Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Vor transforma freelancer-ii economia?

Muncitorii independenți reprezintă mai mult de o treime din forța de muncă în Statele Unite și tendința este de creștere. Ce se va schimba până în 2040?

„Munca tradițională este pe moarte”, iar până în 2040, economia americană va fi „de nerecunoscut”, afirmă ziarista Vivian Giang pe baza studiului A vision for the economy of 2040, al Institutului Roosevelt și al Fundației Kauffman.

Cele 53 de milioane de muncitori freelance din Statele Unite reprezintă 34% din forța de muncă, conform unei anchete din 2014. Iar tendința de creștere se va accelera în următorii 25 de ani. Partea leului o vor lua antreprenorii, contractorii și munca între particulari, afirmă Giang.

Ajustări politice și fiscale obligatorii

Această schimbare nu va rămâne fără urmări, explică Dane Stangler, unul dintre responsabilii Fundației Kauffman, care afirmă că, acest declin al muncii tradiționale „va exercita o presiune considerabilă asupra sistemului fiscal public” dintr-un motiv simplu: „toate programele de prestație socială, pensii, sănătate, șomaj etc. sunt construite în jurul acestei noțiuni de loc de muncă fix”, explică el.

De altfel, ieșind din acest model tradițional al muncii, „guvernul va pierde enorm în materie de impozit pe salarii” și, în lipsa unei schimbări de politică, sistemul fiscal se va trezi în fața unei enorme provocări, prevede Dane Stangler.

Cum se va schimba economia

Pe baza studiului A vision for the economy of 2040, condus de 30 de economiști, ingineri, politicieni și antreprenori, Vivian Giang face un rezumat în cinci puncte al schimbărilor economiei care vor fi aduse prin munca freelance-rilor:

  • Mai multe misiuni de scurtă durată. Cariera va consta „într-o mulțime de misiuni de scurtă durată etalate de-a lungul vieții”. Aceste misiuni se vor întinde de la câteva zile la mai mulți ani și din ce în ce mai mulți angajați vor fi proprii patroni. Creșterea numărului de locuri de muncă va fi atunci datorată în marea majoritate micilor întreprinderi.
  • Mai multe platforme pentru atenuarea riscului economic. Pentru că munca tradițională și protecția socială care o însoțește vor dispărea, vor apărea alte platforme pentru a ajuta muncitorii să anticipeze și să gestioneze situațiile critice și neprevăzute.
  • Mai multe agenții de talente. În zilele noastre agențiile de talente sunt rezervate artiștilor sau atleților. Dar în „următoarea economie, agențiile de talente și vânătorii de capete vor juca un rol important în viața muncitorilor.”
  • Creșterea micilor întreprinderi va determina explozia salariilor. Este o certitudine conform studiului: „dezvoltarea muncii independente va determina inexorabil creșterea salariilor.” Cercetătorii pariază pe o competiție a angajatorilor pentru găsirea muncitorilor. De altfel luând în considerare faptul că intrarea tinerilor pe piața muncii nu va compensa plecarea bătrânilor (datorită unei rate scăzute a natalității), lipsa forței de muncă va contribui la explozia salariilor.
  • Fiecare va fi responsabil de propriul succes. În loc să fie prinși în ghiarele unui patron care-i plătește prea puțin, muncitorii independenți de mâine își vor avea reușita în propriile mâini. „Vor trebui să se gândească fără încetare la următoarea lor misiune, la competențele pe care le va necesita și la formarea profesională sau diplomele necesare pentru atestarea acestor competențe”, prevăd cercetătorii. Nu va mai fi necesar un parcurs trasat de la început pentru a se asigura o carieră reușită, iar muncitorii vor trebui să dea dovadă de discernământ și de anticipare pentru a-și construi viața profesională.

În concluzie, în „următoarea economie”, munca va fi fără îndoială mai „lucrativă și mai interesantă”. Iar „ideea conform căreia veți fi recompensat din punct de vedere profesional dacă veți da dovadă de loialitate față de întreprinderea dumneavoastră nu va mai fi decât o amintire.”

Poate mai sunt unii sceptici și nostalgici, care încă mai cred că pe noi nu ne va afecta pentru că suntem cu o sută de ani în urma americanilor. Le reamintesc acestora că criza din 2008 nu a avut decât o întârziere de un an și ceva în România. Mondializarea se accelerează și chiar și țărișoara noastră, așa mică cum e ea, este prinsă în acest vârtej. Tăim într-o lume mică, pe care mijloacele de transport și comunicare o fac și mai mică.

Articole complementare pe care, poate, nu le-ați citit:

Sosește generația Z – consecințele pentru IMM-uri

Despre adevărații headhunters (sau “vânători de capete”)

Contractul pe durată nedeterminată este desuet pentru manageri

Chiar trebuie să ne pregătim pentru job-urile de mâine?

Generația Y – un concentrat de dinamism și inovație

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *