Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Pe scurt despre interviul de recrutare

Interviurile de recrutare reprezintă etape importante ale vieții profesionale, care trebuie pregătite, indiferent că suntem sau nu în căutarea unei schimbări de loc de muncă sau de viață. Uneori le căutăm, dar de multe ori vin peste noi atunci când nu ne așteptăm, luându-ne pe nepregătite. Ele sunt o sursă de învățare și dezvoltare personală și din acest motiv, o invitație la interviu nu trebuie refuzată niciodată, nici măcar atunci, ori poate tocmai atunci, când suntem foarte mulțumiți de viața noastră profesională. Și cum networking-ul și dezvoltarea rețelelor de relații personale și profesionale devin din ce în ce mai importante, considerați întotdeauna un interviu de recrutare ca pe o oportunitate în acest sens.

Pregătirea interviului de recrutare

Dacă este posibil, încercați să obțineți un maxim de informații referitoare la societatea unde vă prezentați la interviu, despre intervievator și postul prevăzut. Apoi puneți-vă în postura celui cu care veți discuta și analizați competențele necesare postului și modul în care dumneavoastră puteți fi persoana de care este nevoie. Pregătiți răspunsurile pentru cele mai uzuale întrebări posibile și imposibile. Încercați să aflați codul vestimentar la viitorul loc de muncă și să vă adaptați aparența. Stăpâniți-vă emoțiile, care sunt cu atât mai puternice cu cât aveți mai mare nevoie de acel post, și gândiți-vă ca și George Clooney în momentul în care a început să cunoască succesul: „mergeți la o probă pentru un rol care nu este și poate nu va fi niciodată al vostru, așa că relaxați-vă și bucurați-vă de fiecare moment al discuției.”

Prezența la interviul de recrutare

Fiți punctuali. Fiecare amănunt este important, de la strângerea inițială a mâinii și până la postură. Limbajul nonverbal vorbește mai tare decât cuvintele dumneavoastră. Și amintiți-vă cuvintele lui Coco Chanel: „prima impresie este cea bună, mai ales atunci când este proastă.”

În timpul interviului răspundeți scurt și la obiect întrebărilor recrutorului, chiar și celor care vi se par inutile și deplasate. Rămâneți autentici și nu încercați să păreți ceea ce nu sunteți. Zâmbiți de câte ori simțiți nevoia, este cel mai bun ajutor pe care vi-l puteți oferi. Și puneți întrebări atunci când vi se oferă ocazia. Arătați că sunteți interesați de post prin conținutul acestora. Și prin tot ceea ce faceți încercați să vă faceți remarcați și să vă demarcați din mulțime.

Dacă vi se pare că interviul ia o turnură nedorită or neplăcută, păstrați-vă calmul și aduceți lucrurile pe făgașul normal.

Activitatea post interviu

Relația cu recrutorul nu se oprește odată cu strângerea de mână și salutul de final. Poate că ați promis unele informații sau relații. Dați-le în următoarele de ore. Și chiar dacă nu este cazul pentru informații suplimentare, trimiteți o notă de mulțumire celui cu care ați discutat. Acest lucru face parte din tactica de a vă face remarcat. La competențe egale, recrutorul își va aminti mai repede de cei care i-au mulțumit…

Pentru dezvoltarea tuturor acestor elemente veți găsi nenumărate cărți și articole. Chiar și eu am scris câteva și unele vi le prezint mai jos.

Articole complementare recomandate:

Cum să demascați un impostor și să decriptați o candidatură

Ce este atitudinea?

Sfaturi senzaționale pentru CV-uri suculente

Cum să te prezinți ca un candidat ideal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *