Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Deveniți manageri… acasă

Conducători sau manageri căutați soluții pentru a deveni gestionari mai buni. Învățați toate sforăriile meseriei pe teren, în mod expus, în fața echipelor. Există totuși o altă opțiune pentru a învăța să conduceți: cuvinetele „manager” și „menajeră” au mai multe în comun decât sonoritățile care le apropie. Dar dacă propria dumneavoastră casă v-ar învăța să conduceți?

Manus, Maneggiare, menajeră, manager… care are mâna pe…

Cuvântul „manager” a călătorit pentru a ne reveni sub formă de management, trecând prin italienenscul maneggiare, care evocă în mod clar prezența mâinii, de la latinescul manus, care la început însemna „antrenarea unui cal dirijându-l cu mâna”, ceea ce găsim în cuvântul manej, pentru a defini spațiul în care se lucrează cu caii. Putem reține în această etapă că direcția trece prin mână mai mult decât prin voință, iar din punct de vedere etimologic, managementul este o afacere artizanală, care se alătură cuvintelor a menaja și menajeră. Femeile au fost deci la originea acestui cuvânt înainte ca el să fie confiscat de bărbați pentru a defini conducerea unei întreprinderi. Astăzi, bărbați sau femei, conduceți multe lucruri la birou, dar și acasă, pentru a reuși o rețetă în bucătărie sau lecțiile ultimului născut…

Cine conduce o casă este directorul general al unui IMM

Gestionarea propriei case înseamnă să reușiți gestionarea stocurilor (depozitare), reaprovizionarea (cumpărăturile), controlul de gestiune (bugetul, urmărirea cheltuielilor și încasările), marketing-ul (decorarea) ori leadership-ul (repararea greșelilor, ghidarea copiilor) și gestionarea ierarhiei (familia). Ca și în cazul unei întreprinderi puteți internaliza sau externaliza – plăti pe cineva să facă anumite lucruri… Ca și în management, gestiunea unei case s-a modernizat mult în ultimii ani cu mașini de ultimul răcnet cum ar fi aspiratoare robot sau mixere multifuncționale conectate. Metodele de gestiune ale casei au apărut simultan cu cele de gestionare ale organizației dumneavoastră, de la stres la managementul schimbării: „Konmari”, „La Magie du Rangement”, „Fly Ladies” sau „Hidden Treasures” sunt cele mai cunoscute.

Acasă nici nu se pune problema unei gestiuni la întâmplare

Domnul Konmari, un tânăr japonez obsedat de împachetare și așezare, a înregistrat un succes imens cu „Magia aranjării”: este vorba de a ne debarasa de tot ce nu ne face bine, de adoptarea împachetării verticale și de a segmenta sertarele.

Marea forță a „Fly Ladies” – o altă metodă de gestionare a casei – este de a aplica logica managementului schimbării la propriul domiciliu. Principii simple: un lucru pe lună – politica pașilor mici – acțiuni de maxim 15 minute cronometrate și tehnici agile (întârzierea nu există, începeți acum).

Managerul tip de acasă este o femeie

Comunicați printr-o planificare partajată pe Google sau printr-un organizator familial magnetic. La fel ca și în întreprinderea familială, totul se pliază conform proceselor partajate. Se fac cumpărături online, sau se partajează meniuri cu alți Home Manageri. A scăpa de ceea ce nu se mai folosește devine un sport: nimic nu se aruncă, totul este revândut, dat, reciclat, dar mai ales scos din casă. Aceste metode conduc la a cumpăra mai puțin și la a câștiga bani. Sarcinile sunt listate și împărțite în interiorul echipei – a se înțelege copiii și partenerii de viață – care trebuie motivați. Partajați înaintarea, dificultățile și diverse trucuri pe rețelele sociale, iar răspunsurile la întrebări se află pe forumurile dedicate. Toată lumea caută să partajeze informația și să învețe. Partajarea este decomplexată… A aranja este la modă și toată lumea devine Home Manager… Chiar toată lumea? Aproape… Pentru că aceste metode privesc în primul rând femeile… Pentru că Home Managerul tip este o femeie. De fapt am putea să ne întrebăm: care sunt abordările de gestiune cele mai avansate? Cele de acasă ori cele din întreprindere? Cine are de învățat de la cine? Mi-ați putea răspunde voi?

Alte articole complementare:

Despre schimbarea managementului echipei

Formula succesului care conduce spre fericire

Schimbarea în 8 pași după Kotter

Despre bogăție și succes

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *