Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Motive pentru care vă opuneți schimbării

Schimbarea este inevitabilă, iar într-o lume care se mișcă rapid trebuie să țineți pasul cu ea dacă doriți să progresați în viață. În multe cazuri, schimbarea este simplă și vă bucurați de ea. Totuși există momente în viață când schimbarea va fi chinuitoare și va necesita un mare efort. Pot fi oameni care încearcă să vă vândă schimbarea, de exemplu angajatorul, iar aceștia se vor concentra pe toate aspectele pozitive. Dar undeva adânc va fi o parte din dumneavoastră care știe că vor fi și dificultăți implicate în schimbare și că o parte din dumneavoastră va dori să reziste schimbării. Este de ajutor să vă familiarizați cu unele dintre scuzele pe care le puteți folosi, astfel încât să fiți pregătiți pentru a aborda rezistența.

Există multe motive pentru care ați putea încerca să vă opuneți schimbării. Lista de mai jos conține câteva dintre motivele cele mai întâlnite.

Nu este plăcută

Atunci când faceți schimbări majore în viață, fie că au fost decise de dumneavoastră sau de altcineva, vor exista perioade de ajustare și va fi necesară o muncă grea. În timpul acestor schimbări vor fi și perioade plăcute. Abilitatea de a întârzia recompensa până la completarea schimbării este esențială. Inabilitatea de a întârzia această recompensă este unul dintre motivele majore de rezistență la schimbare.

Este imperativ să vă mențineți concentrarea asupra imaginii de ansamblu și a scopului din spatele schimbării.

Inabilitatea de a începe

A nu ști de unde să începeți este o scuză comună a rezistenței la schimbare. Știți că vreți să schimbați ceva și știți că veți profita de această schimbare, dar rezistați pentru că nu știți de unde să-ncepeți. Sunteți prins în paralizia analizei și nu reușiți să puneți schimbarea în mișcare.

Mai repede decât să vă concentrați asupra punctului de start perfect, faceți o listă a punctelor de pornire potențiale și a acțiunilor simple pe care le puteți întreprinde. Alegeți una care vi se pare că ar putea merge și încercați. Dacă nu merge folosiți feedback-ul pentru a vă ajuta să selectați opțiunea următoare. Odată ce ați pus rotițele în mișcare vă veți afla în curând pe drumul cel bun, dar acest lucru nu este posibil înainte de a face primul pas.

O imagine proastă despre sine

Dacă nu vă simțiți capabili de realizarea schimbării vă veți chinui pe măsura derulării ei. Imaginați-vă că doriți să vă îmbunătățiți productivitatea. Dacă vă puteți imagina doar ca pe o persoană dezordonată care se grăbește mereu de la o sarcină la alta, vă veți chinui să deveniți o persoană foarte productivă. În acest caz va trebui să lucrați la ameliorarea propriei imagini mai întâi.

Priviți-vă ca pe persoana care doriți să deveniți. Vizualizați acest lucru în fiecare zi. Pe măsură ce faceți asta, veți deveni mai încrezător în abilitatea proprie de a atinge acest obiectiv. Veți începe să identificați schimbarea pe care trebuie să o faceți și veți fi mai motivat pentru a face acele schimbări. În timp ce o imagine proprie nesănătoasă vă poate determina să rezistați schimbării, una pozitivă vă poate inspira în privința lor.

A eșua în recunoașterea comportamentelor

Uneori vă puteți vedea comportamentele ca pe niște fixații permanente, adică părți din ceea ce sunteți cu adevărat. Câteva exemple comune pot fi observate atunci când oamenii se etichetează, de exemplu, ca persoane mânioase. Atunci când credeți că un comportament este parte a ființei dumneavoastră, nu puteți vedea clar cum îl puteți schimba și, de aceea, vă veți opune schimbării. Puteți găsi scuze:

  • „Nu aș mai fi eu dacă aș schimba asta.”
  • „Ăsta sunt eu.”

Este important să vă reamintiți că un comportament este ceva temporar, care poate fi schimbat. Comportamentul dumneavoastră nu este ceea ce sunteți, este ceva ce puteți schimba, iar atunci când înțelegeți asta sunteți mai puțin motivat să rezistați la schimbare.

Respingerea responsabilității

Dacă vreți să schimbați ceva, dumneavoastră trebuie să faceți schimbarea. Cei care rezistă schimbării o fac adesea încercând să paseze responsabilitatea altcuiva, de exemplu:

  • „Plec dacă pleci și tu.”
  • „Voi merge la sală de 4 ori pe săptămână dacă vii și tu.”
  • „Voi ține regim atâta timp cât tu nu vei mânca nicio mâncare nesănătoasă pe lângă mine.”

 

În fiecare dintre aceste cazuri, responsabilitatea pentru schimbare este plasată pe umerii altei persoane. Dacă aceștia eșuează, acest lucru reprezintă o scuză pentru a renunța și a arunca blamul asupra lor. Respingerea responsabilității nu este decât un alt mod, ascuns, de rezistență la schimbare. Dacă vreți să faceți o schimbare, trebuie să vă asumați responsabilitatea pentru aceasta.

Teama de incertitudine

Nu există nicio garanție că orice schimbare va fi un succes. Atunci când căutați o garanție a succesului vă oferiți o scuză pentru a rezita schimbării. Știți că nimeni nu vă poate da această garanție. Și totuși, dacă vreți să faceți o schimbare trebuie să știți că acel status quo nu mai funcționează și nu mai e acceptabil.

Dacă schimbarea nu aduce rezultatele pe care le căutați, puteți face alte schimbări până când le obțineți. Dar dacă nu faceți schimbarea inițială, știți că sunteți blocat într-un status quo de neacceptat.

Costuri prea mari

Atunci când ați petrecut mult timp într-o situație, de exemplu o relație sau un job, veți fi investit multe resurse personale. Poate părea ca și cum ați arunca toată această investiție pe fereastră atunci când alegeți să faceți schimbarea și atunci rezistați acesteia.

Este important să vă amintiți natura tranzitorie a vieții. Trecem de la o situație la alta, învățând pe măsură ce avansăm.

Mai curând decât să vă concentrați asupra a ceea ce ați pus într-o situație, reamintiți-vă tot ce ați câștigat și concentrați-vă asupra oportunităților pe care le veți avea ca rezultat al schimbării.

Nu vreți schimbarea cu adevărat

Sunt multe ocazii în care vreți să dați impresia că încercați să schimbați ceva, dar în realitate nu doriți să faceți schimbarea. Pot exista motive diferite pentru asta. Poate că altcineva vă presează spre o schimbare pe care nu doriți să o faceți, de exemplu partenerul sau partenera dorește să vă lăsați de fumat și atunci faceți o tentativă înainte de a reîncepe să fumați în spatele său. Eventual veți fi prinși, dar sunteți capabili să pretindeți că ați încercat.

Un alt exemplu comun este acela când încercați să salvați o relație la care ați renunțat deja. Din respect pentru cealaltă persoană sau pentru că vreți să pretindeți că ați încercat să salvați relația, sunteți gata să vă puneți în mișcare. Totuși nu sunteți convins așa că sunt șanse mici ca schimbarea să reușească.

Nimeni nu are dreptul să vă preseze. Dacă nu vreți să vă schimbați, nu trebuie s-o faceți. Este mai bine să fie clar și să recunoașteți că nu vreți să faceți schimbarea.

Răsplata

Dacă doriți să vă agățați de un status quo care știți că nu funcționează pentru dumneavoastră, există de obicei o oarecare formă de răsplată care vă influențează pentru a rezista schimbării. Aceste prime sunt ghidate de frica a ceea ce ați putea pierde în cazul în care schimbarea se realizează, de exemplu:

  • Ați vrea să vă stăpâniți furia, dar vă este teamă că angajații dumneavoastră nu vor mai fi motivați dacă nu le va mai fi teamă de dumneavoastră;
  • V-ați dori să fiți mai puțin pasiv, dar așa primiți multă simpatie și atenție;
  • V-ar plăcea să vă lăsați de fumat, dar vă este teamă că vă veți îngrășa.

Atunci când căutați o schimbare majoră este important să identificați modalitățile în care beneficiați de starea de fapt. Dacă nu reușiți să vă dirijați gândurile în jurul acestor avantaje, puteți foarte ușor să începeți să rezistați sau să vă sabotați eforturile în direcția schimbării.

Schimbarea este realizată mai ușor atunci când are un scop clar. Și este o parte a vieții. Ea poate fi motivată de propriile dorințe sau de presiuni externe. Dacă eșuați în a o dirija în mod corect, schimbarea poate fi una dintre cele mai dificile și mai stresante perioade din viața dumneavoastră. Sunt multe motive din care ați putea rezista schimbării, dar în realitate niciunul nu este mai puternic decât teama. Atunci când știți cu adevărat că v-ar place sau că trebuie să schimbați ceva, puteți utiliza lista de mai sus pentru a identifica unele dintre modalitățile în care veți încerca să vă opuneți schimbării. Și puteți combate aceste probleme pentru a vă asigura o tranziție mai ușoară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *