Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

A fi ambițios fără a deveni detestabil

A fi ambițios poate conduce la mai bine – „Această sănătate morală înfricoșătoare pe care o dă ambiția!” pentru Françoise Sagan – sau la situații mai rele după Oscar Wilde: „Ambiția este ultimul refugiu al eșecului.” Există căi și reguli de urmat pentru a reuși cu ambiție.

Dacă sunteți ambițios, vi se va critica atracția pentru putere, lipsa de modestie, individualismul. Nu veți fi întotdeauna apreciat de anturajul dumneavoastră. Colegilor le veți suscita adesea gelozia sau îi veți agasa. Și totuși bine dirijată, ambiția dumneavoastră poate deveni un veritabil motor pentru dumneavoastră și pentru ceilalți. Dar trebuie bine înțeleasă ce ambiție vă hrănește acțiunile.

Ambiția – un atu pentru reușita în viață

Conform Larousse ambiția este „o dorință arzătoare de a avea ceva sau de a fi cineva”. A fi ambițios este adesea asociat cu urmărirea egocentrică a ceea ce poate flata amorul propriu, cu căutarea responsabilităților ori a reușitei sociale. A aspira la o muncă satisfăcătoare, a dori să te dezvolți, a-ți realiza potențialul sunt mize importante în viața profesională. Pe o piață cu modificări majore, ambiția necesită mai multă autonomie decât dependență față de întreprinderi, împlinirea personală în loc de negarea de sine. Trebuie să fiți în armonie cu interesele și valorile dumneavoastră.

Ambiția variază în funcție de talent și personalitate

O persoană va nimeri pe un drum care i se va potrivi ca o „mănușă”, iar o alta va suferi. A distinge ambiția care vă împlinește de cea ucigătoare este esențial. Una antrenează un angajament extrem în muncă, duce spre avansare și spre recunoaștere socială în domeniul dumneavoastră. Cealaltă antrenează o pierdere de energie, pedalați în gol sau alergați după niște obiective în dauna adevăratelor dumneavoastră necesități, îndurați un stres crescut, o anxietate cronică, o scădere a stimei de sine și, la limită, vă sacrificați sănătatea și viața afectivă.

Înțelegerea propriei ambiții

Ambiția vă interesează atunci când urmăriți un scop bine definit, știți ce vreți și conduceți acțiunile pentru a ajunge acolo; obțineți susținerea colaboratorilor care vă înconjoară. A munci cu o viziune clară a ceea ce vă doriți este stimulativ și o sursă de plăcere. Ambiția pentru performanță vă împinge întotdeauna spre a face mai mult și mai bine. Acest lucru poate fi pozitiv, dar și periculos. Atleții și artiștii trăiesc aceste momente de intensă productivitate. Pentru a evita burnout-ul, trebuie să vă găsiți echilibrul între activitatea de performanță și celelalte sfere ale vieții dumneavoastră. Ambiția intențiilor vă face să simțiți un elan interior al depășirii de sine. Aspirați la realizarea unor lucruri importante și trăiți în același timp o mare neliniște. Aveți adesea dificultăți în a vă mobiliza pentru a livra efortul necesar pentru materializarea dorinței „cuiva” ori pentru a face lucruri mari. Ambiția neadaptată la nevoile dumenavoastră poate duce la mari suferințe. Ambiția nemăsurată vă asasinează pentru că ea dezvăluie un arivism în care scopul justifică mijloacele. A acorda o mare importanță imaginii și statutului social, a dori să creați valoare cu orice preț este devastator.

Făceți-vă cunoscute ambițiile, fără a depăși măsura

În multe cazuri ascensiunea în interiorul întreprinderii este în mâinile superiorului dumneavoastră. De unde importanța de a-l avea de partea dumneavoastră. Trebuie să-i demonstrați că sunteți un șef puternic prin disponibilitatea de a depăși orice obstacol și în același timp să faceți totul pentru a nu fi perceput ca un concurent potențial, care riscă să-i fure poziția. Așa că aveți grijă să nu faceți prea mult. Trebuie să evitați să-i dați impresia că vreți să-l scurt-circuitați, sau să-i luați locul, dar trebuie să dați dovadă de inițiativă și să-i propuneți cele mai bune idei pentru a vă dovedi competențele. Dacă vreți să obțineți o promovare, o mărire de salariu sau un training nu așteptați cu brațele încrucișate ca șefii să vină spre voi, luați-o înainte și făceți-vă cunoscute aspirațiile. De-a lungul întregului an trebuie să întrețineți comunicarea cu managerul dumneavoastră și să-i împărtășiți ideile bune. Întrevederea de evaluare este un moment privilegiat pentru a-i dezvălui dorința dumneavoastră de evoluție, în tete-a-tete. Comunicare este deci necesară, fără a exagera pentru că riscați să vă agasați colegii și să vă atrageți gelozia lor.

A ști să vă înconjurați cu cine trebuie

Capacitatea de a țese o rețea la toate nivelurile întreprinderii este un element de bază al puterii. Trebuie să vă sprijiniți pe o rețea de aliați potențiali care, la momentul oportun, vor fi leviere eficiente spre responsabilități. Trebuie să vă înconjurați cu ușurință cu colaboratori de bună calitate, pentru că în general ambiția îi atrage. A avea ambiție aduce fericirea, este dovedit. Un studiu al Universității Riverside, California, condus de profesoara Cecile K. Cho demonstrează că aceia care își fixează obiective sunt mai fericiți decât cei care au mai puține aspirații în viață. Fixați-vă obiectivele cu doi factori în minte: speranța și valoarea. Speranța reprezintă modul în care evaluați propria capacitate de a reuși, iar valoarea se referă la plăcerea pe care o veți simți dacă veți atinge obiectivul. Contribuind la crearea unei emulații pozitive, ambiția poate chiar să întărească dinamismul echipelor și să vă accelereze reușita, dacă motivațiile dumneavoastră sunt în armonie cu propria persoană.

Articole complementare

Cum incită un lider la autodepășire pentru atingerea unui obiectiv major

Cum să impresionați pe oricine în mai puțin de 30 de secunde

Comportamente nepotrivite pentru un lider

Dacă nu-ți prioritizezi singur viața, altcineva o va face!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *