Cele 5 provocări contemporane cărora trebuie să le facă față directorii generali
Mediul de afaceri trece printr-o fază dificilă devenind relativ volatil, nesigur, complex și ambigu atât datorită motivelor globale cât și celor naționale. Multe companii întâmpină dificultăți în a crește și mai ales în a face acest lucru profitabil.
Am lucrat cu asemenea companii și am definit cinci provocări pe care trebuie să le depășească pentru a continua creșterea. Am lucrat împreună cu oamenii din interior la rezolvarea acestor provocări prin adoptarea unor procese de schimbare care să asigure o mai bună adaptabilitate a companiilor și să le pregătească pentru dezvoltare.
Piața
Atunci când piața însăși nu crește sau există alternative disponibile pentru clienți, creșterea și dezvoltarea unei afaceri devine dificilă. Dimensiunea problemelor se mărește atunci când există o superdependeță de o piață unică sau un produs/serviciu unic ori metodă de fabricație. Am întâlnit chiar afaceri unde provocarea provenea din dependența de un singur client. Latura internă a provocării se manifestă sub forma unor procese organizaționale și a capabilităților dezvoltate numai din perspectiva unui singur produs, serviciu, tehnologie, piață sau client.
Asemenea organizații încearcă de obicei să dezvolte noi linii de business, dar orice încercare de a se mișca dincolo de limitele existente este cel puțin dificilă. Este un lucru pe care fiecare director general trebuie să-l analizeze serios cu mult înainte ca criza să înceapă să se dezvolte. Dezvoltarea unor linii alternative de business ia timp și momentul acțiunii este foarte important.
Soluția: definirea unor noi piețe.
Costuri fixe, dar venituri variabile
Costul în sine nu este o provocare. În definitiv, cine poate să facă afaceri fără să cheltuie nimic? Adevărata provocare apare când costurile devin fixe, iar veniturile variabile. Creșterea este bineînțeles benefică, dar scăderea poate fi extrem de dureroasă. Mulți conducători de întreprinderi se luptă cu asta pentru că impactul veniturilor mici se duce direct în profitabilitate. Unele dintre costurile fixe cu care se luptă sunt cele cu salariații, întreținerea și costurile financiare.
Transformarea acestor costuri din fixe în variabile este strădania acestor directori. Este o problemă a modelului de afaceri și implică decizii disruptive la nivelul lanțului de valori existent, crearea unui nou sistem de valori, digitizarea acestuia, construirea unui sistem decizional pe bază de informații, încurajarea inovației, crearea unor relații noi cu furnizorii și partenerii, explorarea posibilităților de externalizare a activităților noncore, construirea unor capabilități organizaționale extinse etc.
Soluția: redesenarea modelului de business.
Capabilitatea
Dacă prima provocare se referea la lipsa oportunităților, aceasta este despre inabilitatea de a se lipi de oportunitatea care-ți bate la ușă. Această încercare a capabilității este dată de lipsa unor dezvoltări de sisteme organizaționale care să gestioneze creșterea. În multe asemenea organizații piața oferă oportunități de creștere, dar lățimea de bandă internă este atât de ocupată încât abilitatea lor de livrare este compromisă total. Asemenea organizații sunt în primele etape ale ciclului de viață și nu se concentrează suficient pe dezvoltarea unor sisteme și procese pe măsura tranzitului spre etapele următoare. Ele continuă pe stilul vechi de lucru, care era relevant atâta timp cât erau mici.
Luarea deciziilor este în general centralizată la vârf, utilizarea tehnologiei la un nivel scăzut, măsurarea proceselor fie nu este definită, fie datele nu sunt disponibile. Formalizarea este de asemenea scăzută, oamenii nu sunt calificați, practicile nu sunt standardizate și instituționalizate. Pe scurt, organizației îi lipsește disciplina necesară pentru manipularea oportunităților de creștere. Și în cele mai multe cazuri, haosul se crează în mod natural.
Soluția: redefinirea proceselor.
Leadership-ul
Leadership-ul reprezintă una dintre dimensiunile importante ale provocării capabilității și necesită o atenție specială. Fondatorul sau directorul general se află în fața dilemei de a ceda controlul în favoarea unei decizii descentralizate și a unor politici instituționalizate.
Un alt fenomen legat și relevant pentru fondatori este planificarea succesiunii. Mulți dintre ei doresc ca următoarea generație să li se alăture. Linia a doua trebuie pregătită pentru asumarea independentă a responsabilităților. Modul în care sunt coordonate aceste tranziții apasă greu pe capabilitatea organizațiilor și abilitatea lor de a susține creșterea.
Emergența centrelor de putere multiple, discuțiile despre și lupta pentru putere, care adesea însoțesc asemenea tranziții, pot afecta negativ sănătatea organizațiilor dacă nu sunt gestionate și limitate în timp.
Soluția: reformarea leadership-ului.
Finanțarea
Resursa financiară este lichidul vital al oricărei afaceri. Multe afaceri sunt afectate de lipsa fondurilor, iar aceasta poate apărea din mai multe cauze. Unele dintre aceste încercări sunt externe (cum ar fi ratele înalte ale dobânzilor, prăbușirea pieței, probleme de lichiditate etc.), în timp ce altele sunt interne (neurmărirea încasărilor, probleme cu fluxul de numerar, îndatorări mari datorită unor fuziuni și achiziții, investiții proaste etc.).
Soluția: opriți risipa și păstrați disponibilitățile de numerar.
Bineînțeles cele mai mari provocări apar prin suprapunerea unora sau tuturor acestor probleme. Ele sunt legate între ele și fiecare o hrănește pe cealaltă. Ca director trebuie să analizați răspunsurile la aceste cinci întrebări:
- Este conștientă organizația de provocările cărora trebuie să le facă față?
- Pe care dintre aceste provocări le întâmpină organizația dumneavoastră în acest moment?
- Sunt unele dintre provocări încă latente, dar pot erupe pe viitor?
- Cum tratați și gestionați aceste provocări?
Iar dacă aveți nevoie de ajutor, sunt la dispoziția dumneavoastră cu toată experiența acumulată în asemenea situații.
Articole complementare recomandate:
O abordare corectă în time management
Managementul de tranziție, un briceag elvețian al transformării organizațiilor
Management prin intermediul chestionarelor sistemice
Despre schimbare și cultura organizației
Leadership în trei pași simpli - Bogdan Buzdugan
7:30 AM, February 2023
[…] Cele 5 provocări contemporane cărora trebuie să le facă față directorii generali […]