Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Idei preconcepute despre fericirea la locul de muncă

Sunt multe idei preconcepute despre fericirea la locul de muncă. De altfel, poate fi angajatul fericit când are de gestionat atâtea contradicții? Pentru unii fericirea este mereu mâine, într-un alt post, o altă întreprindere sau un salariu mai mare… În ciuda crizei, a afacerilor dificile, a presiunii ierarhice, a stresului, există angajați fericiți, iar vestea bună este că acest lucru se învață, chiar dacă Sfântul Augustin afirma că „fericirea înseamnă să continui să dorești ceea ce ai deja.”

Fericirea profesională nu există

Unele întreprinderi numesc direcția de resurse umane directoratul fericirii, deci ar trebui să aibă angajați din ce în ce mai fericiți. Sunt însă mai multe întrebări la care trebuie răspuns: oare fericirea dumneavoastră depinde numai de direcția de resurse umane? Și înainte de orice, ce numiți dumneavoastră fericire profesională:

  • Să fiți bine plătiți?
  • Să ocupați un post care corespunde ambițiilor dumneavoastră?
  • Să exercitați o anumită putere?
  • Să dirijați un anumit număr de colaboratori?
  • Să cuceriți o piață?
  • Să faceți întreprinderea dumneavoastră să câștige bani?
  • Să fiți apreciat de superiorul dumneavoastră ierarhic?
  • Să câștigați suficient și să fiți acasă pentru a lua cina cu copiii dumneavoastră?
  • Să inventați un nou produs sau serviciu?
  • Să vă simțiți indispensabil?
  • Să fiți vânat de un cabinet de recrutare pentru un concurent?
  • Să vă transmiteți cunoștințele colaboratorilor?
  • Să fiți implicat în ceea ce faceți?
  • Să fiți un exemplu?

Și lista întrebărilor poate continua…

Deci unde se află fericirea dumneavoastră? De fapt în toate cele de mai sus și în niciuna…

Gestionarea contradicțiilor nu poate conduce la fericire

Conform unui studiu condus de Sonja Lyubomirski, profesor la o universitate din California, fericirea unei ființe umane este determinată în proporție de 50% de capitalul său de pornire, 40% de angajamentul său personal și 10% de circumstanțele exterioare. Acestea din urmă acoperă, de exemplu, pur și simplu faptul de a fi angajat sau șomer, bine plătit sau așa-și-așa, sănătos sau nu, a trăi într-o țară aflată în criză sau nu, a-și plăti impozitele etc. Numeroase analize științifice o demonstrează: chiar și cu diplome, mai sus în ierarhie, mai puternic, mai bine plătit, nu vă veți bucura în mod obligatoriu de o fericire mai mare decât un cadru din middle management sau un simplu angajat. 50% provine din propiul dumneavoastră ADN al fericirii pe care nu-l puteți schimba, la fel ca și elementele exterioare care vă sunt impuse. Rămân cele 40% care depind de comportamentul dumneavoastră, asupra cărora puteți acționa cu condiția de a vă debarasa de anumite convingeri ce vă împiedică să atingeți această stare.

Fericirea profesională trebuie căutată ca pe o insulă a comorii

Ca o comoară ascunsă pe o insulă, aceasta există undeva pe piața muncii. Trebuie să o descoperiți și să vă bateți pentru a o lua, înaintea altuia… Nu e atât de sigur că-i așa. Echilibrul dumneavoastră nu este o stare pe care să o găsiți ca pe o ultimă etapă a unei vânători de comori. Nu există un pământ al făgăduinței, ci mai mult un comportament de adoptat și de adaptat pe tot parcusul vieții dumneavoastră active.

Fericirea înseamnă schimbarea întreprinderii, a meseriei sau a regiunii

Încetați să vă îmbătați cu iluzii ca „Voi fi mai fericit dacă aș lucra într-o întreprindere mai dinamică”, „dacă aș lucra într-un sector mai modern”, „dacă aș pleca să lucrez în Germania”… Gândind astfel vă mințiți singur. Este vorba de cele 10% de circumstanțe exterioare: schimbând veți duce cu dumneavoastră fericirea sau nefericirea într-o altă întreprindere, în altă meserie sau țară/regiune.

Vă simțiți sau nu bine în pielea dumneavoastră

Încă o convingere. Cu siguranță dispuneți de propriul ADN, de capacitatea de a fi echilibrat, vesel, curajos, senin, dar echilibrul, fericirea profesională, plăcerea de a lucra într-o întreprindere care vi se potrivește se învață, se educă și se antrenează. Prin muncă, reflectând asupra sinelui, cu efortul de a schimba comportamentul ajungeți la rezultate foarte bune păstrând un echilibru în viață. Vestea bună este că acest lucru se învață, pentru că în mare parte totul depinde de comportamentul dumneavoastră pe care trebuie să-l adaptați de-a lungul întregii vieți active. Puterea nu vă va servi la nimic dacă trăiți într-o rețea socială căreia îi transmiteți multe, iar fericirea vă poate scăpa la un moment dat, dar o veți regăsi prin perseverență, zi după zi, timp de mai mulți ani. Sigur că aveți nevoie de o mentalitate de creștere pentru a vedea în eșec o posibilitate de a crește, pierderile ca o provocare, obstacolele ca oportunități. Și cu o asemenea stare de spirit, orice este posibil. În orice caz, pentru a vă sincroniza viața activă cu valorile, singura întrebare pe care trebuie să v-o puneți este pentru ce munciți. Iar dacă reușiți în munca dumneavoastră și beneficiați de un salariu superb, nu sunteți încă un câștigător pentru că trebuie să vă bucurați și de o sănătate bună și să aveți parte de afecțiune și de dragoste, fără de care nu veți fi fericiți.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *