Ce-ar fi dacă v-ați transforma slăbiciunile în puncte forte?
Ca orice antreprenor, conducător, manager sau om, aveți atuuri și slăbiciuni. Și mai ales puncte slabe asupra cărora vă concentrați în mod regulat, ceea ce devine cu adevărat frustrant dacă doriți să fiți bun în tot ceea ce faceți sau, încă și mai rău, dacă credeți că trebuie să fiți și că sunteți singurul care poate conduce îmtreprinderea spre succes. Nu sunteți bun în toate. Este mai bine să o admiteți și mai ales să vă transformați marile slăbiciuni în puncte forte.
Recunoașterea și acceptarea slăbiciunilor
Nu puteți transforma o slăbiciune într-un atu atâta vreme sunteți ocupat cu negarea ei. Trebuie să o admiteți și să o delimitați corect. Dacă nu sunteți în largul dumneavoastră în situații conflictuale sau de confruntare, aveți tendința să le evitați. Aceasta vă poate ajuta în anumite cazuri, iar în altele vă poate aduce deservicii. Veți avea tendința să lăsați o situație să se degradeze datorită reticenței de a o înfrunta. Admiterea acestui defect este utilă pentru că în acest fel îl luați în considerare înainte de a vă hotărâ să acționați.
Obținerea unor sfaturi de la persoane de încredere
Înainte de înfruntarea unei situații în care vă știți prea puțin pregătit, în loc să o evitați sau s-o ocoliți, aveți interesul să cereți sfatul unui prieten care gestionează mai bine decât dumneavoastră acest gen de situație. El vă va recomanda cu fermitate să provocați o discuție cu persoanele care vă deranjează, pornind de la principiul că reticența dumneavoastră în angajarea într-o confruntare se poate întoarce împotriva dumneavoastră. Acest schimb trebuie însă bine pregătit pentru a vă roda într-un exercițiu delicat pentru dumneavoastră.
Pregătire, pregătire și iar pregătire
Uneori cea mai bună apărare împotriva unei slăbiciuni este de a o supracompensa printr-o excelentă pregătire. De exemplu atunci când negociați un contract, dacă vă admiteți slăbiciunea sau fragilitatea în materie de conversație cu interlocutori de care vă este teamă, interesați-vă la maxim asupra persoanelor pe care le veți avea în față, despre societatea și practicile lor. Cu cât veți ști mai multe, cu atât veți fi mai liniștit și mai percutant în modul în care veți conduce schimbul.
Delegați atunci când vă lipsesc competențele
În loc să faceți o muncă la care nu sunteți bun, delegați-o cuiva competent. Recrutați sau alegeți un prestatar care posedă competențele care vă lipsesc. Dincolo de compensarea slăbiciunii, veți găsi astfel un profesionist în care puteți avea încredere și veți trece prin experiența încredințării unui terț a unei sarcini pe care nu o înțelegeți în întregime sau, mai mult, da a-i responsabiliza pe cei care lucrează pentru dumneavoastră.
A ști suficient pentru a crea panică
Chiar dacă nu posedați un înalt nivel de cunoștințe într-un domeniu, trebuie să acumulați un bagaj minim de cunoștințe. Puteți dirija, de exemplu o întreprindere pe internet fără a fi un as al web-ului sau al competențelor tehnologice. Trebuie să aveți încredere în experți, dar trebuie să știți suficient pentru a putea aprecia detaliile și fezabilitatea a ceea ce cereți. Suficient pentru a le fi teamă. Există multe acțiuni pe care trebuie să fiți în măsură să le faceți dumneavoastră, cel puțin într-o anumită măsură, mai ales acelea pentru care doriți să recrutați pe cineva.
Apropierea de cel care are aceleași slăbiciuni
Dacă nu posedați o competență de care aveți mare nevoie, puteți paria că un alt antreprenor este confruntat cu aceeași problemă. Este binecunoscut că unirea face puterea, iar similaritatea slăbiciunilor poate deveni un atu dacă vă asociați pentru a găsi o soluție. Sau, și mai bine, dacă găsiți mijlocul de a vă compensa slăbiciunea, vă puteți negocia soluția în fața unui antreprenor aflat în aceeași situație și să vă transformați astfel slăbiciunea într-o nouă întreprindere reușită.