Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Rămâneți calmi și relaxați

V-ați gândit vreodată cât de rar vă permiteți să vă relaxați cu adevărat? Și nu mă refer la goana cu toată viteza timp de 51 de săptămâni pentru a vă încărca apoi toată familia în mașină pentru o vacanță relaxantă și fără stres de o săptămână. Nu, în acest caz relaxarea înseamnă luxul de a vă opri în mijlocul unei zile de lucru, de a vă goli mintea și de a respira adânc pentru a vă relaxa corpul.

Și nici somnul nu intră în această categorie. Am întrebat îmtr-o zi o doamnă despre acest lucru. Răspunsul ei a fost că doarme suficient. Da, somnul este bun, dar nu înseamnă relazare. De ce cred oare oamenii că somnul și relaxarea sunt același lucru?

Poate că întrebarea corectă ar fi: „V-ați permis vreodată să vă relaxați în timpul unei zile de lucru?” Ar fi mai sigur de spus că majoritatea oamenilor nu au făcut-o niciodată sau doar de câteva ori. Majoritatea oamenilor aleargă cu viteza maximă cât e ziua de lungă și zâmbesc afectat la simplul gând al relaxării la muncă. Atitudinea noastră este că nu primești bani ca să te relaxezi. Poți chiar să fii concediat dacă o faci.

Am venit o dată la muncă simțindu-mă un pic cam rău, dar nu suficient pentru a sta acasă. Aveam o ședință importantă cu șefii în a doua parte a zilei și nu ar fi dat bine pentru cariera mea să lipsesc. Oricum, pe măsură ce ziua avansa lucrurile mergeau din rău în mai rău. Până la urmă, cu doar câteva minute înainte de ședință, am închis ochii și m-am întins un pic în scaun pentru a mă relaxa. Exact în momentul ăla directorul meu a intrat în birou. Chiar dacă închisesem ochii doar pentru câteva secunde, el a crezut că m-a găsit dormind.

I-am explicat rapid că nu mă simțeam bine și că doar ce închisesem ochii, dar din acel moment am avut impresia că toate activitățile mele erau sub lupă. Opiniile mele nu mai erau la fel de importante și managementul nu mai era la fel de tolerant ca înainte. A fost o întâmplare nefericită.

Uneori când ești tânăr, cu tone de energie, poți rezista perioade lungi. Și eu puteam să dorm mai puțin de 10 ore în timpul săptămânii și să continui la fel și în week-end. Am avut uneori și câte trei joburi simultan. Și mă băgam în pat cu foarte puțin timp înainte de a suna ceasul.

Când eram tânăr, la una dintre primele slujbe, aveam un coleg mai în vârstă care își acorda 10 minute de relaxare în fiecare zi de la 14:30. Toată lumea știa că nu trebuie să-l deranjeze în acele 10 minute în fiecare zi. Nu vă imaginați cât mă deranja gândul că cineva putea putea să-și suspende munca timp de 10 minute în mijlocul zilei. Am încercat chiar să vin cu ceva de care să trebuiască să se ocupe exact în momentul acela, dar n-am reușit să găsesc nimic suficient de important pentru a-l putea întrerupe.

Este uimitor cum ideile mele asupra acestei perioade de relaxare mi s-au schimbat cu timpul. Am început să-mi dau seama că era un tip foarte deștept. Acele 10 minute îi permiteau să-și golească mintea și să se concentreze apoi asupra muncii. Adesea el și echipa lui munceau până târziu, deci nu s-a pus niciodată problema unei etici a muncii în cazul lui. Este de neimaginat cât de mult s-a îmbunătățit productivitatea sa datorită acelei pauze de 10 minute.

Ce-ar însemna să faceți o scurtă pauză în fiecare zi? Opriți-vă, blocați totul și nu vă gândiți la problemele de serviciu timp de 10 minute în fiecare zi. Poate că veți fi eliberați de o parte din stresul pe care îl clădiți.

Probabil știți că stresul reprezintă o cauză majoră a îmbolnăvirilor. De peste 200 de ani medicii știu fără niciun dubiu că cele patru cauze principale ale îmbolnăvirilor sunt stresul, lipsa de exercițiu, mâncarea în exces și abuzul de alcool. Este uimitor că aceste cauze nu s-au schimbat în peste 200 de ani!

Discutând cu câțiva terapeuți cu experiență am aflat că anumite afecțiuni se cronicizează mai repede în ultimele decenii, iar cauza principală este stresul. Cumva stresul căruia trebuie să-i facem față este mai puternic decât cel de acum 25-30 de ani. Este uimitor! Stresul crește în timp ce capacitatea noastră de relaxare scade și asta sună deja a dezastru programat!

Deci sfatul meu este să vă acordați câteva minute de relaxare zilnice. Transformați-vă acest lux într-o rutină zilnică înainte ca vreun doctor să vă spună ce mai aveți voie să faceți. Veți fi bucuroși că ați făcut-o. Sigur, dacă nu vă surprinde șeful exact în acel moment!

Articole complementare recomandate:

Puterea de a nu face nimic pentru a fi mai performant

Managementul și starea de bine a colaboratorilor

Soluția ascunsă în spatele conflictului

Principalii factori care contribuie la lipsa de satisfacție la locul de muncă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *