Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Despre munca în sistem de program partajat

Contractul de muncă și întreprinderea tradițională sunt într-o profundă mutație. Este contractul pe durată nedeterminată pe cale să piardă teren? Se pot examina noi forme de colaborare cu întreprinderile? Cum să vă luați reperele în multitudinea de forme de colaborare cu companiile? Cum să vă luați repere în numeroasele maniere de organizare a timpului de lucru? Ce diferențiază timpul parțial de cel partajat, gruparea angajatorilor în întreprinderi de lucru cu timp partajat, multi-salariat interimar sau portarea salarială? Să facem un tur de orizont al acestor posibilități, chiar dacă unele dintre ele nu și-au luat, încă, avânt în România.

Timpul partajat, adaptat persoanelor încadrate și IMM-urilor

Colaborarea în timp partajat comportă numeroase avantaje pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri prin deschiderea spre exterior, concentrarea pe core-business, într-o logică a specializării, a accesului la competențe noi, de servicii propuse din ce în ce mai direcționate, de reducerea și gestionarea bugetelor. Acest mod de lucru nou, care oferă prestații „à la carte”, privește mai ales posturile de management. Întreprinderea externalizează anumite activități dotându-se cu un expert de înalt nivel, pentru o perioadă limitată de timp. Intervenientul în timp partajat furnizează o prestație pe măsură, la cerere. El efectuează misiuni pe bază de contract și își facturează prestațiile în funcție de timpul consumat.

Managementul de tranziție, declinare a timpului partajat

Este o formă de muncă în timp partajat prin care i se încredințează unui manager expert o misiune operațională de înlocuire pentru amorsarea sau managementul schimbării. Acest lucru se face pe termen scurt și în situații de urgență sau de criză, atunci când intervenientul în timp partajat poate acționa dincolo de o tranziție, acompaniind directorii în timp.

Timpul parțial, un angajament salarial pe timp mai scurt

Este important să nu confundați timpul partajat cu cel parțial. În acest ultim caz, salariatul, prin obligație sau alegere, lucrează mai puțin de 5 zile pe săptămână și/sau mai puțin de 8 ore pe zi. Dacă salariatul are mai multe angajamente cu timp parțial, de exemplu unul cu ¼ și altul ½ din timpul normal de lucru, putem vorbi de multi-salariat.

Multi-salariatul, salariatul cu mai mulți angajatori

Salariatul muncește pentru mai mulți angajatori și cumulează astfel mai multe contracte de muncă cu timp parțial în mai multe întreprinderi. El aduce întreprinderilor flexibilitatea de care acestea au nevoie într-un context economic fluctuant.

Gruparea angajatorilor

Gruparea este o asociație cu scop nelucrativ care pune la dispoziția întreprinderilor aderente personal calificat pe care nu l-ar putea recruta singure din cauza mărimii sau a mijloacelor. Salariații sunt legați de grupare printr-un contract pe durată nedeterminată. Ei realizează prestații pentru fiecare dintre întreprinderile asociate grupului, care le sunt apoi facturate de către asociație.

Întreprinderile de muncă cu timp partajat

Acestea funcționează pe același principiu ca asociațiile cu diferența că sunt întreprinderi comerciale. Ele angajează de asemenea intervenienții cu contracte de muncă pe durată nedeterminată.

Interimatul, salariat al unei întreprinderi de muncă temporară

Interimatul este în general bine cunoscut de întreprinderi, dar încă prea puțin folosit la noi. Intervenientul înlocuiește pentru un timp dat o persoană indisponibilă și intervine într-o logică de continuitate. În străinătate, el nu are contract de muncă, ci un contract de misiune și rămâne salariatul societății de interim pentru durata misiunii pe care o efectuează.

Portajul salarial, autonomie și avantaj al salariatului

Portajul salarial este un ansamblu de relații contractuale organizate între o întreprindere de portare, un intervenient (persoana „portată”) și întreprinderile cliente. Intervenientul își exercită afacerea în toată autonomia pentru clienții săi din punct de vedere comercial și operațional. Societatea de portare semnează contractele și apoi facturează clienților intervenienților, în numele lor, salariul și le virează acestora veniturile obținute din aceste contracte. Portarea salarială răspunde celor care nu doresc să-și creeze o structură, dar doresc să beneficieze de avantajele unui salariu.

Articole complementare pe care, poate, nu le-ați citit:

Despre management și inovație

Vechile modele de business se transformă în era digitală

Contractul pe durată nedeterminată este desuet pentru manageri

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *