Cultivarea unei mentalități de antreprenor de succes
Nu aveți nevoie de un MBA pentru a reuși ca antreprenor, în schimb trebuie să cultivați și să dezvoltați o stare de spirit pentru a întreprinde, a înțelege și a vă dezbolta afacerea. Ca și un sportiv care se condiționează pentru a câștiga, trebuie să vă pregătiți mental, în special pentru a ieși din zona dumneavoastră de confort.
Anticipați eșecul pentru a putea reuși
Conform unui studiu condus de Universitatea Duke și cea din California de Sud implicând 549 de creatori de întreprinderi care au reușit, explicația cea mai frecventă a succesului lor este propria capacitate de a învăța din greșeli. A înțelege eșecul înseamnă să știi cum să reușești, iar reușitele la scară mare din prima sunt rare. Calea spre succes nu este dreaptă, ci plină de capcane, de ocoluri și de zigzaguri. Chiar dacă credeți că ați prevăzut totul într-o manieră meticuloasă, veți face probabil cel puțin o greșeală. Anumiți antreprenori, convinși că vor reuși din prima tentativă, nu prevăd o a doua încercare, iar făcând acest lucru își îndepărtează succesul până la urmă.
Acordați autonomie și delegați
Marele patron care a reușit se bazează întotdeauna pe o echipă managerială, care-i dirijează întreprinderea pe calea succesului. El este încurajat să-și urmărească ideile și le furnizează instrumentele pentru a reuși. El atribuie de la bun început creșterea întreprinderii sale capacității sale de a delega și a încuraja autonomia. Întreprinderea dumneavoastră nu se poate dezvolta doar prin dumneavoastră. Oricât de dur ați munci, nu puteți face totul. O idee bună se transformă într-o mare întreprindere dacă vă găsiți colaboratorii potriviți și le acordați încredere pentru a vă ajuta să câștigați. Aveți nevoie de ajutor pentru a vă atinge obiectivele, ceea ce dă recrutării o importanță strategică, pentru că având angajați performanți vă oferiți timp și liniște pentru a lucra pentru viitorul afacerii dumneavoastră.
Rămâneți curios și deprindeți competențe noi
Un studiu condus pe lângă absolvenți de la Stanford demonstrează că angajatul care a cunoscut o mare varietate de meserii și funcții este mai înclinat să devină antreprenor. Nu orice antreprenor este un expert, dar cel care reușește are întotdeauna un larg evantai de competențe. El are în general o sete de cunoștințe și îi place să învețe, ceea ce îi permite să rămână eficient. El profită de deprinderea a noi competențe și de ideile pe care le introduce în întreprinderea sa. Cea mai mică lecție poate face o mare diferență în afaceri.
Urmați-vă instinctele și ascultați-vă inima
Conform unui sondaj al Fundației Kauffman, 98% din creatorii de întreprinderi admit că și-au asumat riscuri pentru reușita antreprenorială. Antreprenorul care câștigă se sprijină pe instinct pentru a recruta un colaborator, a decide o strategie sau în alegerea unui asociat. În calitate de antreprenori, faceți în fiecare zi față unor noi provocări și vă găsiți adesea pe un teren neexplorat cu foarte puține informații, date sau experiență anterioară pentru fundamentarea unei decizii bune. Aici intră în joc intuiția și instinctele dumneavoastră pentru a decide.
Acceptați-vă responsabilitatea
Diferența esențială între un salariat și un antreprenor ține adesea de rolul atribuit mediului înconjurător și circumstanțelor exterioare. Pentru unul acestea sunt scuze, în timp ce pentru celălalt sunt oportunități. Cu siguranță nu controlați totul, dar trebuie să reacționați când survine neprevăzutul. Sunteți responsabil de reușitele și eșecurile dumneavoastră, chiar dacă originea lor se află în elemente pe care nu le controlați.
O mentalitate multiformă
Când observați un antreprenor care a reușit, de fiecare dată puteți detecta unul sau mai multe elemente care-i explică succesul și în care vă puteți regăsi: nu aveți nevoie de un titlu pompos pentru a-i coordona pe alții, vă conduceți mai întâi pe dumneavoastră înainte de a pretinde să o faceți cu alții, dați exemplu și nu vă mulțumiți cu niște vorbe frumoase, puneți performanța și rezultatele la același nivel cu latura umană și aveți gustul dezvoltării personale și a celorlalți. Entuziasmul dumneavoastră este o maladie contagioasă, care-i contaminează pe cei care vă înconjoară. Îi respectați și acceptați faptul că vă puteți înșela și nu vă ascundeți nici măcar în public. Vă place să partajați succesele și vă asumați primul eșecurile. Și puteți continua chiar dumneavoastră înșiruirea acestor caracteristici.
Iar dacă nu sunteți încă antreprenori, nu uitați că cei mai buni directori sunt cei care tratează întreprinderea pe care o conduc cu aceeași grijă cu care ar trata-o dacă ar fi a lor.
Pentru dezvoltarea unora dintre ideile de mai sus puteți citi de asemenea:
Despre delegare și îndepărtarea pretextelor pentru a păstra totul
Greșeli pe care nu vă permiteți să le faceți la interviu - Bogdan Buzdugan
7:46 AM, November 2022
[…] Cultivarea unei mentalități de antreprenor de succes […]