Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Demistificarea a 3 idei preconcepute despre fericirea profesională

Unul dintre principalele obstacole în calea fericirii profesionale vine din anumite convingeri despre viața activă complet greșite. Timp de decenii ele ne-au fost inoculate de către mediul în care ne-nvârtim, de profesori, profesioniști, mentori, media și au devenit un fel de modele sociale în care e bine să te strecori și mai ales să nu le pui sub semnul întrebării. Să ne concentrăm pe 3 mituri majore despre fericirrea profesională: fericirea depinde de circumstanțe, schimbarea meseriei sau a întreprinderii aduce fericirea și, fatalul, „totul depinde de propriul capital de pornire”.

Fericirea profesională depinde de circumstanțe

Ar fi ca o comoară pe care trebuie s-o găsiți, mereu în altă parte, inaccesibilă, în câteva întreprinderi necunoscute cu patroni imaginari. O puteți atinge, dar numai dacă circumstanțele se arată favorabile, dacă piața muncii se trezește sau dacă găsiți întreprinderea potrivită ori vă ciocniți de un bun patron. Dacă așteptați ca acest lucru să se întâmple veți pierde mult timp. Dacă nu sunteți bine astăzi, veți fi mâine, cu condiția să luați taurul de coarne și să vă aruncați în acțiune. Împlinirea dumneavoastră profesională depinde mai ales de dumneavoastră, de orientarea pe care o dați propriei vieți active. Aceasta nu este împlinirea unui periplu la capătul căruia veți găsi cariera promisă, nu se găsește în altă parte decât în muncă. Începutul acestui echilibru este acum dacă alegeți să acționați asupra stării dumneavoastră de spirit. Cu aceeași piață a muncii, unii sunt fericiți, iar alții nu. Aceasta este dovada că totul depinde în mod primordial de dumneavoastră.

Schimbarea meseriei sau a întreprinderii aduce fericirea

Este încă o eroare comisă adesea. A crede că veți fi fericit numai dacă vă schimbați condițiile vieții profesionale. Cedați acestui tip de logică atunci când vă amintiți anumite perioade în care ați simțit o plăcere reală și vă gândiți că nu veți putea regăsi circumstanțele care au suscitat-o. Oricare ar fi aceste povești de altă dată pe care v-ar place să le-nviați, pentru că atunci v-au creat în minte plăcerea profesională, în realitate ceea ce o determină și o poate provoca din nou se află în interiorul dumneavoastră, ca un zăcământ de potențialități. Dacă de exemplu a fi mai bine plătit sau a avea mai multă responsabilitate vă procură fericirea, înseamnă că ignorați forța adaptării hedonistice. Noi dăm dovadă de o capacitate uimitoare de a ne obișnui cu noi circumstanțe, care ne apar ca o promisiune absolută a fericirii.

Fatalul „totul depinde de capitalul propriu de pornire”

Dacă nefericirile la locul de muncă nu se datorează unor circumstațe exterioare, asta înseamnă că sunteți născut pentru a fi un damnat al muncii. Încă un loc comun, o veche convingere care vă face să vă gândiți că unii ar fi niște fericiți la locul de muncă, iar alții eterni nevoiași. Ca o moștenire genetică împotriva căreia nu puteți face nimic. Cercetările actuale dovedesc că nu sunteți complet dependenți de capitalul propriu de start. Nu trebuie confundate capitalul sau atitudinea de pornire și nivelul propriu de satisfacție profesională, asupra căruia este întotdeauna posibil să acționați. Vestea bună este că puteți face lucrurile să se miște, oricare ar fi capitalul de pornire, nimeni și nimic nu vă împiedică să vă creați noi relații, să vă fixați noi provocări, să învățați să vă stăpâniți mai bine gândurile și sentimentele. Atunci când priviți cariera unora și averea lor microscopică de start trebuie să deduceți că numai investiția personală a putut avea un efect puternic asupra nivelului lor de fericire profesională.

O meserie, o carieră sau o vocație

Fericirea dumneavoastră profesională se raportează prea puțin la circumstanțele exterioare ale economiei sau ale pieței muncii și în aceeași măsură la moștenirea genetică. Realitatea e mai simplă, dacă vreți să vă schimbați în mod durabil viața profesională, trebuie să investiți în eforturi susținute și puternice. Pentru a găsi acea împlinire, vă rămâne să alegeți între 3 concepții de muncă putând fi o meserie, o carieră sau o vocație. Dacă pentru dumneavoastră este o meserie, o veți considera ca pe un rău necesar pentru a vă câștiga traiul. Cariera este ceea ce vă permite să progresați în meserie și un instrument de promovare și considerație socială, de putere și de stimă de sine. În timp ce vocația vă face să munciți pentru că vă place ceea ce faceți și obțineți un beneficiu spiritual și social, gratificația apărării unei cauze sau unei idei.

Alte articole complementare:

Calitatea vieții la locul de muncă impactează performanțele întreprinderii

Cum evaluați brandul de angajator

Puterea de a nu face nimic pentru a fi mai performant

De ce inocularea unei culturi a recunoștinței este rentabilă

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *