Decizii instinctive pe care le veți regreta
Perspectiva timpului este tulburătoare. Drumul de parcurs pare nesigur, viitorul imprevizibil, iar dacă priviți înapoi totul devine coerent cu excepția alegerilor pe care nu le-ați făcut și a riscurilor pe care nu vi le-ați asumat. Iată câteva alegeri pe care le veți regreta.
A prefera regretul disciplinei
Cele mai tâmpite cuvinte pe care le puteți spune sunt: „Dacă aș fi știut aș fi…” Gândiți-vă la toate lucrurile pe care ați vrut să le faceți și nu le-ați realizat niciodată. Ce ați făcut în locul lor? Timpul a trecut și s-a pierdut. Nu-l veți recupera niciodată. Începând de azi începeți să realizați ceea ce vă doriți sau ceea ce visați și în 5 sau 10 ani nu veți mai privi înapoi cu regret. Bineînțeles că acest lucru va fi dificil, dureros, dar mai puțin decât ceea ce puteți simți atunci când priviți înapoi în cazul în care n-ați făcut nimic.
Fuga de responsabilitate
A fi curajos nu înseamnă ignorarea fricii, ci dimpotrivă. Curajul fără gândire sau rațiune este pur și simplu nepăsare. Cel curajos simte frica, dar găsește pur și simplu ceva mai important decât aceasta. Dacă vă temeți să porniți o afacere, găsiți un motiv mai important care-i dă sens: un viitor mai bun pentru familia dumneavoastră, o reală diferență în privința stilului de viață, o viață mai bogată și mai interesantă, o cauză nobilă de apărat. O dată îmbrățișată această perspectivă, veți găsi curajul. Nu trebuie să fiți sensibil la teamă, ci să o depășiți.
A spune „Voi încerca”
Dacă un patron vă încredințează o sarcină imposibilă, spuneți: „OK, O să încerc.”, iar lucrurile pornesc prost. A încerca nu contează pentru el. Nu trebuie să vă opriți până când nu reușiți. A încerca nu înseamnă a face. Ceea ce contează este perseverența. Spuneți „O să încerc” pentru a ieși dintr-o situație dificilă, dar ego-ul dumneavoastră nu e acolo, personalitatea dumneavoastră nu e la rendez-vous. În definitiv doar veți „încerca”. Dacă spuneți „O voi face” punctul dumneavoastră de vedere se schimbă, ceea ce înainte părea insurmontabil nu mai este o chestiune de șansă sau de noroc, ci un proiect pentru care trebuie să faceți eforturi. Pentru a face ceva cu adevărat important nu spuneți „voi încerca”, ci „vreau” și veți face totul pentru a ține această promisiune.
Refuzul de a se perfecționa
Nu puteți clădi un plan de afaceri perfect, să găsiți cel mai bun partener sau piața ideală, dar puteți găsi cel mai bun moment pentru a începe, acum. Talent, experiențe și relații vor fi rechiziționate pentru a face față. După ce veți fi primit destule lovituri, pe firul timpului, veți crește devenind mai calificat, mai experimentat și mai bogat în relații. Acest lucru se traduce printr-un procentaj mai mare al eforturilor dumneavoastre reușite. Primiți destule lovituri și învățați de fiecare dată, veți avea curând toate competențele, cunoștințele și relațiile de care aveți nevoie. Până la urmă succesul este un joc al numerelor: înseamnă să primiți o lovitură, încă una și încă una. Cu cât primiți mai multe cu atât veți reuși mărindu-vă puterea de a face față acestor încercări. La început nu aveți nicio garanție a succesului, dar dacă nu vă loviți de nimic sunteți sigur că nici nu veți reuși nimic.
Imobilitatea
Confortul este adesea inamicul ameliorării. Dacă se prezintă o mare oportunitate, iar singurul lucru care vă reține este acela de a vă deplasa, dacă pentru a fi aproape de familie sau de prieteni, unicul lucru care vă ține pe loc este de a trebui să vă mișcați, o veți regreta. Dacă numai teama de deplasare vă reține, mergeți, forțați, nu vă neliniștiți, veți găsi noi locuri plăcute, noi obiceiuri, noi prieteni și mai ales o nouă perspectivă de viață.
A păstra ranchiună
Amărăciunea, resentimentul și gelozia sunt otrăvuri care vă fac rău. Viața este prea scurtă pentru a avea resentimente pentru persoanele care v-au făcut rău. Întoarceți pagina, uitați de ranchiună și păstrați-vă energia pentru a-i iubi pe cei apropiați și a vă construi viața.
A refuza scuzele
Faceți greșeli ca toată lumea. Trebuie să vă cereți scuze pentru cuvinte nefericite, acțiuni ratate, pentru ceea ce ați uitat… Depășiți-vă teama sau orgoliul și scuzați-vă. Îl veți ajuta astfel pe cel pe care l-ați deranjat, supărat sau iritat să-și depășească resentimentul sau amărăciunea. Și începeți o nouă relație cu el cât mai curând posibil.
Păstrarea unui plan B
Un plan de rezervă vă poate ajuta să dormiți mai bine, dar vă poate în același timp demobiliza. Munciți mai bine dacă este mai dificil pe plan primar pentru că nu mai există o altă opțiune. Angajamentul dumneavoastră total, fără plasă de siguranță, vă va incita să munciți mai dur decât v-ați imaginat vreodată. Dacă ceea ce este mai rău nu se produce, încrederea vă va face să găsiți mijlocul de a reuși și atâta timp cât munciți, învățați din propriile erori și creșteți.
A fi prea mândri
Uitați de orgoliu pentru a admite eroarea făcută, excesul de mândrie de a avea visuri mărețe și glumiți pe seama dumneavoastră, cereți ajutorul celorlalți, sesizați șansa care trece, iar dacă ați căzut, ridicați-vă și continuați. Fiți mândri de ceea ce vi se poate întâmpla și veți reuși întotdeauna să o scoateți la capăt. În acest fel nu pierdeți cu adevărat niciodată.
A închide ochii
Eșecul face rău, ca și tristețea. Uneori chiar mai mult. Și atunci ce e de făcut? Pentru a evita să vă răniți, refuzați să priviți lucrurile în față. Acționând astfel nu veți ajunge niciodată să cunoașteți experiența cuceririi și a succesului. Rămâneți cât mai mult în joc, acționați, corectați-vă tirul, găsiți soluții. În definitiv asta înseamnă doar să alegeți să trăiți.
Articole conexe:
Cum să luaţi cea mai bună decizie în interesul dumneavoastră
Antreprenori, cântăriți bine riscurile pe drumul spre succes
Răspunsuri potrivite la întrebările înșelătoare de la interviu - Bogdan Buzdugan
5:59 AM, November 2022
[…] Decizii instinctive pe care le veți regreta […]