Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Adoptarea unor comportamente productive pentru o mai bună reușită

Creierul dumneavoastră nu răspunde întotdeauna conform voinței de a schimba un obicei care dăunează organizației dumneavoastră sau gestionării timpului propriu. Poate că ați făcut deja această constatare: schimbarea unui comportament programând acțiuni negative pentru a-l corecta este cel mai adesea sortită eșecului. Iată câteva explicații și soluții pentru a vă recadra motivarea și a adopta comportamente productive.

Creierul uman este o mașină care crează obișnuințe

Creierul uman este o mașină de creare a obișnuințelor. El colectează și depozitează rutinele care au reușit în trecut pentru a vă permite să repetați acțiunile pe viitor fără să trebuiească să vă gândiți la ele în mod special. Cu siguranță puteți ieși uneori din procesul de creare a obișnuințelor, prin exersarea unui instrument muzical sau a sportului, ori făcând o călătorie în străinătate, dar în general aceste obiceiuri se formează în cadrul rutinei zilnice. Astfel, în fiecare zi vă așezați la birou în fața inbox-ului, icon-ul de la baza ecranului indicându-vă că este același program, cu fereastra de mesagerie care se deschide în același loc pe ecran. Cum vă verificați de mai multe ori pe zi e-mail-urile în timpul zilei, devine o obișnuință să căutați icon-ul indicând că aveți un mesaj nou și să întrerupeți periodic ceea ce faceți pentru asta.

Obiectivele negative sunt destinate eșecului

Este normal să vreți să vă faceți activitatea mai productivă. Aceți astfel tendința de a vă concentra pe comportamentele care dăunează acestei eficiențe și doriți să le opriți. Puteți face o listă a lucrurilor care vă scad productivitatea, cum ar fi verificarea prea des a curierului, navigarea inutilă pe internet, participarea la prea multe ședințe etc., și să puneți accent pe ceea ce trebuie să faceți pentru a reduce aceste comportamente care vă irosesc timpul. Vă stabiliți în acest fel o strategie în jurul unor obiective negative: verificarea mai rară a inbox-ului, reducerea numărului de ședințe, referindu-vă la acțiuni pe care nu trebuie să le faceți. Dar mecanismele cerebrale sunt incapabile să învețe să nu facă ceva. Nu contează de câte ori evitați cu succes verificarea e-mail-urilor, sistemul dumneavoastră de învățare vă va incita să o faceți din nou atunci când vă veți găsi într-o situație în care sunteți obișnuit să o faceți. Obiectivele negative sunt sortite eșecului, pentru că ele nu crează obișnuințe.

Alternativa fixării unor obiective pozitive

În mod logic, soluția constă în fixarea unor obiective pozitive și de a conduce acțiuni care intră în conflict cu comportamentele pe care doriți să le opriți. De exemplu, în loc să vă verificați mail-urile acordați-vă timp pentru a scrie sau a citi un articol pe un subiect profesional sau pentru a pregăti un proiect. Inbox-ul va fi în același loc atunci când veți hotărâ că trebuie verificat. Concentrându-vă pe acțiuni care trebuie făcute, dați sistemului de creare a obișnuințelor o șansă de funcționare. Pentru a crea obiective pozitive într-o manieră eficientă trebuie să planificați un pic viitorul și să vă gândiți bine la comportamentele pe care doriți să le opriți. Dacă faceți lucrurile din obișnuință, nu este evident că veți reuși să le identificați și este probabil că va trebui să pierdeți destul timp pentru a observa și a ști ce faceți, cum și în ce moment. O altă dificultate este de a găsi un nou comportament pentru a-l înlocui pe cel pe care doriți să-l opriți. Cheia reușitei este de a fi coerent cu ceea ce faceți în general în această situație, astfel încât să intervină o asociere. Uneori schimbarea mediului facilitează adoptarea unei noi acțiuni înlocuind un comportament indezirabil. Pentru a vă verifica mail-urile mai rar, păstrați-vă inbox-ul închis și definiți o alarmă care vă indică momentele în care trebuie să-l deschideți. În acest fel comportamentul pe care nu doriți să-l faceți devine chiar dificil de realizat.

Pentru aprofundarea subiectului puteți citi și:

Ameliorându-vă capacitatea de a asculta veţi deveni foarte interesant şi productiv

Utilizați ziua de luni pentru a fi productiv toată săptămâna

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *