuze. Însușirea propriilor greșeli vă poate îmbunătăți de fapt imaginea. Acest lucru arată încredere, responsabilitate și integritate. Dar asigurați-vă că vă limitați la fapte. „Am pierdut contul pentru că am ratat un termen” este un motiv. „Am pierdut contul pentru că am avut câinele bolnav în weekend și asta m-a făcut să ratez termenul” este o scuză.
  • Trebuie să aveți un plan pentru a îndrepta lucrurile. A vă însuși greșeala este un lucru, dar nu vă puteți opri aici. Ce veți face în continuare este critic și reprezintă adevăratul test. În loc să stați acolo și să așteptați pe altcineva să vă curețe mizeria, oferiți propriile soluții. Este chiar mai bine să-i spuneți șefului (sau cui trebuie) ce pași specifici ați întreprins pentru a aduce lucrurile înapoi pe șine.
  • Vă trebuie un plan de prevenire. Pe lângă planul de remediere, trebuie să aveți și un plan de evitare a repetării acestei greșeli pe viitor. Este cel mai bun mod de a-i asigura pe oameni că există și lucruri bune care au rezultat din acest eșec.
  • Urcați-vă înapoi pe cal. Este important să nu lăsați eșecul să vă facă timizi. Aceasta este o stare de spirit care vă handicapează. Acordați-vă suficient timp pentru a vă învăța lecțiile rezultate din acest eșec și de îndată ce ați terminat cu asta, întoarceți-vă și încercați din nou. Așteptarea nu face decât să prelungească sentimentele neplăcute și să mărească șansele de a vă pierde cu firea. Atitudinea voastră în fața eșecului este la fel de importantă ca acțiunile întreprinse. Pentru a folosi eșecul în interesul vostru este nevoie de rezistență și forță mentală, amândouă semne distinctive ale inteligenței emoționale.
  • Perspectiva este cel mai important factor în tratarea eșecului. Oamenii care știu să reușească după un eșec sunt mai înclinați să dea vina pentru eșec pe ceva ce au făcut – un curs greșit al unei acțiuni sau o anumită scăpare – mai curând decât pe ceea ce sunt. Oamenii care nu știu să trateze eșecul, au tendința să dea vina pe lenea lor, pe lipsa lor de inteligență ori pe alte calități personale, ceea ce implică faptul că nu au controlat situația. Acest lucru îi va face pe viitor să evite asumarea riscurilor.
  • Optimismul este o altă caracteristică a oamenilor care-și revin după eșec. Un studiu britanic realizat cu participarea a 576 de antreprenori în serie a arătat că șansele lor de succes erau mai mari decât ale acelora care au renunțat după primul eșec. Acest simț al optimismului este ceea ce-i împiedică pe oameni să vadă în eșec o condiție permanentă. În schimb, ei au tendința de a considera fiecare eșec ca pe o cărămidă la succesul lor final datorită a ceea ce învață din el.
  • Persistența. Optimismul este un sentiment pozitiv; persistența este ceea ce faci cu el. Este optimismul în acțiune. Când toți ceilalți spun, „Mi-a ajuns” și se hotărăsc să abandoneze și să plece acasă, oamenii persistenți se scutură de eșecuri și merg înainte. Oamenii insistenți sunt speciali datorită optimismului lor care nu moare niciodată. Acest lucru îi face mai mari atunci când se ridică după un eșec.

În loc de concluzii

Eșecul este un produs al propriei perspective. Ceea ce o persoană consideră o înfrângere zdrobitoare, alta o vede ca pe un mic pas înapoi. Frumusețea constă în faptul că puteți să vă schimbați unghiul din care priviți eșecul și să-l folosiți pentru propria dezvoltare.

Dumneavoastră cum tratați eșecul? Vă rog să ne împărtășiți gândurile prin comentariile voastre, pentru a putea învăța unii de la alții.

Alte articole publicate:

Cum să preveniți și să gestionați o eroare de recrutare

Sunteți un lider sau un manager?

Secretele unui vânător de capete pentru recrutarea celui mai bun comercial

Vi se potrivește coaching-ul?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *