Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Copiați liderii adevărați pentru a vă optimiza performanța intelectuală

Ritm dezlănțuit, luări de decizie rapide, salt fără tranziție de la un dosar la altul… Ca un sportiv de înalt nivel, sunteți supuși în fiecare moment unei presiuni și unei sarcini mentale considerabile. Iată câteva repere pentru a o scoate la capăt.

Un cerc vicios spre burnout

Și totuși, spre deosebire de sportivi, dumneavoastră nu dispuneți de faza de recuperare. Un spațiu de care sunteți conștienți că aveți nevoie, dar nu reușiți să vi-l acordați. Adesea sigurul sas de decompresie la dispoziția dumneavoastră se limitează la timpul de transport, în comun sau în mașină. În acest context semnele suprasarcinii intelectuale cum ar fi tulburările de somn, scăderea atenției, uitări recurente, sensibilitate sau agresivitate exacerbate, dacă se instalează și durează, pot anunța un burnout.

Stresul dumneavoastră contaminează starea de spirit a echipei

Dacă repercursiunile legate de o suprasarcină mentală sunt consecutive pentru dumneavoastră, ele pun de asemenea în pericol ansamblul colaboratorilor dumneavoastră. Când sunteți stresați generați ceva foarte contagios, riscul ca starea dumneavoastră proastă să se propage la restul echipei este mare, cu un impact negativ asupra performanței colective.  Stresul generat poate afecta în special obiectivele și sarcinile fără o definire clară, o suprasarcină de muncă și o degradare a relațiilor între colaboratori și ierarhie. Aceste situații, mai mult decât nefaste pentru calitatea vieții la locul de muncă au de altfel un cost deloc neglijabil pentru întreprindere.

Și dacă v-ați goli „harddiskul”

Pentru a ieși din această situație de suprasarcină mentală, care vă pune în pericol propria sănătate și bunul mers al ansamblului echipei, puteți recurge la un coach individual. Acesta, prin intermediul unor exerciții de conștientizare și recuperare, vă va ajuta să realizați în ce situație vă aflați și să înțelegeți nevoia de recuperare. Uneori sarcina mentală este de așa natură încât golirea „harddiskului” e vitală. Oprirea mașinii infernale pentru a permite mentalului propriu să evacueze constituie prima etapă a acestei lucrări. În acest fel, după ce ați repus lucrurile în ordine, veți fi mai conștienți de ceea ce faceți și trăiți.

Eficiența dovedită științific a conștientizării complete

Pentru a vă scoate dintr-o asemenea situație, trebuie să vă identificați preocupările. Simple, complexe, obsedante, listați-le și clasați-le pentru a obține direcțiile asupra manierei de abordare a lor și a vedea dacă pot sau nu să fie controlate. Această constatare vă permite apoi să vă identificați nevoile pentru a vă organiza mai bine munca și gândurile, dar și maniera în care puteți practica exercițiile de conștientizare completă propuse de coach.

Copiați-i pe Rupert Murdoch, Bill ford, Steve Jobs…

Putând fi reproduse individual, în 2-3 minute în cursul unei zile pentru recuperare înainte de a trece la un alt dosar, aceste exerciții vă vor ajuta să scăpați de stres în raport cu percepția rolului dumneavoastră. Un demers departe de a fi doar spiritual și a cărui eficacitate a fost dovedită științific. Practicată cu regularitate, meditația permite în același timp ameliorarea concentrării și creativității și reduce stresul. Lideri importanți ca Rupert Murdoch, Bill ford sau Steve Jobs revendică practicarea meditației și inspiră grupuri mari. Iar la L’Oreal, EDF sau Siemens angajații sunt formați în această practică pentru a se reîncărca eficient.

Alte articole complementare:

Precauții pentru păstrarea jobului

Exploatarea conflictelor ca sursă a performanței

Neuroștiința în serviciul managementului și leadership-ului

16 mituri despre investițiile bune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *