Cum să vă exploatați mai bine referințele profesionale în cazul unei candidaturi
Ați investit destul timp pentru redactarea CV-ului: talentele, parcursul, formarea profesională și realizările vă sunt bine sintetizate și formatate cu cuvinte cheie care vă garantează pe cât posibil selecția prin radarul recrutorilor. Și mai simțiți nevoia de a întări CV-ul, încheindu-l cu menționarea referințelor. Aveți dreptate pentru că acestea sunt în majoritatea cazurilor factorul decisiv în ultima fază de selecție. Iată cum vă puteți exploata cel mai bine aceste referințe.
Un CV fără referințe profesionale
Nu trebuie să le includeți de fapt în CV, cu excepția anumitor cazuri specifice, din motive de confidențialitate. Nu aveți niciun interes să lăsați să circule CV-ul dumneavoastră cu nume și contacte ale celor care vă vor binele, prin sute de adrese de mail, site-uri de joburi, cabinete de recrutare sau servicii de resurse umane. Ar fi o lipsă de respect față de cei care vă permit să-i citați ca referințe. În plus, anumiți recrutori i-ar putea contacta chiar înainte de a se întâlni cu dumneavoastră. Protejați-vă contactele de calitate împotriva anunțurilor fictive concepute doar cu scopul de a aduna coordonate. Și un ultim punct, furnizând referințele pe CV pierdeți controlul asupra momentului în care vor fi contactate. O relație sunată fără a fi avertizată furnizează în general recomandări prudente, prea puțin susceptibile să vă favorizeze candidatura.
Un CV cu referințe profesionale
Există totuși câteva cazuri în care aveți interesul să le menționați. Dacă o ofertă de job le solicită în mod explicit, este mai bine să le indicați în momentul potrivit al procesului de recrutare. Dacă dispuneți de una foarte cunoscută în domeniul postului respectiv, aveți interesul să o includeți în CV. Citarea numelui unui guru al domeniului poate avea un impact imens asupra CV-ului și să vă asigure cel puțin invitația la interviu, chiar dacă nu va fi suficientă pentru o selecție definitivă. Puteți menționa de asemenea mărturii care vorbesc pertinent de candidatura dumneavoastră de o manieră circumstanțială (un fost șef care vorbește în mod pozitiv despre performanțele dumneavoastră, de exemplu). Evident, veți cere acordul referinței dumneavoastră pentru a o face. De obicei este o veste bună, dacă într-un proces de recrutare un angajator ori un recrutor vă cer referințe. Ele sunt în general solicitate pentru candidații preselecționați. Trebuie să fiți gata să le furnizați, menționându-le într-un document separat de CV.
Referințe pregătite și calificate ori niciuna
În general există două tipuri de referințe interesante, cele universitare și cele profesionale. Cele universitare sunt cerute de recrutori numai pentru tinerii diplomați pentru care comportamentul lor în timpul studiilor sau al stagiilor, evaluat de către profesori sau responsabili de stagiu, este prețios. Cele profesionale vă descriu și apreciază munca dumneavoastră, competențele și etica în cadrul vieții active. Ele emană de la foști manageri, colegi, responsabili de resurse umane, etc. În practică, orice persoană calificată care poate să se exprime în mod concret asupra comportamentului dumneavoastră din punct de vedere calitativ și cantitativ ori să exprime o apreciere în calitate de șef ierarhic direct. Sunt în general aliați importanți pe care nu trebuie să-i puneți în situații inconfortabile. Cereți-le permisiunea și măsurați cu atenție gradul lor de confort pentru a juca acest rol și de a se exprima pozitiv despre activitatea dumneavoastră. Apoi îi puteți pregăti trimițându-le CV-ul și profilul postului pe care-l urmăriți, pentru că în timp imaginea lor despre voi se estompează în memorie. Întrebați-i și cum vor să fie contactați, eventual printr-un mail care dă un număr de telefon pe care îl pot apela atunci când doresc. Și pe parcursul procesului de recrutare țineți-i la curent cu avansarea acestuia și probabilitatea de a fi sunați. Ei nu vor fi luați în acest caz pe nepregătite și vă vor indica eventualele indisponibilități în perioada respectivă.
Referințe profesionale care vă vor binele
Trebuie deci să creați o listă de referințe pe un document distinct de CV, similară ca paginație cu acesta pentru a da o imagine de marcă similară. Puneți-i primii pe cei mai buni, cei care vor vorbi la superlativ despre dumneavoastră și sunt pertinenți cu postul și sectorul respectiv. Clasificați-vă contactele corect și indicați-i pe cei care vă sunt cu siguranță favorabili. Un recrutor sau un angajator își poate schimba adesea părerea asupra candidaturii dumneavoastră după o discuție cu una dintre referințele dumneavoastră. Asigurați-vă că au păstrat o opinie favorabilă despre dumneavoastră, iar dacă aveți cel mai mic dubiu în privința lor, abțineți-vă să-i indicați. Și chiar dacă sunteți 100% siguri, realizați o mică anchetă pe baza foștilor colegi care sunt încă în anturajul referinței. Ei vă pot lumina în privința opiniei pe care și-a păstrat-o despre voi. Vă sunt de ajuns 3 până la 5 nume în funcție de postul vizat. Atunci când procesul de recrutare ajunge la final, oricare ar fi rezultatul, mulțumiți-le. Dacă nu ați fost reținut, încercați să aflați cum a decurs discuția cu recrutorul. Acest lucru vă poate ajuta în demersurile viitoare.
Lista întrebărilor cele mai întâlnite care se pun referințelor
Natura acestor întrebări vă va ajuta să vă sensibilizați referințele referitor la temele care le vor fi expuse la telefon:
- În ce context ați lucrat cu dl./d-na X?
- Care era funcția dumneavoastră și legătura ierarhică dintre voi?
- Îmi puteți descrie în mod concret una dintre realizările sale?
- Între angajare și plecarea de lângă dumneavoastră, care a fost evoluția sa?
- De ce tipuri de proiecte ori dosare se ocupa?
- Care a fost contribuția sa la un anumit proiect?
- Îmi puteți da un exemplu în care a mers dincolo de cerințele postului?
- Se exprimă mai bine oral sau în scris?
- Are calitățile unui lider?
- Cum îi puteți descrie competențele?
- Ce tip de personalitate are?
- Are spirit de echipă și sensul rezultatului?
- Cum rezistă la presiune?
- Are competențe manageriale?
- Care sunt atuurile sale importante și câmpurile de progres?
- Aveți vreo idee în privința pragului său de incompetență?
- Care este potențialul său profesional?
- Din ce motive a părăsit întreprinderea dumneavoastră?
- Dacă situația s-ar prezenta din nou, l-ați mai recruta?
Sigur, luarea de referințe trebuie să respecte legea și etica. De obicei trebuie să vi se ceară acordul pentru acest lucru. Dar dincolo de lege, trebuie respectate reguli de discreție și confidențialitate. Întrebările nu ar trebui să depășească domeniul profesional. În mod evident, orice întrebare referitoare la sănătate, preferințe sexuale, situația familială ori convingerile religioase este interzisă.
Alte articole complementare recomandate:
Ce caută un vânător de capete în primul rând în profilul dumneavoastră de pe LinkedIn
Când vă pierdeți slujba, vă păstrați valoarea profesională
Idei preconcepute despre căutarea unui job
Cum întoarceți în favoarea dumneavoastră un interviu de recrutare care merge prost?