Ce tip de patron vă convine cel mai bine?
Puteți întâlni mai multe tipuri de patroni. Este important să vă hotărâți să-l identificați corect. Dacă acceptați să munciți cu el sau pentru el, trebuie să învățați să-l gestionați, adaptându-vă comportamentul. Iată câteva sfaturi pentru a întoarce situația în avantajul dumneavoastră.
Alegeți-vă patronul înaintea jobului
Există mai multe tipuri de patroni, iar stilul lor de management diferă, personalitatea lor dând adesea tonul acestui stil. Și dumneavoastră poate că ați remarcat că funcționați mai bine de exemplu cu un patron autoritar decât cu unul consensual, poate mai mult cu unul al cărui stil de management e axat pe relaționare decât cu cel care se gândește întotdeauna doar la rezultate. Este foarte important pentru dumneavoastră să știți care vă convine cel mai bine. Un patron vă poate amărâ viața așa cum vă și poate face să creșteți. Unul face interesant postul cel mai banal, celălalt crează un mediu toxic care vă poate ruina cariera. De fapt, adesea oamenii nu-și părăsesc joburile, ci patronii. Patronii sunt clasificați de obicei în cinci categorii: narcisiștii, prietenii, cei la modă, cărpănoșii și indiferenții. Dacă ați identificat în ce categorie se încadrează al dumneavoastră, puteți alege mai bine strategia pentru a reuși. Același patron se poate dovedi un „hibrid” prin anumite aspecte între două sau chiar trei categorii.
Patronul narcisist
Numai el contează și ceea ce ierarhia crede despre el. Cum vă adaptați la un patron egocentric? Concentrați-vă pe ceea ce vă pasionează în munca dumneavoastră și căutați legătura între pasiunea dumneavoastră și ceea ce contează pentru patronul dumneavoastră. Dacă vrea să fie star, făcând treaba, poate fi promovat și astfel să deschidă o oportunitate pentru dumneavoastră. Un alt scenariu cu un patron narcisist îl obligă să delege sarcini într-un domeniu pe care nu-l stăpânește prea bine, iar acest lucru vă poate oferi posibilitatea de a fi invitat să vorbiți unei echipe de direcție dacă sunteți expert în materie. În loc de a fi frustrat, profitați de această ocazie pentru a vă demonstra profesionalismul.
Patronul prieten
Această situație este frecventă în întreprinderile în care persoanele sunt promovate intern și se regăsesc coordonându-și foștii colegi. Acest tip de patron vrea întotdeauna să fie inclus în mesele cu colegii, cu atât mai mult cu cât se consideră deja prietenul dumneavoastră. Un manager trebuie să se preocupe mai mult de rezultate decât de simpatia pe care o suscită în rândul echipei sale. Este mai bine să fiți prudent, acest scenariu poate dăuna carierei dumneavoastră. Faceți totul pentru ca patronul să vă fie mai întâi mentor și abia după aceea prieten. Lăsați-l să înțeleagă că vă simțiți responsabil pentru rezultatele dumneavoastră și că acesta este cel mai bun mod pentru a reuși.
Patronul la modă
Am avut cu toții probabil un manager care gargarisea termenii la modă de tip „sinergie”, simbioză relațională”, „win-win”… Discurs care poate chiar înlocui acțiunea reală a acestui tip de patron. Dacă sunteți pierdut în mijlocul acestui jargon la modă, cereți-i lămuriri punându-i întrebări care necesită un răspuns direct. Bineînțeles fără a-l ofensa, insistați cu întrebările dumneavoastră până ajungeți la o înțelegere clară a ceea ce așteaptă de la dumneavoastră.
Patronul avar
Acest patron este atent, privește cea mai mică cheltuială și consideră că trebuie să verifice până la ultimul bănuț. Acest gen de patron este cel mai ușor de gestionat pentru că îi puteți identifica rapid obsesia. Comportamentul dumneavoastră este simplu, trebuie să intrați în jocul lui, să faceți economii la orice și să i le arătați. Cu un patron grijuliu cu costurile, cel mai sigur mijloc de a-i câștiga încrederea este de a face economii, chiar unele tromboniste. Și atunci puteți fi câștigător.
Patronul indiferent
În epoca noastră când managementul prin bunăstarea salariaților este preconizat adesea, vă puteți trezi că ați nimerit un patron insensibil. Acestui patron nu-i pasă cu adevărat cine sunteți, care este mediul dumneavoastră familial și nu înțelege că munca vă poate fi penalizată factori externi. Soluția poate fi de a „ucide” acest tip de patron prin bunăvoință, arătându-i înțelegere, interesându-vă de ceea ce se petrece în viața lui. Dacă acest lucru nu funcționează, atunci e momentul să vă căutați un post în altă parte, cu o cultură diferită și un patron care vă seamănă.
Articole complementare recomandate:
Cum blocați vibrațiile negative la locul de muncă
Sunteți candidații potriviți pentru un startup?
Consultant – o meserie paradoxală
De ce reușesc cei cu un grad înalt de inteligență emoțională
Liderii tradiționali ca figuri paterne - Bogdan Buzdugan
7:47 AM, February 2023
[…] Ce tip de patron vă convine cel mai bine? […]