Blog

Blog

Comments (2) - Uncategorized

Mind-mapping, un instrument pentru sinteză și brainstorming

Teoretizat în anii 70, mind-mapping-ul este un instrument specific, la modă în întreprinderi în acest moment. Benefic din toate punctele de vedere (înțelegere, reflecție, autoîncredere, stimă de sine, etc.), este din ce în ce mai utilizat de către colaboratori.

Harta „creierului care gândește”

Mind-mapping-ul este ceea ce Isabelle Pailleau și Audrey Akoun, autoare a cărții „Apprendre autrement avec la pédagogie positive” (Învățarea diferită cu pedagogia pozitivă), numesc „cartografia creierului care gândește”. Teoretizată în anii 70 de către psihologul englez Tony Buzan, principiul constă în a reprezenta informația într-o manieră spațială, vizuală și grafică pe o foaie în format landscape, contrară unei reprezentări lineare în mod potret, reprezentare tradițională în învățare, care nu corespunde structurii creierului nostru. Acesta funcționează de fapt prin asociații de idei creând o arborescență dinamică, simultană. O Mind-Map, numită și schemă heuristică sau hartă mentală, constituie un instrument extrem de eficace de extragere și memorizare a informațiilor. O metodă creativă și logică pentru a lua notițe și a consemna idei, care constă literalmente în „cartografierea” gândurilor dumneavoastră despre un anumit subiect.

Un instrument „creier total” pentru toată lumea

„Am avansat în neuroștiință”, remarcă Isabelle Pailleau, fondatoare a Fabricii fericirii (Fabrique à bonheurs). Ne-am dat seama că mind-mapping-ul făcea apel la cele două emisfere cerebrale (stângă și dreaptă). Este un instrument „creier total” care convine tuturor pentru că utilizează armonios ansamblul funcțiilor celor două emisfere. De altfel, atunci când calitatea vieții la locul de muncă și bunăstarea salariaților este o preocupare majoră a unui număr în creștere de întreprinderi, mind-mapping-ul răspunde unui al mod de a munci. Este un instrument nou, ludic, capabil să redinamizeze colaboratorii și spiritul lor creativ.

Mind-mapping-ul pentru a vorbi liber

Pentru o întrevedere anuală de evaluare, de exemplu, pregătiți întâlnirea cu minuțiozitate notând punct cu punct, într-o manieră lineară, fiecare subiect pe care doriți să-l abordați. Și, din nefericire, pentru că lista e lungă, uitați să evocați anumite teme care sunt totuși importante pentru dumneavoastră, iar lista nu vă este de niciun ajutor în fața șefului care vă încurcă sau vă timorează. „Mind-mapping-ul poate fi utilizat în discuțiile față în față cu patronul pentru că permite observarea rapidă a tuturor subiectelor pe care doriți să le abordați. Și este imposibil să uitați unul. Dintr-o privire, vedeți ceea ce ați scris”, expune psiholoaga. Ideală, de asemenea, pentru o prezentare. „Faptul de a avea o singură foaie în fața sa permite un discurs mult mai liber”, asigură Isabelle Pailleau. „Nu veți mai citi notițele!” Iar dacă timpul acordat discursului dumneavoastră a fost scurtat, cum este adesea cazul atunci când sunteți ultimul vorbitor, puteți sintetiza cu ușurință esențialul, rămânând la fel de structurat.

Mind-mapping-ul pentru a sintetiza

Este un instrument foarte util dacă vreți să sintetizați un document lung. În loc să luați notițe pe capitole, este suficient să înscrieți tema documentului în centrul foii și să faceți să graviteze în jurul ei informațiile care i se raportează, cu cuvinte cheie, culori și chiar pictograme. „Este mai puțin costisitor (decât notele care trebuie arhivate)”, mărturisește terapeuta care folosește această metodă de peste 10 ani și își elaborează chiar și materialele scrise în același mod. „Acest lucru vă permite să fiți în același timp concentrați și deschiși către ideile care v-ar putea veni citind”. Veți reuși să vă organizați mai bine ideile și să le redactați mai bine atunci când trebuie să treceți la modul clasic. Realizându-vă propria „hartă a minții” (mind-map), cu creionul în mână, păstrați mai ușor în memorie ceea ce scrieți ori desenați. „Studiile au arătat că legătura dintre creion și creier este foarte importantă”.

Mind-mappingul pentru breinstorming

Simplu de utilizat, este în același timp colaborativ și creativ! „Anumite întreprinderi fac apel la această tehnică considerând că proprii colaboratori nu au idei. Li se pun adesea întrebări închise și ei nu sunt formați pentru a-și pune ei înșiși întrebări”, explică Isabelle Pailleau. Mind-mapping-ul le folosește pentru a face un brainstorming împreună, într-o manieră mult mai eficientă decât printr-o ședință clasică. „Va apărea o cantitate de idei mult mai variate cu această metodă”, asigură ea. De altfel, din punct de vedere vizual, se remarcă imediat ceea ce iese sau nu grație ramurilor mai mult sau mai puțin încărcate. Fără limitări – chiar și cei care nu se consideră dotați pentru desen reușesc – această metodă de a munci altfel, dar eficient, crează emulație. Hărțile au viitorul în față.

Alte articole complementare:

Ce-ar fi dacă v-ați transforma slăbiciunile în puncte forte?

Despre necesitatea și ușurința elaborării unui plan de afaceri

Despre feedback și curaj în management

Obiceiuri de schimbat atunci când căutați un post

Comments (2)

  • piero

    2:25 PM, May 2018

    Bogdan Buzdugan, thank you for this post. Its very inspiring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *