Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Și dacă ați învăța leadership-ul ca pe muzică ori karate?

Un bun lider se poate dovedi la fel de rar ca un vin bun: un material inițial bun („bon cru” cum ar zice francezii) și ani de experiențe care l-au ajutat să se dezvolte. Uneori anii de rutină îl transformă în oțet în loc să-l amelioreze… Și atunci cum să deveniți un bun lider? Ar trebui știut dacă avem materialul genetic necesar? Să așteptăm perioada de dinaintea pensiei sau chiar mai rău? Din fericire, gesturi simple repetate perfect vă pot transforma mintea și vă pot ajuta în ucenicia leadershipului.
Calitatea dumneavoastră e judecată prin discuții
Calitatea dumneavoastră ca lideri se măsoară prin cea a schimburilor pe care le cultivați cu echipele voastre. Mintzberg a repetat-o de multe ori. Un bun lider sau manager își petrece 70% din timp în discuții și el e bine plasat s-o știe pentru că a cronometrat diferitele moduri de intervenție a liderilor: conversații informale, întrevederi formale, coordonări de ședințe, emailuri, etc. Deci, înainte de a obține carisma unui Steve Jobs sau de a subjuga mulțimile, începeți prin a vă ameliora leadershipul în acțiunile zilnice…
Faceți kata-uri zilnice
Vă puteți începe antrenamentul de lider în actele zilnice pentru a vă dezvolta leadershipul: realizați cu o privire extraordinară lucruri obișnuite, în alte cuvinte, cântați-vă gamele. În locul unui pian și clapelor sale, posedați limbajul și gesturile. Utilizați un anumit cuvânt, o anumită mișcare și observați atent efectul practicii voastre. Ca la karate, acțiunea antrenează reacția, faceți în mod regulat kata-urile voastre de manageri, gesturi simple de repetat în fiecare zi, până când secretul lor devine subconștient și evident pentru voi.
Testați fiecare tehnică utilizată
De exemplu, dacă spuneți: „ce a fost dificil pentru tine în acest an?” efectul nu va fi același cu a spune „bine, deci ce ai ratat în acest an?”. Reacția colaboratorului, a echipelor vă va da atunci o indicație clară a calității leadershipului dumneavoastră: este colaboratorul fericit? Este activ? Echipele sunt motivate? Au înțeles echipele direcția propusă? Se dezvoltă competențele? Și așa mai departe… Fiecare tehnică poate fi testată, ficecare cuvânt cântărit, ca într-un antrenament cotidian. Fiecare gest.
Formulați totul pozitiv
Vinul bun se bea într-un pahar pe jumătate plin. Formulați-vă frazele într-o turnură afirmativă mai curând decât într-una negativă: „am încredere” în loc de „nu sunt neliniștit”. Dumneavostră trebuie să vă testați kata-ul de lider. Ce efect are asupra celorlalți? Încet-încet, ca notele care formează muzica, spiritul frazei își va ocupa locul și vă veți dezvolta viziunea. Veți ști de ce un cuvânt atât de simplu poate schimba totul în mintea colaboratorilor și echipelor dumneavoastră. În special o minte încrezătoare. În caz de stres puteți întotdeauna să reveniți la fraza cheie: „am încredere”.
Nota cântată trebuie să fie corectă
Pentru ca nota dumneavoastră să funcționeze trebuie să fie cea corectă. Pianul vă permite să cântați un „do”, dar dacă ați scos un „mi” nu veți vedea niciodată efectul „do”-ului asupra melodiei. În aceeași manieră, în calitate de lideri trebuie să fiți preciși în exercițiile voastre: fiecare frază este unică, la fel și gesturile. Dacă nu, cum să obțineți o înțelegere a reacției care urmează. Cu timpul vă puteți șlefui măiestria, să luați sticla și, cine știe, să savurați beția autorității care vine de la sine…
Articole complementare recomandate:
Sfaturi mici pentru lideri mari
Redactarea unui mesaj de absență eficient la plecarea în vacanță
Ce vă învață vacanțele despre jobul dumneavoastră
Cum ieșiți din situații delicate la locul de muncă

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *