Lider și gestionar
O idee preconcepută este aceea de a pune semnul egalității între leaderdship și management. Cu siguranță un gestionar poate fi liderul unei echipe, iar un lider de echipă poate fi la rândul său gestionar, dar acest lucru nu este universal valabil. O bună analiză a diferențelor pentru a le conjuga mai bine este cheia reușitei.
Înțelegerea rolului fiecăruia
Diferența dintre leadership și management ține mai întâi de risc. Liderul își asumă riscuri care-i pot aduce recompense mari, ia decizii dificile pentru binele societății: restructurarea organizației, noi oferte de produse, diversificare… Managerul, mai puțin în largul lui cu aceste decizii, are nevoie să pună întrebări pentru a elabora un plan realizabil și a permite deciziei conducătorului să devină realitate. Conducător și gestionar, pentru a lucra împreună trebuie să înțeleagă diferența între rolurile lor. Această înțelegere va aduce și rezultate mai bune pentru întreprindere.
Exploatarea diferenței
Conducătorul este cel care ia decizia finală, dar el nu trebuie să aibă monopolul puterii. Gestionarul – manager se asigură că acesta acționează în interesul societății. Conducătorul concepe viziunea și obiectivele întreprinderii și le comunică managerului. Ideal ar fi ca niciunul să nu fie atotputernic, echilibrul dintre ei – și de asemenea cu acționarul – garantează reușita și perenitatea întreprinderii. Celălalt avantaj de exploatat este de a putea conta unul pe celălalt pentru a identifica și a rezolva adevăratele probleme ale întreprinderii. Conducătorul și managerul trebuie să-și cunoască punctele forte și să le utilizeze pentru a o face să crească. Punctul de vedere diferit face adesea lumină asupra unui subiect blocat de grila de lectură a celuilalt și dă o viziune mai largă sau mai operațională, dar în orice caz cuprinzătoare pentru a rezolva o problemă.
Găsirea unui bun echilibru
Este mai bine să recunoaștem că rolurile sunt la fel de importante. Întreprinderile care reușesc realizează un echilibru permanent între inovație și acțiune. Cea care are prea mulți conducători va avea cu siguranță proiecte mari și frumoase, dar îi va lipsi claritatea și mijloacele operaționale pentru a le duce la capăt și a le realiza cu succes. Cea care are prea mulți gestionari riscă să se afunde în detalii cotidiene și să rateze oportunitățile de creștere. Inovația poate să necesite investiții cu riscuri posibile pe termen lung. Un proiect mai puțin revoluționar, deci mai prudent, poate fi atrăgător. Secretul reușitei este găsirea echilibrului între viziunea extinsă și mijloacele de pus în acțiune în fiecare zi.
Dezvoltarea sinergiei lor
Liderul dezvoltă și antrenează echipele cu punctele sale forte, dar și cu cele slabe. Gestionarul supervizează echipele pe plan tactic. Un lider bun și un bun gestionar știu să-și recunoască slăbiciunea și să ceară sfatul celuilalt. Liderul este un vizionar, gestionarul un facilitator al realizării viziunii. Unul vede departe, celălalt înțelege unde se vrea să se ajungă, dar vede pe termen scurt cum este acest lucru posibil cu mijloacele umane, tehnice și financiare de declanșare a procesului de punere în operă. Capacitatea de a vedea pe termen scurt, de a analiza schimbările din fiecare zi, de a cântări corect mijloacele operaționale pentru a le utiliza în cadrul unei viziuni pe termen lung permit atingerea în totalitate a unei viziuni coerente. Cele două roluri sunt la fel de importante pentru sănătatea unei întreprinderi. Conducătorul și gestionarul, fiecare cunoscându-și și jucându-și rolul și lăsându-l pe celălalt să și-l joace pe al său, conduc cu siguranță întreprinderea spre succes.
Alte articole recomandate:
Accelerați creșterea afacerii dumneavoastră printr-o cultură creativă
A fi performant datorită gestionării ingeligente a timpului
Încă nu este înțeleasă diferența dintre schimbare și transformare
Managementul trebuie să țină pasul cu lumea care accelerează