Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Găsirea factorilor de influență ascunși din organizația dumneavoastră

Fiecare organizație are propriile legende urbane.

Toate organizațiile au organigrame cu dreptunghiuri definind ostentativ responsabilii. Titlurile ne dau un sens al rolului lor. Aranjamentul dreptunghiurilor ne dă un sens al controlului. Numărul dreptunghiurilor din jur sau din apropiere ne dă un sens al nivelurilor egale sau al scării ierarhice. Totul este foarte ordonat, dar doar teoretic, pe hârtie sau digital.

Nevoia acestor organigrame provine dintr-un sens al unei ordini vizuale, al cui e „primul”, dar la un nivel mult mai adânc suntem conștienți de disonanța dintre teorie și practică. Cu toții știm, atât intuitiv cât și din practică, că brokerii puterii din organizațiile noastre nu sunt întotdeauna în organigramă. Întotdeauna există unii spre care vă întoarceți, pe care îi respectați pentru inteligența, înțelepciunea și capacitatea de a duce lucrurile la bun sfârșit. Pe scurt, sunt apreciați pentru influența lor.

Cum găsiți acești factori de influență?

Așa cum am subliniat chiar la început, fiecare organizație are propriile legende urbane, povești ale unor crize majore rezolvate, catastrofe prevenite și, uneori, mari dezastre care s-au petrecut între zidurile lor. Uneori în aceste povești se află acești factori de influență.

Numele lor vor fi pomenite mereu în ședințe, în planificarea proiectelor sau în discuțiile din bucătărie. Repetarea numelor lor este primul indiciu referitor la influența lor, pentru că numele sunt amintite și repetate celorlalți, iar reputația lor îi precede.

Ei au vechime în organizația dumneavoastră. Au fost suficient acolo pentru a-și face singuri un nume.

Au avut victorii serioase, care le-au adus succesul într-o varietate de proiecte, devenind în schimb bogați în experiență.

Și până la urmă spre cine se întorc liderii de top pentru sfaturi în perioade de mare stres?

Cum influențați acești factori de influență?

Ca multe alte lucruri în afaceri, o relație e supremă. Dacă nu-i cunoașteți, găsiți o cale să-i întâlniți. Poate după o ședință la care au fost prezenți sau pur și simplu conversându-vă la bucătărie. Descoperind ce-i pasionează în organizație sau ascultând despre impactul lor asupra unui proiect puteți începe să-i cunoașteți. Puneți o întrebare și așteptați răspunsul. Ia timp să dezvoltați o relație cu aceste persoane, dar ei pot fi esențiali pentru cariera dumneavoastră, chiar dacă doar într-un mod periferic. Ei știu cum să miște lucrurile în organizație și au dovedit-o.

De ce să vă dați osteneala?

Aceștia sunt oameni ale căror voci pot schimba direcția unui întreg proiect. Ei pot influența oamenii din vârf. Pot face oamenii să se răzgândească. Credibilitatea lor contează.

Și dacă vă faceți bine lecțiile, puteți ajunge și dumneavoastră în grupul lor de elită de sfătuitori.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *