Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Nu vă soldați competențele de bază

În ciuda tuturor talentelor dumneavoastră vă întrebați cum vă puteți schimba jobul sau sectorul de activitate ori cum se pot declina în altă parte competențele dumneavoastră pentru o mai bună împlinire. Veste bună este că alte domenii de activitate pot valoriza cel puțin la fel talentele dumneavoastră. Trebuie însă să înțelegeți mai întâi care sunt aceste talente și să le adaptați pentru a părea evidente și convingătoare pentru recrutori.

Evitați capcana identității

Trebuie de fapt să vă reinventați. Ceea ce nu este chiar atât de ușor în măsura în care puteți considera ca dobândite anumite competențe și atribute pe care le exersați în fiecare zi fără să vă dați seama. Problema vine dintr-o capcană de identitate. Vă asociați competențele de bază profesiunii și presupuneți că ele au o valoare mai mică în altă parte, atunci când de fapt ar putea avea una mai mare. Este evident de exemplu pentru competențele juridice generale care sunt aplicabile oricărui tip de carieră: în afaceri, în politică, în finanțe, în antrenoratul sportiv, în edituri sau în jurnalism. Este cazul a numeroase profesii în care din interior o competență fundamentală poate fi considerată ca subînțeleasă, evidentă, iar în exterior ea poate fi crucială pentru a reuși. În cazul jurnalistului aceasta nu apare la prima vedere. Dacă se consideră că el trebuie să comunice clar, să acționeze rapid, să gândească într-un mod creativ, să construiască o rețea, să acționeze cu curaj, aceste competențe se pot declina în altă parte decât într-o sală de redacție.

Declinați-vă competențele transferabile

În interiorul redacției, știința comunicării cu claritate este ca respirația involuntară, abia remarcată. Dar în afară, talentul povestirii, structurarea și claritatea în comunicare sub orice formă, inclusiv cea digitală, poate deveni o veritabilă valoare adăugată. Rapiditatea reacției cerută de majoritatea conducătorilor dă viteză și agilitate pentru crearea unui avantaj concurențial. Este în majoritatea timpului cazul jurnalistului, în priză pentru actualitatea ultimului minut, el scrie un material în mai puțin de o jumătate de oră pentru o ultimă ediție, analizează și digeră tone de informație într-un timp scurt, formulează idei și ia o decizie pertinentă. În interiorul profesiei construirea unei rețele vaste de contacte și de surse pentru a fi informat înaintea tuturor este fundamentală. Jurnalistul își stabilește legături un pic peste tot în sectoarele de predilecție, dar și în afara lor. Este o rutină a meseriei. Este ceea ce poate căuta o firmă care vrea să facă inteligență economică și să obțină date de marketing din piață și de la concurență. Jurnalistul trebuie să acționeze cu curaj, își pune numele la sfârșitul articolului și se expune criticilor și controverselor. O calitate considerată în general ca un atu prețios pentru un lider.

Metoda de identificare a competențelor transferabile

Vă puteți deja distanța pentru a reflecta la competențele care vă sunt esențiale pentru a excela în postul dumneavoastră. Apoi întrebați-i pe cei care și-au schimbat deja meseria și validați cu ei competențele de bază pe care le puteți exploata în afară. Gama aplicațiilor lor potențiale este probabil mai largă decât credeți. Schimbați opinii cu un larg evantai de profesioniști din afara sectorului dumneavoastră, în special cu cei care au fost în legătură cu profesia dumneavoastră. Ei au în mod evident o părere despre talentele dumneavoastră de bază pe care le-au putut identifica, și întrebați-i cum puteți să le puneți la dispoziția altor profesii, ce meserii și/sau întreprinderi le caută, care sunt eventualele obstacole pe care le întrevăd în mutarea dumneavoastră. În fine vă mai rămâne crearea unui mesaj strategic, care vă permite să distilați în orice moment în termeni clari, preciși și atrăgători ceea ce oferiți cu o simplitate uimitoare. Comunicați clar, executați repede și acționați curajos, tot atâtea competențe considerate evidente într-o meserie care pot valora mult pentru o alta.

Articole complementare:

Decizii care vă vor schimba în bine viața

Decizii care vă vor schimba în bine viața (continuare)

Ce caută un vânător de capete în primul rând în profilul dumneavoastră de pe LinkedIn

De ce vorbim prea mult (și cum să nu o mai facem)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *