Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

5 reguli pentru o mai bună apărare contra hacker-ilor

Sigur că nu există o metodă infailibilă și marea majoritate a sistemelor au vulnerabilități, dar există câteva lucruri simple, pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a reuși să ne protejăm calculatoarele.

Alegerea unei parole fiabile

„Cea mai mare parte a atacurilor trec prin accese unde există o parolă”, reamintește Pedro Sousa, Director General al Plenium, o societate franceză de servicii informatice. Parolele trebuie să fie complexe – cel puțin 8 caractere, majuscule, minuscule, cifre, caractere alfanumerice. Ele nu trebuie să fie înregistrate nici pe server și nici pe hârtie. „Se poate apela la servicii externe de stocare a parolelor, dar risc zero nu există”, explică dl. Sousa. Evident, parolele vor trebui schimbate în mod regulat: „la fiecare 2 sau 3 luni pentru mesagerie”. Iar pentru un server foarte expus, chiar în fiecare lună.

Protejarea calculatorului

Multe IMM-uri folosesc soluții de securitate clasice ca firewall-urile care blochează conexiunea la site-uri necunoscute ori false, programe antivirus care împiedică virușii ori alte tipuri de malware să vă infecteze calculatorul sau chiar programe anti-spion. „Dar adesea toate aceste programe nu sunt actualizate”, se plânge dl. Sousa. Este indispensabil ca o persoană, din întreprindere ori din exterior, să se ocupe de acest lucru pentru a nu slăbi sistemul.

Monitorizarea sistemului informatic

Aceeași persoană, adesea responsabilul informatic, va fi de asemenea însărcinată cu monitorizarea. „Sistemul informatic al unei întreprinderi trebuie supravegheat în permanență. El trebuie de exemplu să repereze conexiunile suspecte ori transferele masive de date”, insistă dl. Sousa. Cea mai mare parte a sarcinilor pot fi automatizate, iar un sistem de alertă poate fi instalat. De asemenea o persoană trebuie să gestioneze drepturile de utilizare și administrare a mașinilor pentru ca datele să nu fie accesibile chiar oricărui colaborator.

Încărcarea programelor oficiale

Un prieten vă propune să vă furnizeze o versiune de Windows „crăcuit”? Refuzați și preferați achiziționarea versiunii oficiale pe care o găsiți pe un site securizat. „Există servicii profesionale de librărie de programe, care vă garantează programe cunoscute și fără opțiuni, dar care pot prezenta un pericol”, explică directorul Plenium. Programele oficiale vă vor permite să aveți acces la actualizările regulate pentru sistemul dumneavoastră, care va fi astfel mai puțin vulnerabil.

Elaborarea unei carte informatice

Sensibilizarea colaboratorilor este primordială. Iată de ce este recomandată redactarea unei carte informatice care va prezenta bunele practici (schimbarea regulată a parolelor, navigarea pe site-uri securizate, nedeschiderea tuturor emailurilor, protejarea aparatelor mobile, realizarea unor copii de salvare în mod regulat, etc.). „În mod ideal aceasta trebuie redactată împreună cu membrii echipelor pentru ca un maxim de colaboratori să adere și să respecte aceste reguli simple”, ne reamintește dl. Sousa.

Alte articole complementare:

Ce înseamnă reușita?

Vor transforma freelancer-ii economia?

Secretele motivării

Este oare necesară schimbarea culturii organizaționale?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *