Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Facebook – cel mai mare cimitir electronic al lumii

Cu peste 2 miliarde de conturi în toată lumea Facebook este al doilea site web cel mai vizitat din lume după Google, cu peste 1 miliard de utilizatori activi în fiecare zi din cele 2. „Facebook vă permite să rămâneți în contact cu persoanele care contează în viața dumneavoastră.” Aceasta este promisiunea pe care v-o face, dar în privința onorării celor morți, Facebook devine pentru milioane de persoane un loc de a-și aminti de e-defunct.

Un cimitir cu peste 110 milioane de e-morminte în 10 ani

Cea mai mare platformă de social media a lumii devine de-a lungul anilor prima grupare de e-morminte. Este complet aiurea, dar cifrele vorbesc, ori strigă o realitate morbidă. Facebook numără acum 2 miliarde de utilizatori (conform Wikipedia la 30/06/2017). Cu o rată a mortalității de 7-8 persoane dintr-o mie în fiecare an, acest lucru înseamnă că în fiecare an mor peste 11 milioane de utilizatori Facebook! O estimare imprecisă în măsura în care Facebook nu reflectă cu precizie populația mondială, luând în considerare blocarea accesului a 1,3 miliarde de persoane în China. Dacă Facebook va mai exista în 10 ani, va fi cel mai mare cimitir numeric din lume cu peste 110 milioane de defuncți.

Cum să transformați un profil în cont de comemorare

Facebook a organizat viața post-mortem a internautului cu crearea unui cont de comemorare destinat prietenilor și familiei, care formează o minicomunitate care-și împărtășesc amintirile despre cel plecat dintre ei. De altfel orice înscris poate preveni Facebook despre dorința sa de a transforma în momentul morții înscrierea în cont de comemorare ori de a o suprima. Expresia „In memoriam…” se afișează lângă nume și conform parametrilor de confidențialitate, prietenii împărtășesc amintirile în jurnalul de comemorare. Conținutul de dinainte de deces rămâne vizibil pe Facebook pentru cei cu care a fost partajat. Cel care preferă să-și șteargă definitiv contul o poate face cu câteva clicuri.

O comemorare mult mai emoționantă

Membrii familiei pot transforma o pagină în monument. Deja mulți dintre tineri nu se mai reculeg în cimitire, ci intră pe Facebook pentru a-și plânge pierderea unui prieten și a se „conecta” post-mortem. Ei plâng online mai curând decât în „locuri cu verdeață”, ceea ce eliberează aleile cimitirelor în favoarea autostrăzilor netului. Cel mai mare cimitir al lumii posedă e-morminte devenite „site-uri majore” unde bocitoarele și credincioșii depun mesaje. Reprezentarea numerică formată din conversațiile cu prietenii și fotografiile devin un e-mormânt încărcat de mai multă emoție decât piatra din cimitir.

A provoca moartea internautului a doua oară

Conform Dr. Kasket, psiholog la Regent’s University din Londra, care a studiat fenomenul, Facebook conectează comunitatea persoanelor în doliu, iar dacă o familie elimină profilul, acest lucru poate antrena un traumatism psihologic celui care dorește să mențină o legătură cu defunctul. Pentru unii, familia nu ar trebui să aibă ultimul cuvânt în materie. De fapt e-defunctul și-a co-construit prezența cu o comunitate de prieteni, iar suprimarea profilului său electronic, dincolo de atingerea drepturilor persoanelor în doliu, ar însemna să-l facă să moară pentru a doua oară…

Alte articole recomandate

În 2030 liderii vor avea doar colaboratori, asociați și aliați

Iertarea celui care concediază

Informatică și internet – cifre care provoacă amețeală!

Cum blocați vibrațiile negative la locul de muncă

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *