Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Cum să vă relansați cariera

Dacă priviți înapoi, poate veți identifica în comportamentul dumneavoastră influența mai mare sau mai mică a uneia sau mai multora dintre stările de spirit descrise în acest articol și vă veți explica de ce parcursul profesional s-a transformat într-o rutină la un moment dat. Cu cât mai repede identificați ceea ce joacă împotriva voastră, cu atât mai repede vă veți putea debarasa, relua lucrurile în mâini și să imaginați noi schimbări care vor reuși. Iată cum vă puteți relansa cariera.

Stabilitatea locului de muncă nu mai există

Deja jobul tradițional – adică cel pe termen lung și cu program complet – este pe cale de dispariție. Trăim într-o economie în plină efervescență sub efectul digitalizării, a mondializării și a uberizării. Ni se vorbește de reformarea codului muncii, dar la viteza comisiilor de tehnocrați și a incompetenților din politică și administrație măsurile luate sunt fie proaste, fie prea lente față de viteza cu care avansează businessul. Viitorul este al celor care vor accepta să muncească sub un statut cu geometrie variabilă, care se schimbă în funcție de momentul carierei, oportunitățile profesionale, nevoile întreprinderilor și a arbitrajului între momentele de destindere și viața profesională.

Uitați de ipotezele depășite

Este prima idee pe care trebuie să o acceptați, stabilitatea locului de muncă nu mai există. Cu cât aderați mai repede la această nouă realitate a vieții economice și sociale, cu atât mai repede veți adopta o stare de spirit favorabilă ambițiilor dumneavoastră. Nu este întotdeauna ușor, pentru că de ani de zile munciți pe ipoteze depășite fără să vă dați seama: obținerea unui post bun cu avantaje pe care le veți păstra multă vreme, să credeți că doar o diplomă vă garantează un post bun, să lucrați pentru o întreprindere și să credeți că veți fi recompensat, să căutați un contract pe durată nedeterminată în loc să găsiți o activitate profesională indiferent de forma ei. Iluzii și super iluzii! Tot atâtea repere și reflexe de ieri, care vă țin pe loc dacă nu le ucideți.

Schimbați-vă pentru a deveni angajabil

Un sondaj efectuat de LinkedIn pe lângă peste 10.000 de persoane active care și-au schimbat locul de muncă indică faptul că una din două a făcut-o pentru a prinde o mai bună oportunitate în carieră. Banul este un criteriu foarte important, dar nu este decât pe locul doi, după dorința de a ocupa un post în care se învață și se dezvoltă competențele. Aceste schimbări sunt fructuoase pentru că sunt la inițiativa angajaților și sunt axate pe competențe, ceea ce le mărește angajabilitatea. Pentru a ajunge la acest stadiu de management corect al carierei dumneavoastră este mai bine să vă debarasați de anumite stări de spirit care vă blochează evoluția.

A gândi mai mult decât a acționa

Puteți reflecta la nesfârșit asupra oportunității de a schimba și vă puteți spune până la urmă că fiecare ipoteză studiată reprezintă un risc înspăimântător plin de obstacole și de capcane pe parcurs. A petrece ore, zile, săptămâni ori chiar ani pentru a vă gândi ce e de făcut devine narcisist, veleitar și periculos. În acest timp. Lumea își urmează cursul, întreprinderile își pun angajații la muncă, iar dumneavoastră stagnați fără competențe noi până în ziua în care, datorită unei restructurări a firmei unde lucrați, vă treziți cu un preaviz și chinul căutării neplanificate a unui loc de muncă.

A fi convins că aveți un super plan

Poate că știți exact ceea ce vă doriți și nu căutați alte alternative, sunteți siguri de alegerea dumneavoastră, convinși că aveți planul perfect, munciți ca niște nebuni până la epuizare. Pe măsura trecerii timpului, intensitatea eforturilor voastre se poate întoarce împotriva voastră. Colegii și managerul riscă să vă considere ca fiind (psiho) rigizi, obsedați sau chiar obtuzi, iar ierarhia vă poate uita cu siguranță la apariția unei oportunități interne de promovare.

A vorbi mai mult decât a acționa

Vă place să vorbiți despre dumneavoastră și cariera profesională, dar nu treceți niciodată la acțiune. Sunteți plin de idei și chiar convingători în discurs referitor la succesul enorm care vă așteaptă. Ați înțeles de la început totul, dar cu timpul vorbele zboară ca tot atâtea promisiuni care n-au fost ținute, iar cariera dumneavoastră se plafonează. Vă găsiți destule scuze, în general este vina altcuiva, dacă nu sunteți pe postul pe care-l meritați. Vă pierdeți toată credibilitatea și anturajul dumneavoastră va evita încet-încet să mai abordeze acest subiect pe care creați fantasme.

A aștepta schimbarea norocului

Credeți că destinul profesional vă va ghida pe drumul carierei. Dacă rămâneți deschis la ceea ce se prezintă, credeți că veți găsi postul pe care-l meritați. Ca un fel de fatalitate care vă va recunoaște în lumea afacerilor. În această poziție de așteptare, chiar pasivă, nu dirijați nimic și mai ales nu aveți un impact asupra carierei în direcția unor competențe definite ori a unei expertize speciale. Contând pe norocul în viață – poate c-ar trebui să meditați la ceea ce a spus Jacques Prévert „le hasard n’arrive jamais par hasard” („norocul nu vine niciodată din întâmplare”) -, riscați, odată cu anii ce trec, să vă treziți cu o angajabilitate scăzută.

Articole complementare recomandate:

Să transformăm eșecurile într-o sursă a reușitei

Secretul unei prospectări care generează vânzări

Adoptarea unor comportamente productive pentru o mai bună reușită

De ce inocularea unei culturi a recunoștinței este rentabilă

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *