Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Formula succesului care conduce spre fericire

Cu toții vrem cât mai mult succes. Shawn Achor, autor al cărții de succes Happiness Advantage, a studiat ani de zile la Harvard ceea ce-i face pe oameni fericiți. El a studiat ce fac oamenii care cunosc fericirea și ne livrează o formulă pe care o putem adopta fiecare dintre noi pentru a fi mai fericiți și, deci, mai eficienți.

Succesul nu aduce fericirea, dar fericirea aduce succesul

Căutăm cu toții succesul în speranța că ne va face fericiți: Voi fi fericit dacă voi fi promovat! Voi fi fericită dacă voi slăbi 10 kg! Cercetările arată că este fals. Atingeți un obiectiv și sunteți fericiți pentru o perioadă scurtă de timp… Apoi începeți să căutați un alt motiv de satisfacție. Shawn o demonstrează, formula trebuie răsturnată și trebuie să vă concentrați pe creșterea fericirii. Atunci succesul va crește și el. Vă puteți mări rata reușitei pentru tot restul vieții păstrând un nivel al fericirii stabil, iar dacă măriți nivelul și dezvoltați optimismul, rata dumneavoastră de reușită va crește în mod spectaculos. Asemenea rezultate au fost observate în rândul vânzătorilor angajați dintre pesroanele optimiste, dar mai puțin competente din punct de vedere tehnic. Explicația lui Shawn este că inteligența și competențele tehnice contează doar în proporție de 25% la reușită. Și totuși acestea sunt criteriile de recrutare, educație și formare profesională. Optimismul, încrederea în sine, relațiile sociale și modul de gestionare a stresului explică restul de 75%. Angajații care vor să reușească trebuie să investească în optimism, în ciuda celebrei vorbe a lui Moisil referitoare la faptul că „un pesimist este un optimist bine informat”.

Priviți problemele ca pe o provocare și nu ca pe un pericol

Atunci când se produc schimbări în peisajul economic sau politic, unii nu le privesc ca pe niște amenințări ci ca pe niște provocări. Faptul de a trăi în acest fel situația le scade stresul cu 23%, ceea ce produce o creștere semnificativă a senzațiilor de bunăstare și deci o ameliorare spectaculoasă a implicării lor în muncă. Atunci când sunt prea multe lucruri de făcut ar trebui să ne sacrificăm echilibrul între muncă și viață, să anulăm anumite proiecte cu prietenii și să petrecem mai mult timp la birou? Încă o dată, răspunsul este nu.

Munciți mai mult printr-o investiție socială

Persoanele care supraviețuiesc cel mai bine stresului sunt cele care își măresc cel mai mult investițiile sociale. Legătura socială este cel mai mare furnizor de fericire pe care-l avem și este extrem de importantă pentru pregătirea reușitei. Altruistul este de zece ori mai susceptibil de a fi angajat sau promovat.

A aduce un suport este mai bine decât a-l primi

Probabil credeți că fericirea vine doar din marile victorii sau realizări. Vă înșelați. Cercetările arată că lucrurile mici sunt mai importante. Conform lui Shawn, în loc să vă concentrați pe marile perspective, este mai important să vă formați obiceiuri coerente. Ce obicei insignifiant dă un imbold fericirii în timp? Trimiteți un „mulțumesc” pe mail imediat ce ați ajuns la birou. Mulțumiți unei persoane diferite în fiecare zi timp de 21 de zile consecutive. Asta-i tot. Acest lucru întărește legăturile sociale, care sunt cel mai important furnizor de fericire, în egală măsură munca de echipă și întărește IQ-ul colectiv prin coeziunea socială.

Pe scurt, iată ce putem învăța de la Shawn:

  • Succesul nu aduce fericirea, dar fericirea aduce succesul;
  • Vedeți problemele ca pe niște provocări, nu ca pericole;
  • Munciți mai mult grație unei investiții în domeniul social;
  • A aduce suport este mai bine decât să-l primiți;
  • Mulțumiți sau felicitați o persoană diferită în fiecare zi.

Ca și persoanele observate de către Shawn puteți interacționa în viață cu mai mult succes, mai puțin stres și o mai mare reziliență. Schimbarea stării de spirit și a obiceiurilor vă face mai fericiți. Iar a fi mai fericiți vă va face mai eficienți și mai profunzi în cadrul relațiilor dumneavoastră.

Articole complementare recomandate:

Cum să rămâneți pozitivi atunci când v-ați pierdut jobul

Managementul critic și alte moduri de a demotiva

Calitatea vieții la locul de muncă impactează performanțele întreprinderii

Decizii care vă vor schimba în bine viața (continuare)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *