Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Găsirea unui job după 40 de ani

În materie de angajare, discriminarea pe criteriul vârstei începe deja de la 40 de ani. Ce strategie trebuie adoptată de îndată ce am atins această vârstă?

Un studiu recent realizat de centrul de cercetare asupra pensionării al Universității din Boston confirmă că multe întreprinderi emit rezerve în privința recrutării de seniori, bazate pe prejudecăți – de exemplu seniorii ar avea mai puțină energie, exigențe salariale mai mari și ar prezenta un blocaj în privința tehnologiilor informatice și de comunicații. Într-o vreme, discriminarea pe criterii de vârstă îi privea pe oamenii care se apropiau de vârsta pensionării, adică 60 de ani. Dar cu impactul în creștere al tehnologiilor moderne, această discriminare bazată pe vârstă coboară până la 40 de ani. În privința strategiei de adoptat pentru a o combate, iată câteva sfaturi date de Abby M. Locke pe blogul său.

Dezvoltați-vă brandul personal

Dacă nu v-ați mai căutat o slujbă de zece sau cincisprezece ani, vă veți trezi astăzi într-o situație de competiție extremă cu alți angajați. Adăugați factorul vârstă la ecuația cu două necunoscute și va trebui să identificați moduri de a vă diferenția în raport cu alții care-și caută un job și să dovediți angajatorilor de ce valorați mai mult decât concurenții dumneavoastră. Unul dintre mijloacele cele mai sigure pentru început este să munciți la brandul personal. Făcând o autoevaluare aprofundată, identificați punctele forte care fac diferența, aptitudinile personale și adevărata valoare pe care o puteți promite angajatorilor potențiali. Iată patru întrebări la care trebuie să răspundeți pentru a vă construi mai bine propunerea dumneavoastră de valoare:

  • Care sunt aspectele muncii dumneavoastră pe care le apreciați cel mai mult?
  • Care este specialitatea și/sau cea mai bună expertiză a dumneavoastră, ori altfel spus care este domeniul dumneavoastră de excelență?
  • Ce vă diferențiază de ceilalți prin trecutul, formarea profesională sau experiență?
  • În ce mod vă doriți să fiți perceput?

Iar în final, cereți-le colegilor, colaboratorilor și managerilor să vă spună cum vă percep și care sunt punctele dumneavoastră forte din punctul lor de vedere.

Dezvoltați un CV „age friendly”

CV-ul dumneavoastră joacă un rol capital în căutarea dumneavoastră de loc de muncă și constituie unul dintre primele instrumente pe care angajatorii potențiali le vor utiliza pentru evaluarea fundamentului candidaturii dumneavoastră. Aveți nevoie de a pune accent pe rând pe experiența extinsă și de a evita să includeți informații care vă „îmbătrânesc”. Iată câteva tehnici care vă vor ajuta să vă neutralizați vârsta pe CV. Încapsulați-vă experiența sau posturile mai vechi într-un mic paragraf fără a include date (privilegiați calitativul cantitativului). Retrageți datele din paragraful „formare inițială”.

Simplificați-vă numărul real de ani de experiență indicând sobru: peste 15 ani sau mai puțin de 15 ani în antetul CV-ului dumneavoastră. Realizările un pic mai vechi, dar care sunt totuși importante pentru înțelegerea parcursului dumneavoastră își pot găsi locul într-un paragraf pe care îl veți numi „puncte forte”, „fapte marcante” sau „realizări importante”. Nu vă privați de includerea unor activități de benevolat sau care nu sunt din sfera profesională, pentru a atenua întrebările angajatorului referitoare la vitalitatea și energia dumneavoastră. Evidențiați aptitudinile dumneavoastră în materie de informatică și birotică pentru a arăta că sunteți la zi în privința tehnologiilor celor mai recente.

Antrenați-vă serios pentru interviuri

Oricare ar fi vârsta dumneavoastră, antrenați-vă, antrenați-vă, antrenați-vă. Pentru a vă pregăti, puteți, de exemplu, să urmați următoarele sfaturi: faceți cercetări extinse despre întreprindere pe internet, iar dacă este posibil forțați-vă să găsiți pe Google numele persoanelor care vă vor primi la interviu. Acumulați cât mai multe informații posibile despre tendințele industriei respective ca și despre evenimentele susceptibile de a avea un impact asupra întreprinderii. Pregătiți-vă la lumina zilei făcând interviuri pregătitoare cu un prieten (sau cum o făcea un prieten de-al meu, în fața cățelului). Creați o istorie interesantă în jurul succesului dumneavoastră legată de realizările dumneavoastră profesionale și vorbiți despre ea în timpul interviului.

Refaceți-vă imaginea

Ținuta dumneavoastră, accesoriile și aparența dumneavoastră fizică vor face o impresie care trebuie să fie la fel de profesională pentru recrutor ca și CV-ul dumneavoastră. Faceți tot posibilul pentru a vă prezenta sub cea mai bună lumină. Cereți părerea familiei, prietenilor și, de ce nu, unui consultant de imagine, pentru a vă asigura că costumul, coafura și accesoriile dumneavoastră joacă cu adevărat un rol favorabil.

Accesați rețelele de solidaritate

Pe lângă evenimentele tradiționale de relaționare, există organizații care propun un ajutor emoțional și susținere pentru profesioniștii de peste 40 de ani în căutarea unui loc de muncă. Căutați pe web, există astfel de asociații aproape peste tot. Sfaturile lor și efectul de grup vă vor fi de un real folos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *