Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Metode neconvenționale, dar foarte eficiente pentru găsirea unui job

Ați fost probabil invitat să vă „urmăriți pasiunea”, „să vă exploatați rețeaua”, „să vă transformați CV-ul” și „să aveți o aparență profesională”, printre alte recomandări. Acestea sunt tehnici atemporale în materie de căutare a unui loc de muncă, devenite chiar clasice. Într-un context tensionat al pieței forței de muncă trebuie să le utilizați, dar ar fi bine să le amestecați cu abordări mai puțin convenționale.

Amestecați tehnicile clasice și abordările originale

Unii sunt cel mai adesea galvanizați, pentru că a căuta un loc de muncă este un demers unic și creativ propriu fiecăruia. Dacă-l veți întreba pe un profesionist, care a atins un nivel important de responsabilitate, cum a ajuns pe postul respectiv, în 9 cazuri din 10 veți descoperi un proces unic și diferit. Cea mai mare parte, într-o oarecare măsură, și-au urmărit o pasiune, și-au folosit rețeaua, au creat un CV bun, lucruri care fac parte în general dintr-un ansamblu mult mai mare, pe un drum sinuos și imprevizibil. În loc să urmeze ceea ce era scris în cărți, cea mai mare parte dintre ei s-au arătat deschiși posibilităților. Puteți bineînțeles să utilizați toate sforile și nu vă poate face rău să le amestecați cu grijă, în mod judicios și numai dacă este necesar, cu abordări mai originale până la atingerea obiectivului.

Cereți sfaturi atunci când nu aveți nevoie

Este normal să cereți sfaturi unor profesioniști. Totuși prea des o faceți doar în momentul în care începeți să căutați un loc de muncă. Cel mai bun moment de a stabili niște relații cu profesioniștii cu care doriți să lucrați este de a începe prin a fi vulnerabili, de a vă exprima admirația pentru munca lor și de a le cere sfatul. Este recomandat să o faceți cu mult timp înainte ca ei să aibă un post disponibil, într-un moment când acest lucru nu are o miză reală pentru dumneavoastră.

A nu vă urma întotdeauna pasiunile

„Urmați-vă pasiunea” este laitmotivul cel mai curent al înțelepciunii în materie de căutare a unui job. Dar poate fi la fel de fals. Dacă observați angajații care au reușit și sfârșesc prin a-și iubi munca, marea majoritate nu și-au urmat o pasiune. Din contră, pasiunea pentru ceea ce fac s-a dezvoltat în timp, pe măsură ce au reușit să-și controleze cariera. Nu trebuie să faceți totuși abstracție de pasiunea dumneavoastră, dar nimic nu spune că ascultând-o veți fi condus cu siguranță spre un loc de muncă, așa cum nimic nu spune că neglijând-o veți fi penalizat.

Ascultați recrutorul mai mult decât să vorbiți

Sunteți adesea atât de prinși în transmiterea unui mesaj, în prezentarea parcursului dumneavoastră încât uitați să ascultați. O ascultare atentă, puternică este un instrument de coaching și o abilitate uimitoare în viață. Arta conversației constă în a ști să asculți, și este valabilă mai ales în interviurile de recrutare. A ști când să vorbiți, a vă opri, a pune întrebări… Atunci când vă pregătiți pentru interviuri, pe lângă repetarea răspunsurilor la posibilele întrebări, testați-vă și antrenați-vă capacitatea de ascultare pentru a o face atentă și activă.

A nu răspunde anunțurilor de pe site-uri

Cel mai rău în căutarea unui job este de a răspunde la o ofertă online, de a vă asuma riscul de a vă dezvălui și mai ales, adesea, de a nu avea niciun răspuns. Dacă găsiți pe net un post în curs de recrutare care vă interesează cu adevărat, ultimul lucru de făcut este de a vă depune candidatura. În loc de asta e mai bine să faceți o cercetare în privința acelei societăți, a profesioniștilor care lucrează acolo, să identificați managerul responsabil de recrutarea respectivă și să-l lăsați să afle cât de mult admirați ceea ce face și ați fi încântat să-i cereți un sfat. Adesea, dacă demersul dumneavoastră este bine țintit, este foarte probabil ca el să vă vorbească despre căutarea sa în curs pentru postul respectiv. Atunci aveți toată libertatea de a-i pune întrebări despre procedura de urmat pentru a vă depune candidatura și despre persoana căreia trebuie să i-o adresați.

Puneți accent pe limbajul corpului

Ați mai auzit deja acest afat, cu extrema sa „ceea ce sunteți este atât de puternic încât nu aud ceea ce spuneți”. Limbajul corporal este foarte important în cadrul interviului de recrutare. Postura dumneavoastră, ceea ce fac mâinile, atitudinea destinsă, vor inspira încrederea. Cel mai important este să vă stăpâniți emotivitatea și să vă păstrați sub control gesturile. Nimic nu vă împiedică să observați limbajul corpului recrutorului, ceea ce vă va permite să știți dacă sunteți sau nu pe calea cea bună.

Țintiți o întreprindere care va recruta în intern un post pentru mai târziu

Inutil dacă abia începeți viața profesională sau în ipoteza unei a doua cariere să țintiți un job în mod special de la început. Primele posturi într-o întreprindere sunt arareori strălucitoare. Întrebarea pe care trebuie să v-o puneți este mai curând de a ști cum va evolua acest post în anii ce vor veni și să vă concentrați pe situația în care veți avea un maxim de posibilități de adăugat valoare, de a vă alătura unor profesioniști de înalt nivel. Validați faptul că intrați într-o întreprindere care recrutează în special din interior.

A deveni cel mai mare fan al țintei dumneavoastră

O dată ce ați determinat societatea sau societățile în care ați dori să lucrați, puteți deveni cel mai mare fan al lor. Urmăriți marca, pagina sa de întreprindere, grupurile sale, forumurile, care vă pot conduce la a deveni un salariat al acesteia. Dacă stabiliți o relație cu angajații întreprinderii pe forumuri sau pe rețelele sociale, dacă adresați în mod regulat mesaje pe subiecte importante pentru strategia lor, vor ajunge până la urmă să vă remarce. O întreprindere își dorește în mod ideal un colaborator care este entuziast pentru aceleași centre de interes. Suporterul fidel pasionat poate deveni un colaborator motivat și implicat.

Alte articole recomandate:

Ce tip de patron vă convine cel mai bine?

O strategie câștigătoare pentru afirmarea valorii dumneavoastră profesionale

Interviul de recrutare: cum să reușești în fața mai multor interlocutori

Știți cum să ascultați?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *