Blog

Blog
Perverși narcisiști – cum îi recunoașteți și-i neutralizați

Comments (0) - Uncategorized

Perverși narcisiști – cum îi recunoașteți și-i neutralizați

Dacă e să ne luăm după discuțiile de birou, ar fi din ce în ce mai numeroși… Cine? Perverșii narcisiști (sau „PN” pentru intimi)! Oricine suferă din cauza unui patron tiranic, a unui manager răuvoitor sau a unui coleg detractor vorbește de perverși narcisiști! Dar fie că sunt sau nu numeroși, este sigur că sunt cele mai periculoase dintre personalitățile toxice. Să ne concentrăm deci asupra perveșilor narcisiști, cum să-i recunoașteți și cum să-i contrați.

Dr. Jekyll și dl. Hyde

Centrat asupra lui însuși, perversul narcisist este într-o negare completă a celorlalți, pe care-i vede ca pe niște obiecte, utile pentru a-și atinge scopurile. Ce îl împinge să-și asume ascendența: un superior, de exemplu, profită de poziția sa ierarhică pentru a instaura o legătură de subordonare (și de admirație), un coleg contează pe vechime sau pe o expertiză pe care nu o aveți pentru a vă lua fața. Pentru a-și destabiliza victima, PN-ul suflă cald și rece, la fel ca Dr. Jekyll și dl. Hyde. El se arată flatant și seducător apoi răuvoitor și denigrator, dă ordine apoi contraordine, mesajele sale sunt vagi. Și este în egală măsură campionul relei credințe! Obiectivul său: să vă aducă sub controlul său, să vă fragilizeze sau chiar să vă distrugă.

Răspundeți-i, nu vă justificați

În viața de zi cu zi, aveți grijă să păstrați distanța față de aceste ființe care fac rău! Evitați orice familiaritate, orice confidență. Atenție și la noile tehnologii, care sunt un mijloc suplimentar pentru ei de a strânge (sau de a-și extinde) priza asupra voastră. Pentru a nu intra în jocul său vicios, primul reflex este de a nu vă justifica niciodată. Perverșii narcisiști simt o plăcere răutăcioasă să demonteze argumentele, să introducă confuzia. Din contră, dați-i replica! Cu un pic de șansă, replica dumneavoastră îl va destabiliza până la a-i trece cheful de a vă căuta nod în papură. Dar aveți grijă la anumite tehnici recomandate pentru a face față personalităților dificile, cum ar fi metoda „pilotei” (amortizarea atacurilor exagerate sau de rea credință răspunzând interlocutorului cu „e adevărat”, „e posibil”), tehnica aprobării (a răspunde cu da la cererile sau afirmațiile celuilalt, dar cu un aer detașat) sau cea a „discului zgâriat” (a repeta „nu am nevoie de”, „nu am chef de” până când celălalt renunță), care departe de a-l calma pe perversul narcisist, au tendința de a-i declanșa furia.

Dacă lupta a pornit prost, fugiți!

Dacă până la urmă ați intrat deja în jocul perversului, pentru a ieși trebuie să deveniți conștienți că celălalt vă manipulează, vă critică fără motiv. Acest declic vă permite să terminați această relație de admirație, de fascinație care vă făcea până atunci dependenți de călăul vostru. Pentru a-l combate și a vă alerta ierarhia, gândiți-vă la a aduna niște notițe, la o listă de fapte care-i dovedesc comportamentul nociv. Aceste probe îl vor împiedica să vă demoleze argumentația, o dată deconspirat! Dacă colegii sau șefii nu vă înțeleg sau dacă pur și simplu nu aveți forța să angajați lupta cu călăul dumneavoastră, singura soluție rămâne atunci fuga!

Alte articole complementare recomandate:

Cum să fidelizați angajații din generația Y

Nu-i lăsați pe alții să vă facă CV-ul!

Acțiuni care vă pun în valoare leadership-ul

Viitorul nu mai e ce-a fost…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *