Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Asumați-vă punctele forte pentru a fi motivați

Cum să vă gestionați motivarea la locul de muncă și să evitați stresul? Iată câteva explicații extrase din tehnica de pregătire mentală.

Există în mod evident un decalaj între percepția propriilor puncte forte și concretizarea lor. Oricare ar fi populația testată, concluzia obiectivă este aceeași: pentru toată lumea motivațiile profunde sunt mult sub-exploatate. Motivația se împarte de fapt în două mari familii: intrinsecă și extrinsecă. Prima, centrată pe plăcerea de a acționa, permite generarea angajamentului durabil și a sensului, și compune temperamentul nostru. A doua, soclu al caracterului, este dependentă de rezultate, este de ordin cultural și poate fi o sursă a demotivării dacă reușita nu este la rendez-vous. Predominanța acestei motivații extrinsece, focalizată pe rezultate, este cea care justifică cu timpul o dezagregare a motivației durabile și o scădere a performanței.

Favorizați-vă motivația intrinsecă

Din ce motive se poate instala un asemenea dezechilibru între cele două motivări? Trăim într-o cultură a competiției, foarte concurențială încă din prima zi de școală. Creierul nostru este mai întâi un comparator și, din nefericire, este foarte bine hrănit și condiționat! Și asta sfârșește prin a genera descurajare și frustrare, pentru că mintea ni se focalizează pe eșecul potențial, care se instalează pe o poziție irațională. În întreprindere, managementul numai prin rezultate nu are sens. Prin analogie, ar fi ca și cum ai juca fotbal privind doar tabela de marcaj și niciodată mingea! Pe scurt, cu cât vă este teamă de eșec, cu atât crește probabilitatea de a-l întâlni. Iar asta se traduce prin stresul cu efecte cunoscute dacă durează: pierderea chefului și a încrederii, epuizare, conflicte, boli, scăderea productivității etc. Stresul este deci un indicator prețios pentru a se recentra asupra propriei plăceri de a acționa.

A da viață motivației intrinsece, propriilor puncte forte, constituie prima măsură împotriva stresului. Cu timpul, plăcerea de a acționa pentru o anumită activitate a putut fi banalizată, chiar refulată, ca și cum ne-ar fi rușine să acționăm într-un anumit mod. Vina aparține „complexelor”, pe care le avem cu toții, care ne îngrădesc comportamentul. Și mi-a ieșit în cale recent un asemenea exemplu: un angajat de treizeci și ceva de ani, hiperactiv, aflat pe marginea unui burn-out, care își dăddea toată silința să dovedească munca a cel puțin doi oameni. Căuta cu tot dinadinsul recunoașterea șefului său, a faptului că este un om care muncește dur, o persoană implicată și loială, pentru că el însuși își interzicea să creadă în propriile calități. El nu și le asuma, pur și simplu! Depășirea unei interdicții, puternice din punct de vedere emoțional, necesită un protocol precis. Este vorba de un coaching specific, o metodă utilizată de altfel în terapie și izvorâtă din abordarea neurocognitivă și comportamentală. Încrederea poate reveni rapid, cu ajutorul câtorva exerciții regulate. Se reinstalează o motivație sănătoasă, iar anxietatea este în mare măsură disipată.

Rebranșarea la propriile atuuri

Iată trei chei pentru a vă tria și exploata din plin resursele înnăscute:

  • Gândiți-vă la un week-end ideal și la ce ați făcut, la ce ați putea face mereu, la ceea ce vă reîncarcă cu energie atunci când sunteți obosit. Aceste acțiuni sunt valorile dumneavoastră intrinsece, rezistente la eșec și la critici. Dacă plăcerea de a acționa rezistă insuccesului și judecății altora, atunci este sigur că este vorba de punctele forte. Puteți abuza de asta fără moderație!
  • Optimizarea raportului energie cheltuită / plăcere procurată. Este esențial să vă exprimați punctele forte în toate compartimentele propriei vieți și să vă planificați momentele în care vă recentrați asupra sinelui. Este de asemenea foarte important ca un manager să știe să recunoască diferitele temperamente în echipa sa, ceea ce permite o comunicare eficientă și relansarea trupelor în perioade dificile.
  • Limitați-vă așteptările și nevoia de recunoaștere, pentru că acestea vă fac prea dependenți de ceilalți. Recunoașterea este o motivație puternic extrinsecă, iar banii fac, bineînțeles, parte din ea. Aceasta este deci generatoare de anxietate și face performanțele să scadă. Lipsa recunoașterii este de altfel a doua cauză a stresului în întreprinderi și devine o urgență trecerea de la managementul pe bază de competențe la cel bazat pe personalități.

Articole complementare:

Despre prezenteism

Cum să gestionați un feedback care vă ofensează

Richard Hall și secretul reușitei la locul de muncă

Managementul pesimiștilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *