Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Inovația de ruptură văzută prin ochii unui expert

Specialist în managementul inovației, Jean Pascal Derumier a descoperit inovația acum peste 10 ani în meseria de animator în inovație participativă. Este de asemenea autor a trei cărți pe acest subiect „Managez par innovation” (Management prin inovație), „L’innovation de rupture” (Inovația de ruptură) și „Les méthodes de l’innovation de rupture” (Metodele inovației de ruptură).

Despre metodele de inovare

Punctul comun al metodelor de inovare este de a ajuta gândirea „out of the box”. Dar până la urmă ce este această faimoasă cutie? Ce este înăuntrul ei?

Apoi mai intervine și așa numita teorie CK prin care Derumier a pus sub semnul întrebării pertinența metodelor de inovare și a obținut niște puncte de sprijin concrete pentru a le recalibra. Teoria CK stabilește că inovația este un proces care pune în dialog un concept și cunoștințele. Pilotarea inovației înseamnă în acest caz explorarea comună a noilor concepte și a noilor cunoștințe.

Și revenind la faimoasa cutie, aceasta ne reprezintă ca prizonieri ai propriei viziuni despre lume. Cutia este constituită din mecanisme cognitive pornind de la care intrăm în relație cu lumea și mecanismele culturale care ni se impun. Unele fiind indisociabile de celelalte.

Cărțile lui Derumier nu ne dau neapărat cheia pentru deschiderea acestei cutii, pentru că nici nu există o singură cheie, ci încearcă să dea managerilor, consultanților și studenților unele repere referitoare la inovația de ruptură. El ne ajută să devenim conștienți de mecanismele care ne țin prizonieri și ne ajută, poate, să ne eliberăm.

Despre provocările inovației de ruptură

Inovația de ruptură poate fi copnsiderată un fel de graal al inovației. Este asociată în general cu un puternic potențial economic și suscită imense provocări. Ea este interesantă de asemenea pentru că necesită o transformare profundă a organizațiilor care o doresc. Nu există o inovație de ruptură posibilă fără o transformare, o evoluție a organizațiilor, iar acest lucru este o provocare reală!

Inovația de ruptură este un proces de învățare deschis, care constă în a învăța un lucru în timp ce-l faci. Cărțile lui Derumier ne oferă câteva idei despre acest proces, cu atât mai simplu cu cât organizațiile își mobilizează inteligențele colective și pun la punct spații de cooperare.

Pentru scrierea cărții autorul s-a sprijinit pe surse diferite din sociologie, știința cunoașterii, mărturii ale celor care inovează. Cartea depășește simpla teorie, este practică și facilitează înțelegerea mecanismelor care ne conduc spre inovația de ruptură.

De aceea, vă invit să le citiți, dacă veți reuși să le găsiți.

Articole complementare recomandate:

Diferențele între o întreprindere eliberată (holocrație) și o organizație clasică

Management prin intermediul chestionarelor sistemice

Ce-ar fi dacă v-ați transforma slăbiciunile în puncte forte?

Despre necesitatea și ușurința elaborării unui plan de afaceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *