Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Cum să vă faceți înțeleși de superiorul dumneavoastră

În 80% din cazuri, atunci când îi cereți superiorului dumneavoastră o întrevedere, o faceți pentru a-i cere o avansare ori pentru a-i expune o problemă. Comunicarea dumneavoastră nu trebuie să rimeze cu improvizația, iar dacă vreți să vă înțeleagă, să-i marcați spiritul și să obțineți ceea ce doriți, trebuie să vă pregătiți și să aveți un mesaj coerent.

Obținerea unei măriri ori a unei avansări

În cazul în care solicitați o mărire sau o promovare, cea mai bună tehnică este de a arăta că cererea dumneavoastră este legitimă. Este inutil să vă culpabilizați șeful sau să faceți pe victima cu fraze de genul „toată lumea a fost promovată cu excepția mea”. Avansați o argumentație bună și veți fi mai eficace. Pentru a face asta porniți de la fapte, evocați evenimente precise, dați cifre: „Am urmărit aportul meu în echipă, rezultatele obținute, m-am informat asupra nivelului salariilor (etc.) și am ajuns la concluzia că venitul meu ar trebui mărit.” Cu cât veți aduce mai multe exemple concrete, cu atât vă veți mări șansele.

Facilitarea deciziei managerului

Arătați-vă motivarea, dar și potrivirea profilului dumneavoastră cu cel al noului post. În caz de refuz, nu vă blocați, rămâneți calmi și ascultați cu atenție motivele avansate de managerul dumneavoastră. Dacă simțiți că de fapt îi este teamă să vă piardă, explicați-i că ați făcut un plan de succesiune: sunteți disponibil pentru a vă forma succesorul sau să interveniți pentru un anumit timp în dosarele delicate. El poate să se mai gândească la faptul că nu sunteți încă pregătit. Și atunci puteți argumenta ori să negociați eventuale cursuri de formare profesională.

Vorbiți pentru a fi mai eficient

Gestiunea carierei, managementul, strategia comercială… Subiectele asupra cărora există un dezacord între dumneavoastră și șef nu lipsesc. Puteți fi tentat să vă abțineți de la orice contestare din lipsă de încredere, din teamă față de reacția acestuia ori din respect ierarhic. Dar este indispensabil să vorbiți pentru a fi bine la locul de muncă și a face echipa să avanseze. Pentru a o face așa cum trebuie, și aici privilegiați faptele în dauna emoțiilor! Expuneți-vă problema în mod concret resituând contextul („Nu mai fac față sarcinilor de la plecarea colegei mele în concediul de maternitate”, de exemplu).

Veniți cu o soluție, nu cu o problemă

Acest lucru îl va ajuta pe șef și îi va permite să aibă o viziune precisă, pe care nu este foarte sigur că ar avea-o. Indicați-i și gradul de urgență al cererii dumneavoastră („am nevoie de un ajutor imediat sau în trei săptămâni”) și mai ales propuneți-i o soluție („îi pot cere un ajutor aceluia”, „știu pe cineva care ar fi protrivit pentru acest post”…). Întrevederea dumneavoastră va fi astfel mai constructivă și superiorul dumneavoastră vă va aprecia propunerile și capacitatea de inițiativă.

Alte articole recomandate:           

Modestia și arta leadership-ului

Un secret al managementului: satisfacerea setei de recunoaștere

Rămâneți calmi și relaxați

Promovarea personalului în organizații

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *