Egoul – prieten și dușman
Egoul are o reputație proastă. Egoistul este criticat, batjocorit și părăsit pentru bădărănia sa, lipsa sa de cunoștințe și neglijența față de ceilalți. Și totuși egoul nu este întotdeauna un sfătuitor prost, ci din contră, el vă poate ajuta să reușiți. În funcție de caz, trebuie să-l încurajați pentru a vă ameliora autoîncrederea, iar în alte situații să nu vă încredeți în el. Egoul vă servește și vă deservește.
Încrederea și competența
Nu înseamnă că sunteți egoiști dacă știți că sunteți buni în ceea ce faceți. Ați fi, dacă nu ați avea competențele pe care pretindeți că le aveți. Dar ar fi la fel de prejudiciabil pentru munca dumneavoastră să vă minimizați calitățile. A vă dezvolta egoul la justa sa valoare înseamnă să credeți în dumneavoastră și să aveți încredere în capacitatea proprie de angajament pentru a reuși. Dacă dumneavoastră nu credeți în voi, cine o va face? Adesea cunoașterea propriei meserii vă dă suficientă experiență pentru a ști că sunteți un bun profesionist în activitatea pe care o desfășurați.
Leadershipul cere decizii
Conducătorul, chiar dacă nu este sigur de el, trebuie să știe să depășească și să-și sacrifice propriul sentiment de nesiguranță pentru a apăra interesele grupului și întreprinderii. Avantajele unui ego bun este de a vă reaminti că aveți o responsabilitate, de a vă proteja echipa și de a lua inițiativele bune. Uneori un lider puternic spune ce trebuie făcut pentru a salva situația. Dacă aveți competența și inteligența pentru deciziile bune, egoul dumneavoastră îi va inspira pe ceilalți. Cel care se teme sau se îndoiește nu se transformă într-un lider bun.
Iluzia poate salva o anumită situație
Sunt numeroase marile inovații venite de la „nebuni”, adesea cu un ego hipertrofiat, condiție necesară pentru inovația lor. Oamenii pot să spună că nu ar fi fost posibil, le-ar fi trebuit acest ego supradimensionat, capacitatea de a crede în ei ieșită din comun, pentru a reuși acolo unde toată lumea vedea un eșec. O dezvoltare sănătoasă a egoului este obligatorie pentru a vă dezvolta și a vă realiza viziunea măreață.
Când egoul este inamicul
Din contră un ego stăpânit prost vă poate conduce spre o catastrofă. Vorbind fără încetare despre voi și succesele voastre îi veți pune pe fugă și pe cei mai indulgenți. Cu siguranță este o tendință naturală a fiecăruia de a se asigura trimițând o imagine proprie pozitivă, până la a se lăsa orbit de ea. Ni se întâmplă tuturor să nu rezistăm tentației de a etala un ego umflat. Este cel mai bun mijloc de a vă descuraja anturajul să lucreze cu voi, fie că este vorba de un colaborator, un patron sau un client. Aveți grijă în mod special de aceste situații.
Vă atribuiți succesul doar propriei persoane
Repurtați un succes și simțiți nevoia să vi-l însușiți. Uitați de toți cei care au contribuit la acest rezultat. Într-o organizație un succes nu se construiește niciodată singur. Adevărul este total opus: liderul atribuie întotdeauna reușita celor care-l înconjoară și îi felicită.
Vă credeți mai inteligent decât alții
Vi se întâmplă uneori să vorbiți despre voi, de inteligența de a fi luat o anumită decizie și de a spune sau a lăsa să se subînțeleagă că alții sunt proști. Puneți-vă întrebarea dacă un asemenea comportament este inteligent, etic și generos. Nu încercați oare, comportându-vă astfel, să vă convingeți singuri? Vă asumați riscuri mari, vă închideți în fața părerilor sau ideilor celorlalți, ucideți în ou orice voință de dialog și faceți vid în jurul dumneavoastră. Un om singur se află adesea într-o companie proastă.
Vreți să controlați totul
Considerați că în anumite cazuri cea mai bună soluție este de a face ceva singuri și vă frustrați colaboratorii. Vă place să controlați, vă arătați chiar maniaci ai controlului, micromanageri. Negați în acest fel orice încredere celorlalți și afișați incapacitatea de a delega, de a forma, de a antrena, deci de a vă face treaba. A nu acorda încredere este adesea semnul lipsei încrederii în sine.
Vorbiți mai mult decât ascultați
Sau dacă ascultați, vă ascultați singur. Este de notorietate publică: fiecăruia îi place să vorbească despre el. Toată lumea o știe: pentru a fi interesant trebuie să fii interesat, dar de câte ori ne surprindem punându-ne în centrul unei conversații printr-o istorie personală, trăgând spuza pe turta noastră. Atenție, nu ascultați, ceea ce este rău pentru un manager și un conducător, a cărui reușită se sprijină tocmai pe capacitatea sa de empatie.
Trebuie să știți unde să puneți cursorul: prea încrezători vă face să păreți egoiști, egocentrici, chiar narcisiști, iar subestimarea vă împiedică să reușiți din lipsă de încredere în sine, ceea ce îi demobilizează pe ceilalți. Pentru a vă folosi cel mai bine egoul, soluția este modestia, retragerea în raport cu propria persoană, ambiția sănătoasă și inteligența situațională.
Alte articole recomandate:
Planificarea crizei: este cu adevărat necesară?
De ce trebuie să vă înconjurați de oameni mai inteligenți decât voi