Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Iertarea celui care concediază

Situațiile de concediere sunt generatoare de angoase. Există tendința de a vă considera victime și să vă plângeți de nedreptate. Iertarea, din contră, vă salvează și vă deschide noi perspective.

„Un om este bogat prin lucrurile de care se poate lipsi”, a spus Henri Thoreau.

Supărarea generată de pierderea jobului ne induce tendința de victimizare a unei societăți care se debarasează și ne plângem de nedreptate. Suntem supărați pe întreaga planetă, ne roadem degetele și promitem răzbunare. Câtă energie irosită în toate aceste mișcări de ranchiună și dorință de răzbunare! Practica celor care reușesc respectă două exigențe: își asumă responsabilitatea a ceea ce li se întâmplă și dau o lumină pozitivă evenimentelor pentru a acționa eficient. Adesea, acestea sunt dificil de acceptat și deranjează obișnuințele și certitudinile. Cel mai adesea este vorba de adevăruri uitate care trebuie aplicate din nou, dar care vă scor dintr-o pasă proastă.

Liber ca Mandela

Cel mai greu, dar și ceea ce ajută cel mai mult viitorul, este iertarea. Iertarea eliberează și evită capcana răzbunării, suprimă sau atenuează spiritul de revanșă, mânia, decepția, ostilitatea… A ierta prorpia concediere este de un egoism extrem pentru că noi suntem cei care profităm cu prioritate, ne conservăm energia pentru a ține din nou lucrurile în mână, ne recâștigăm seninătatea și empatizăm mai ușor cu un nou angajator. Iertarea salvează viața. Bill Clinton l-a întrebat odată pe Mandela cum a reușit să-și ierte călăii, iar acesta i-a răspuns: „când am ieșit din închisoare am înțeles că dacă a fi continua să urăsc acești oameni echivala cu a rămâne prizonier”. Iertând ne ușurăm, ne eliberîm de ceea ce ne-a făcut timpul. Greutatea este dușmanul corpului și a minții. Aruncând lestul ne pregătim pentru un nou post. Îi facem loc în viața noastră.

Plecați în vacanță

Concedierea este un incident de parcurs care se poate repeta. A pleca în vacanță este o retragere savatoare: între clubul șomerilor și o stațiune nu ar trebui să apară nicio ezitare. În locul încăpățânării de a căuta fără a găsi nimic, ieșiți în larg. Insistența de a găsi un anumit nume este inutilă, cu cât insistăm, acesta pare de negăsit. Ne lăsăm mintea să vagabondeze pe alte subiecte și numele apare legat de o idee. La fel este și cu căutarea unui loc de muncă. Ne retragem pentru o vreme din competiție, le lăsăm locul altora și va veni și rândul nostru. Plecați spre ceea ce vă face plăcere, desfaceți legăturile care vă împiedică, cum ar fi imaginea unui sector, statutul unei meserii, atrubuțiile unei funcții… Evadați pentru a renaște. Este arte fugii care precede în fruntarea. Ceea ce astăzi este trăit ca o dezordine este amorsarea ordinii de mâine. Nu contează pierderea unei bătălii pentru un job dacă avansați spre reușita generală a vieții.

Viața personală înaintea jobului

Munca este unul dintre mijloacele cele mai puternice pentru construcția unei identități sociale și personale. Chiar dacă duntem „folosiți” sau exploatați, ne dă o rațiune de a fi. În momentul în care acest reper se eclipsează este imperativ să reactivați alte ancoraje sociale. Deveniți candidat pentru orice cu excepția unei slujbe, dar acordați afecțiunea anturajului și tandrețea familiei, jocului sau sportului favorit, unor activități agreabile, somnului sau nu faceți nimic. Aceste faze trimit sdemne de recunoștință și vă reîncarcă bateriile pentru a reintra în viața activă. A acorda slujbei primul loc în viață este periculos. Cu cât ne investim în exterior cu atât viziunea noastră capătă perspectivă. Există un raport latent între echilibru și existență pe care trebuie să-l păstrăm.

Articole complementare:

Puterea de a nu face nimic pentru a fi mai performant

Cum să rămâneți pozitivi atunci când v-ați pierdut jobul

Găsirea unui job după 40 de ani

Când vă pierdeți slujba, vă păstrați valoarea profesională

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *