Sunteți inteligenți din punct de vedere emoțional?
Inteligența emoțională sau arta de a mânui emoțiile are impact asupra comportamentului dumneavoastră și vă facilitează enorm reușita în relațiile profesionale și în luarea deciziilor. Puteți fi abili și talentați în meseriile voastre fără a da totuși dovadă de inteligență emoțională. Și atunci cum știți dacă sunteți dotați cu acest atu? Sunteți inteligenți din punct de vedere emoțional? De fapt există o mare diferență între încrederea în sine și conștiința de sine, între a fi inteligent din punct de vedere social sau emoțional. Atunci când sunt evocate competențele, practicile sau obiceiurile de leadership, această formă de inteligență este adesea uitată, deși este esențială atât în reușita personală cât și în cea profesională. Pentru a ști dacă sunteți dotați, trebuie să vă întrebați dacă în mod natural căutați mai întâi să înțelegeți mai mult decât să fiți înțeleși, dacă știți să vă recunoașteți stările emoționale și să vi le asumați, dacă vă distingeți în mod spontan resentimentele și ceea ce înțelegeți și, în sfârșit, dacă puteți să nu fiți de acord fără să săriți în sus.
Căutați mai întâi să înțelegeți și abia apoi să fiți înțeleși
Este regula de aur a inteligenței emoționale. Numeroase conflicte survin pentru că cea mai mare parte a interlocutorilor se străduiesc să se facă înțeleși înainte de a-i înțelege pe cei din fața lor. Fiecare se precipită să judece sau să critice sentimentele celuilalt în loc să facă efortul de a le înțelege originea. Fie că sunteți introvertiți sau extrovertiți, arătați-vă curioși vis-a-vis de ceilalți, interesați-vă ce sunt, ce fac, ce spun și c e simt. Curiozitatea aduce empatia și vă conduce în mod natural pe calea inteligenței emoționale. De exemplu, ascultați un colaborator pe care-l știți ca fiind nociv pentru a găsi o soluție. Chiar prin acest demers puteți selecționa persoanele pe care le doriți apropiate. Colaboratorul arțăgos, care vă epuizează și poluează ambianța de lucru, va fi mai ușor îndepărtat gestionându-vă propriile emoții și dacă acționați într-o manieră rațională în loc să vă lăsați invadat de mânie. Ascultați punctul de vedere al persoanei dificile pentru a găsi un teren de înțelegere.
Recunoașterea și asumarea stărilor emoționale proprii
Nu folosește la nimic să luptați contra reacțiilor emoționale. Este mai bine să încercați să le înțelegeți, să identificați motivele pentru care se produc și să vă evaluați starea emoțională. Este dificil să reacționați bine la toate emoțiile proprii, iar dacă nu sunteți atenți și le înțelegeți greșit, riscați să alegeți greșit și adesea să obțineți contrariul a ceea ce vă doriți. Dacă vă stăpâniți starea emoțională, vă înțelegeți emoțiile, reușiți să vă compuneți o expresie și faceți diferența între furie, frustrare, anxietate, veți reuși să le faceți față mai ușor. Sunteți în această situație dacă, dincolo de înțelegerea a ceea ce simțiți, vă cunoașteți bine punctele forte și fragilitățile și ați identificat mediul, situațiile, persoanele care vă trezesc motivarea și vă favorizează reușita. Această autoevaluare, nu întotdeauna evidentă, vă ajută să vă exploatați mai bine atuurile și să evitați situațiile neprevăzute care riscă să vă împiedice.
Distingerea resentimentelor și a ceea ce înțelegeți
Dacă vă înțelegeți obiceiurile care vă fac să reacționați din punct de vedere emoțional, învățați să vă adaptați. Este o formă de inteligență emoțională să știți să-i luați în considerare pe ceilalți și mediul înconjurător. Știți de exemplu că frica de schimbare vă paralizează acțiunile și vă amenință echilibrul și reușita. Cel mai dificil revine să forjați obiceiuri pozitive în propria viață și de a ști cum să faceți față propriilor emoții în funcție de situație. De exemplu nu vă supărați așa ușor datorită deschiderii de spirit, ați mai văzut de-astea și faceți distincția între umor și ofensă. Vă distanțați de propriile greșeli și eșecuri pentru a le analiza mai bine și a trage învățăminte, în loc să le repetați. Obișnuiți-vă să separați ideile de fapte pentru a intra în acest cerc virtuos al gândurilor pozitive.
A fi în dezacord fără a reacționa emoțional pentru a vă proteja
Trebuie să faceți distincție între a nu fi de acord cu un colaborator și a vă lăsa subjugat de o emoție adesea inflamată. A face această constatare poate deveni constructiv, în timp ce pierderea autocontrolului devine haotică. În asemenea cazuri, trebuie să arătați mai mult respect față de interlocutor și voi înșivă. A reacționa violent înseamnă a vă agresa. Inteligența emoțională implică stăpânirea de sine și reculul pentru a evita toanele. Trebuie să învățați să spuneți nu, pentru că riscați să deveniți cu ușurință stresați sau depresivi. Dacă lăsați resentimentele să vă invadeze, vă faceți rău și vă ruinați sănătatea. Este mai bine, începând din momentul în care le-ați identificat, să evitați aceste situații tensionate și să vă pregătiți să reacționați sănătos, departe de orice ranchiună, mergând până la iertare pentru a vă elibera de manierele egoiste. Inteligența emoțională vă invită de asemenea să nu căutați perfecțiunea care nu există, pentru că acest lucru duce la un sentiment persistent al eșecului care nu face altceva decât să vă descurajeze. Obișnuiți-vă să vă separați ideile de fapte pentru a intra în cercul virtuos al gândurilor pozitive.
Articole complementare recomandate:
Idei preconcepute despre căutarea unui job
Soluția ascunsă în spatele conflictului
Principalii factori care contribuie la lipsa de satisfacție la locul de muncă
Cum îi faceți pe membrii echipei să vină pregătiți la ședințe