Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Poate funcționa întreprinderea dumneavoastră fără salariați?

De la inginer la formator și până la șoferii de taxi, digitalizarea facilitează recurgerea la colaboratori „à la carte”. Și face să crească rândurile independenților. Este o tendință sau o mișcare de fond?

Reușitele insolente ale Uber, Airbnb și BlaBlaCar urnesc sectoare întregi de activitate – transport, turism, distribuție etc. – dar și modurile de colaborare. „În întreaga lume, modelul de business al economiei digitale se bazează pe multiplicarea posturilor în afara lumii salariale,” afirmă Bruno Mettling, director de Resurse Umane al Orange, autor al raportului „La transformation numérique et la vie au travail” pentru guvernul francez. În Franța, dacă doar 10% din angajații sectorului digital practică în afara câmpului salarial, 10% din populația activă a aderat deja la o formă de muncă independentă. Date care, conform lui Mettling, vor merge în creștere, chiar dacă pentru moment cea mai mare parte a acestor salariați nu obțin decât o completare a veniturilor. În fața acestei „uberizări” a pieței muncii se pune întrebarea dacă întreprinderile trebuie să se proiecteze fără salariați?

Freelancerii permit gestionarea masei salariale

Conceptul de întreprindere extinsă, care permite lucrul cu un ecosistem de actori (autoantreprenori, independenți, portaj salarial, etc.) este confortabil. „El permite exonerarea de costurile și riscurile unui contract de muncă, procurând în același timp flexibilitate operațională”, traduce acest lucru un director de resurse umane. Pentru „prețul” unui angajat, întreprinderea își poate oferi mai multe competențe de vârf… În fiecare an, numeroase profesii „intelectuale”, de consultanți, formatori, interpreți, responsabili de comunicare etc., adoptă astfel statutul de autoantreprenor la cererea ordonatorilor. De multă vreme lumea consultanței a dovedit că pot coexista mai multe moduri de colaborare. Modelul integrat vă permite să aveți la dispoziție o echipă operațională și formată în timp ce modelul deschis permite activarea rețelei pentru proiecte complexe.

Sau o sală de așteptare

O altă parte de consultanți privilegiază portajul salarial, care permite beneficierea de protecțiile atașate salariatului (sănătate, pensie, șomaj). Acest format seduce prin siguranța pe care o oferă mai ales tinerii cu studii superioare. Aceștia continuă să colaboreze cu grupurile care i-au format în speranța că se va deschide robinetul cu angajări.

Riscul constă în ipotecarea viitorului

O oportunitate fantastică pentru întreprindere, toate aceste multiple talente care crează în afara zidurilor reprezintă și un risc. Modelul lui Taylor nu a fost niciodată atât de viu. Producția neîntreruptă a indicatorilor de performanță birocratizează întreprinderea până la a pune talentele pe fugă. Întreprinderile, în mare parte, au încetat să mai ofere vreo vizibilitate asupra evoluției profesionale. În consecință cei mai buni se externalizează și încearcă să captureze valoarea adăugată pe care și-o rezervau organizațiile. Ori eșecul în atragerea tinerelor talente ipotechează în mod potențial viitorul. Este o problemă a funcționării globale a organizațiilor, care arată suspiciune și neîncredere față de salariați, ceea ce în final ucide inovația.

Regândirea evaluării colaboratorilor

Înscrise în uzanțe, aceste colaborări ridică niște întrebări urgente referitoare la maniera de apreciere a acestor electroni liberi și a criteriilor de definire a colaborării. Întreprinderea trebuie să renunțe la tentația de a controla pentru profitul analizei rezultatului așteptat. Un principiu care de fapt rămâne pur teoretic. Prin softul său, Uber supraveghează în timp real prestațiile șoferilor săi până într-acolo încât un grup de californieni își contestă statutul de independeți, estimând că constrângerile impuse dovedesc statutul de angajator. Decontarea minutelor de muncă nu mai are sens. Noțiunea de timp de muncă nu mai este suficientă pentru definirea contribuției. Și revenim la ceea ce le spunea Grigore Moisil comuniștilor care îi cereau să stea 8 ore la facultate: „Voi vreți de la mine ore-cap sau ore-cur?”

Articole complementare recomandate:

Despre prezenteism

Sosește generația Z – consecințele pentru IMM-uri

Accelerarea schimbării

Sunteți siguri că v-ați ales jobul potrivit?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *