Blog

Blog
Depășirea fricii de reușită

Comments (0) - Uncategorized

Depășirea fricii de reușită

Frica de succes este mai vătămătoare decât cea de eșec! Iată câteva sfaturi pentru a o depăși.

V-ați fixat un obiectiv important pentru dumneavoastră. Ați reușit să vă înfrângeți frica de eșec și să treceți la acțiune. Ați muncit bine, vântul vă umflă pânzele, linia de sosire se vede, mai aveți nevoie de un ultim efort. Totul e bine, apoi dintr-o dată energia care vă împingea înainte se estompează și apare amânarea. Vreți să avansați, dar în același timp apăsați puternic cu piciorul pe frână. Motorul se supraturează atâta vreme cât apăsați ambele pedale, accelerația și frâna, în același timp. De ce acționați în acest fel după ce ați parcurs atâta drum? Și dacă acest lucru se întâmplă pentru că vă este frică să reușiți? Frica de succes este mai vătămătoare decât cea de eșec pentru că ea nu ar trebui să existe. Și dacă am vizita-o un pic? Pentru mine, ea se declină pe trei axe: teama de a fi judecat, falsele convingeri și teama de schimbare.

Teama de a fi judecat

Ca fenomen în cadrul fricii de eșec, teama de a fi judecat este luată în calcul. Ce vor crede oamenii despre mine dacă voi reuși? Ce vor spune despre mine? Aveți dubii? În condițiile corupției generalizate și a nepotismului, mulți vor spune că ați avut pile. Opinia publică nu are milă. Imaginați-vă că ați prins un contract bun cu statul…

Convingerile false

Propriile noastre convingeri pot fi o frână a reușitei noastre. Imaginați-vă că ați crezut multă vreme că pentru a avea un merit lucrurile ar trebui să fie dificile, că trebuie să „salivați” multă vreme pentru a avea dreptul la un succes. Și dintr-o dată, v-ați realizat cu ușurință obiectivul. Stop, auto-sabotaj! Trebuie să întâlniți măcar câteva dificultăți. Înțelegeți genul. Mai bine vă puneți sub semnul întrebării definiția meritului. Oare scrie undeva că acesta se măsoară prin cantitatea de transpirație? Și dacă meritul înseamnă de fapt confruntarea cu propria frică, de a alege un itinerar diferit și de a se angaja cu convingere și pasiune? În cazul vostru ce vă frânează mototrul? Ce element vă blochează și cum îl puteți redefini?

Teama de schimbare

Până la urmă, a reuși are implicații și ele conduc inevitabil la schimbare. De ce să schimbați o situație în care vă simțiți relativ confortabil pentru una nouă, căreia nu-i cunoașteți toate variabilele? Ce se va schimba în stilul de viață actual? Veți fi oare aspirați de succes? Va trebui să munciți mai mult, rămânându-vă mai puțin loc pentru hobbyuri și familie? Iată întrebările pline de neliniște, care vă frânează adesea acțiunile. Este propriul ideal cu adevărat bun? Nu cumva voi parcurge tot acest drum doar pentru a-mi da seama că nu asta doream cu adevărat?

Dacă teama de schimbare devine primordială, vă invit să reveniți la obiectivul dumneavoastră, la motivele care v-au împins să vă angajați pe acest drum. Să vă gândiți la alegerile pe care le-ați făcut, la acțiunile pe care le-ați realizat, la drumul parcurs. Revenind la baza propriilor alegeri ne redă adesea motivația necesară pentru a continua.

O luăm de la început, atunci când vă aflați în această poziție, în apropierea liniei de sosire și când simțiți că nu mai aveți energie, când simțiți frica strecurându-se între voi și obiectivul vostru, spuneți-vă că nu sunteți singurii, că este o reacție normală. Expluzați îndoiala și culpabilitatea și întrebați-vă ce frână ați activat. După ce ați identificat-o, o puteți retrage. Vă continuați drumul mai confortabil și pășiți cu mândrie peste ultimii metri care vă despart de linia de sosire. Și mai ales, nu uitați să vă sărbătoriți victoria, pentru că o meritați!

Alte articole complementare recomandate:

Secrete pentru a fi crezut, plăcut și respectat

Ce nu vor îndrăzni niciodată să vă spună colaboratorii dumneavoastră

Controlul sau reducerea costurilor?

Cum să lucrați cu un colaborator care nu vă place

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *