Gânduri nocive de eliminat pentru a reuși
Sunteți învățați să deveniți puternici din punct de vedere fizic prin exerciții sau prin frecventarea unei săli de fitness, dar sunteți lăsați singuri când este vorba de mentalul dumneavoastră. Nu este vorba de a vă construi capacitatea de a înfrunta adversitatea făcând gimnastică mentală, ci mai curând de a vă curăța de obiceiurile nefaste care vă irosesc energia și vă slăbesc. Iată principalele gânduri nocive pe care trebuie să le eliminați de urgență.
Vă înduioșați de propria soartă
E o chestie veche de când lumea, nu folosește la nimic să plângeți pentru ceea ce vi se întâmplă. Evenimente injuste se petrec din nefericire în fiecare zi și să fiți morocănos permanent din cauza lor este o irosire de energie. În loc de asta, asumați-vă responsabilitatea rolului dumneavoastră în viață și acceptați o dată pentru totdeauna că aceasta nu este întotdeauna ușoară sau corectă. Cu siguranță puteți obiecta că a se arăta binevoitor cu sine însuși poate aduce o formă de reconfort și puteți învăța din această experiență. Dar acest lucru merge un timp, o perioadă foarte scurtă, cu riscul de a cădea într-o autocomplezență. Trebuie să întoarceți pagina rapid, să vă asumați responsabilitatea și să avansați.
Refuzul schimbării
Ceea ce poate explica rezistența dumneavoastră este teama de necunoscut. Altfel spus nu reușiți să vă mobilizați într-o acțiune pentru că estimați riscul menținerii în situația actuală mai mic decât cel de a avansa într-o direcție nouă. Este totuși o bătălie pierdută dinainte, cea de a dori să evitați schimbarea, pentru că aceasta se va impune. În loc să vă cheltuiți energia pentru a vă opune, felicitați-vă pentru aceste evoluții, dați dovadă de suplețe și credeți în capacitatea dumneavoastră de adaptare. Cel mai bun mijloc pentru a trece cu bine peste schimbare este provocarea ei.
Dorința de a place tuturor
Încercarea de a fi pe placul tuturor înseamnă adesea că aveți dificultăți mari în a vă place singuri. Dacă sunteți puternici din punct de vedere mental și îi respectați pe ceilalți, nu există loc pentru această greșeală. Nu vă este teamă să spuneți nu sau să apărați un punct de vedere atunci când este necesar. Bineînțeles că trebuie să vă forțați să fiți bun și corect în demersul dumneavoastră, dar nu încercați să placeți tuturor. Este cel mai bun mijloc de a nu place nimănui și mai ales de a vă pierde adevărata natură.
Repetarea acelorași erori
„Nebunia constă în repetarea acelorași erori sperând în rezultate diferite” („Insanity is repeating the same mistakes and expecting different results”). Este o vorbă atribuită lui Franklin sau Einstein. Dacă veți continua să vă comportați într-o manieră identică fără a ține cont de rezultatele proaste, vă veți trezi în aceleași situații dificile. Sentimentul eșecului vă întărește convingerea interioară și inconștienți reîncepeți să faceți aceleași greșeli. Ieșiți din această „zonă de confort” în care totul se repetă pentru că sunteți în siguranță, cunoașteți dinainte rezultatele, atât de bine încât ați uitat de posibilitatea de a schimba ceva. Nimic nu este definitiv în viața dumneavoastră. Aveți dreptul să vă înșelați și să reîncercați într-un mod diferit.
Comparația cu ceilalți
Comparația nu are întotdeauna dreptate. Și orice gând, care vă răstoarnă în această falsă competiție cu ceilalți, este van, pentru că introduce în subînțeles un fond de gelozie sau presupune un sentiment de nedreptate complet nepotrivit. Știți că nu folosește la nimic să vă simțiți frustrat atunci când alții vă depășesc. În loc de asta, concentrați-vă asupra eforturilor de a obține succesul și investiți-vă complet pentru creșterea șanselor dumneavoastră de reușită. „Șansa: cu cât muncesc mai mult, cu atât îmi surâde mai tare.” – Stephen Leacock.
Așteptările prea mari de la alții
Așteptările prea mari de la părinți, de la mentori, de la ierarhia dumneavoastră, de la societate și de la Statul providențial vă trimit pe panta asistenței și a dependenței. Munciți pentru voi și contați mai ales pe voi pentru a vă atinge obiectivele. Goniți acest alibi mult prea răspândit al neasumării responsabilității și nu-i lăsați pe alții să decidă în locul vostru. Dacă sunteți dependent de alții, aceștia vă vor fura totul, inclusiv reușitele.
Articol complementar:
Cum să luaţi cea mai bună decizie în interesul dumneavoastră