Blog

Blog
10 calități ale oamenilor dotați cu un grad înalt de inteligență emoțională

Comments (0) - Uncategorized

10 calități ale oamenilor dotați cu un grad înalt de inteligență emoțională

Dacă vreți să știți ce grad de inteligență emoțională aveți, iată câteva sfaturi care să vă ghideze de-a lungul drumului.

V-ați întrebat vreodată de ce unii oameni par să aibă un succes nelimitat atât în viața personală cât și în cea profesională? S-ar putea ca acest lucru să se datoreze faptului că au un grad înalt de inteligență emoțională.

Conform Psychology Today, „Inteligența emoțională este abilitatea de a identifica și gestiona propriile emoții și emoțiile altora.” Acest lucru implică de obicei:

  • Conștiința emoțională, care include abilitatea de a vă identifica propriile emoții ca și pe cele ale altora;
  • Abilitatea de a exploata emoțiile și de ale aplica la sarcini pentru rezolvarea problemelor;
  • Abilitatea de a vă gestiona emoțiile, astfel încât să fiți capabili să vă calmați când sunteți abătuți.

Dacă doriți să vă verificați coeficientul de inteligență emoțională (EI) sau vreți să lucrați la mărirea acestuia pentru a reuși în viață și în carieră, vă prezint mai jos 10 calități comune tuturor celor cu un grad înalt de inteligență emoțională.

Nu sunt perfecționiști

A fi perfecționist poate reprezenta un obstacol în îndeplinirea sarcinilor și atingerea obiectivelor pentru că poate conduce la dificultăți de pornire, amânări și la căutarea răspunsului potrivit acolo unde nu există unul. De aceea oamenii inteligenți emoțional nu sunt perfecționiști. Ei realizează că perfecțiunea nu există și merg înainte. Dacă fac o greșeală, vor face ajustările și vor învăța din ea.

Știu cum să echilibreze munca și joaca

A munci 24/7 și a nu avea grijă de voi vă adaugă un stres care nu este necesar și probleme de sănătate în viață. Din această cauză oamenii cu EI știu când e momentul să muncească și când să se joace. De exemplu, dacă au nevoie să se deconecteze de lume câteva ore, sau chiar un întreg weekend, o vor face pentru că au nevoie de deconectare pentru a reduce nivelul de stres.

Ei adoptă schimbarea

În loc să se teamă de schimbare, oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional realizează că schimbarea este o parte a vieții. Teama de schimbare împiedică succesul, așa că ei se adaptează la schimbările din jurul lor și au mereu un plan pus la punct în cazul apariției unei schimbări.

Nu sunt distrași ușor

Oamenii cu un EI înalt au abilitatea de a-și concentra atenția la sarcina curentă și nu sunt distrași cu ușurință de mediul înconjurător ori de gândurile aleatoare.

Sunt empatici

Daniel Goleman, psiholog și autor al „Focus: The Hidden Driver of Excellence” (Concentrarea: Motorul ascuns al excelenței), a spus că empatia este una dintre cele cinci componente ale inteligenței emoționale. De fapt, a fi capabili să relaționați cu alții, să arătați compasiune și să cheltuiți timp pentru a ajuta pe cineva sunt toate componente cruciale al inteligenței emoționale. În plus, empatia îi face pe oamenii cu EI curioși despre alți oameni și îi conduce spre a pune o mulțime de întrebări de câte ori întâlnesc pe cineva.

Își cunosc punctele forte și slăbiciunile

Oamenii inteligenți emoțional știu la ce sunt buni și la ce nu prea sunt. Nu și-au acceptat pur și simplu punctele forte și cele slabe; ei știu și cum să-și susțină punctele forte și slăbiciunile lucrând cu oamenii potriviți într-o anumită situație.

Se automotivează

Ați fost asemenea copii ambițioși și muncitori care se simțeau motivați de atingerea unei ținte și nu doar datorită recompensei pe care o primeau la final? A fi o persoană care face cu adevărat, chiar la o vârstă fragedă, este o altă calitate pe care o posedă cei cu EI.

Nu rămân în trecut

Oamenii cu un EI înalt nu au timp să zăbovească în trecut pentru că sunt prea ocupați cu contemplarea posibilităților pe care le va aduce ziua de mâine. Ei nu se lasă consumați de negativitatea greșelilor din trecut. Și nu poartă pică. Amândouă adaugă stres și ne împiedică să mergem înainte.

Se concentrează pe ceea ce este pozitiv

Oamenii cu inteligență emoțională și-ar devota mai curând timpul și energia pentru rezolvarea unei probleme. În loc să stăruie asupra laturii negativer, ei se uită la cea pozitivă și la ceea ce au sub control. Mai mult, își petrec timpul cu alți oameni pozitivi și nu cu cei ce se plâng în mod constant.

Setează limite

Chiar dacă persoanele dotate cu un grad înalt de EI par niște persoane sigure datorită politeții și compasiunii lor, ele sunt de fapt capabile să stabilescă limite. De exemplu, știu cum să spună nu altora. Motivul? Îi împiedică să fie copleșiți, consumați și stresați pentru că și-au asumat prea multe angajamente. Și știu că spunând nu se eliberează pentru finalizarea angajamentelor anterioare.

Alte articole care poate le-ați ratat:

Stăpânirea artei de a spune lucruri bune despre dumneavoastră fără a părea lăudăros

Formarea, accelerarea şi maturizarea echipelor

De ce gândurile negative sunt cel mai mare dușman al succesului

Cum să vă organizaţi munca atunci când lucraţi de acasă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *