8 sfaturi de inițiat pentru alegerea unei camere de hotel
Patronul unui hotel este probabil singurul antreprenor ai cărui clienți dorm în întreprinderea sa. De aceea el are în general grijă să-i primească bine și să-și pună întrebări despre organizația sa și calitatea serviciilor oferite. În ciuda acestor lucruri nimic nu este perfect și trebuie și dumneavoastră să vă adaptați comportamentul pentru a profita la maximum de camera pe care o alegeți. Iată câteva sfaturi și reflecții extrase din sejururile proprii și sfaturile altora care au umblat probabil ceva mai mult decât mine.
Rezervați direct pe site-ul internet al hotelului
Decât să treceți printr-un agregator, este mai bine să rezervați direct pe site-ul hotelului. Veți iniția încă de la început o relație personalizată cu persoanele care ar trebui să vă faciliteze sejurul. Cu siguranță puteți obține un preț mai bun sau o gratuitate în plus, de exemplu un mic dejun, dar tratând direct cu hotelul veți obține alte avantaje și mai ales o relație privilegiată care permite personalului însărcinat cu primirea dumneavoastră să vă cunoască mai ușor preferințele. Uneori poate că este bine chiar să puneți mâna pe telefon și să sunați…
Alegerea unui hotel care răspunde exigențelor dumneavoastră
Fiecare are preferințele și exigențele sale, totul depinde de gusturi, obiceiuri sau motivul sejurului. În general nu este ales același tip de hotel pentru o călătorie de afaceri sau o vizită turistică. Faceți o alegere în funcție de criteriile voastre prioritare: locația hotelului, arhitectura, echipamentele, facilitățile pentru familie, restaurantul, confortul camerei, bineînțeles prețul, numărul de stele, aprecierilor călătorilor pe internet sau orice alt criteriu esențial pentru dumneavoastră, cum ar fi două paturi de o persoană în loc de unul mare sau mijloacele de transport care-l deservesc, naveta pentru aeroport etc.
Prezentarea în fața personalului de la recepție
La sosire, prezentați-vă la recepție, explicați cine sunteți, de ce sunteți în vizită și ce așteptați de la sejurul în hotel. Faceți în așa fel încât să nu rămâneți un voiajor anonim în ochii lor, încercați încă de la sosire să vă arătați cu amabilitate foarte exigent asupra unui punct precis. Veți lega cu ei o relație personală și profesională și le veți arăta că contați pe ei. Persoanele din HORECA sunt adesea chintesența serviciilor pentru alții, ele sunt angajate și formate în acest scop.
Fiți generoși cu recepția sau cu guvernanta
Meseria lor este dintre cele mai dificile, în serviciul clienților permanent, pentru că locuiți acolo, la ei. Dacă îi gratificați cu un bacșiș la începutul sejurului, le creșteți motivarea și ridicați ștacheta, acordându-le de la început încredere referitor la calitatea prestației lor. Ei vă vor fi recunoscători pentru acest gest practicat – atunci când este – mai curând la plecare decât la sosire și vor dori să se arate la înălțime pentru a vă satisface. Veți da în acest fel o adevărată măsură a personalității dumneavoastră și veți crea cu persoana respectivă o relație privilegiată.
Solicitarea unei camere silențioase
Atunci când camera este echipată cu un deșteptător, verificați-l la sosire. Clientul anterior poate că l-a fixat la o oră nepotrivită pentru dumneavoastră. Sigur, este vorba de o neglijență a persoanei care a făcut menajul, dar acest lucru se întâmplă adesea, iar dacă nu vreți să fiți trezit la 1 și jumătate noaptea, verificați acest lucru la sosire. Dacă aveți un somn ușor, insistați la recepție pentru a obține o cameră liniștită, fără ușă de comunicare cu cea alăturată. Dacă hotelul nu poate să vă satisfacă cererea, pentru a nu vă auzi vecinii, luați-vă dopuri de urechi, reglați ventilatorul pe viteza mică sau mare, mai curând decât pe „auto”, care s-ar putea să vă oblige să vă dați jos din pat pentru a-l regla. Evitați camerele din apropierea ascensorului și preferați-le pe cele de pe colț și de la etajele superioare.
Aveți grijă cu paharele și ceștile din cameră
Acest lucru poate să pară paranoiac, dar se întâmplă adesea. Nu acordați încredere obiceiurilor ocupantului precedent, nici tacâmurilor sau cafetierei din cameră, mai mult sau mai puțin limpezite și sterse cu o cârpă. Dacă vreți să beți un pahar sau o gustare, preferați barul hotelului care respectă toate regulile de siguranță alimentară ori așteptați micul dejun sau solicitați room-service-ul.
Pentru a fi treziți la timp
Dacă nu reușiți să vă treziți la timp pentru a vă pregăti pentru o întâlnire, trebuie să faceți să intervină mai mulți asistenți. Mai întâi fixați-vă alarma pe mobil, apoi sunați la recepție, pentru a le solicita să vă sune și să insiste la ora dorită, iar dacă orarul dumneavoastră e compatibil, completați eticheta volantă pentru micul dejun și agățați-o de clanța ușii. Veți fi trezit de un profesionist cu o ceașcă de cafea aburindă și croasanți calzi.
Dați șansa de a vi se face pe plac
Dacă ceva nu este pe gustul dumneavoastră, grăbiți-vă să semnalați acest lucru la recepție în loc să vă enervați în tăcere. Personalul hotelului este acolo pentru asta și nu vă poate ghici gândurile în ciuda bunăvoinței. Industria hotelurilor este una dintre industriile cele mai axate pe client. Personalul dorește ca dumneavoastră să petreceți un sejur agreabil și trebuie să le dați șansa să vă facă pe plac, o oportunitate pe care nu o vor avea niciodată dacă nu vă manifestați nemulțumirea atunci când o aveți.
Alte articole recomandate:
Richard Hall și secretul reușitei la locul de muncă
Diferențele între o întreprindere eliberată (holocrație) și o organizație clasică