Blog

Blog
Cum să răspundeți unui comportament agresiv la serviciu

Comments (1) - Uncategorized

Cum să răspundeți unui comportament agresiv la serviciu

Agresivitatea în mediul de lucru, sub numeroase forme – comportamente amenințătoare, insulte, accese de furie, violențe verbale, avansuri sexuale etc. – este o monedă curentă. Dar pe cât este de posibil să preveniți actele violente ușor de identificat, cu atât anumite comportamente perfide, intimidante, amenințătoare sunt dificil de anticipat. Iată câteva strategii pentru a face față intimidării și a răspunde unui comportament agresiv la locul de muncă.

De la ripostă la hărțuire

Agresiunea ia numeroase forme, mergând de la tactici de intimidare într-o ședință la provocări, avansuri sau hărțuire sexuală. O ripostă distrugătoare sau niște cuvinte neplăcute și violente în fața tuturor vor enerva majoritatea colaboratorilor și îi va face să simtă că ceea ce li se spune nu este credibil. Anumiți manageri nu se pot împiedica să nu-și atace membrii echipei, ca și cum acesta ar fi pentru ei singurul mijloc de a-și stabili autoritatea. Dar de fapt este mai rău, pentru că acest lucru frustrează, destabilizează, demotivează și demobilizează. Este pur și simplu anti-management! O altă formă de agresiune este tăcerea, care constă în a-și intimida anturajul cu priviri pătrunzătoare sau sprâncene încruntate. Unii utilizează privirea insistentă pentru a zdrobi, într-atât este de dificil să-ți păstrezi sângele rece și calmul. Agresiunea se exprimă și prin comentarii sexuale nepotrivite sau avansuri sexuale. Iar bărbații nu sunt singurii agresori în epoca noastră a egalității revendicate între sexe. Cum puteți răspunde cel mai bine acestor intimidări?

Refuzați să fiți întrerupt

Este primul lucru pe care trebuie să-l faceți: nu acceptați niciodată o întrerupere de acest tip. Dacă animați o reuniune, arătați imediat că așteptați de la fiecare participant politețe și respect. Dacă unul dintre ei vă întrerupe într-o manieră intempestivă, puneți-l la punct amintindu-i că trebuie să respecte ordinea de zi și derularea ședinței așa cum o pilotați. Dacă sunteți întrerupt din nou, continuați să vorbiți ferm sau precizați că doriți să terminați. Arătați în maniera cea mai potrivită că dețineți autoritatea și vreți să o exercitați. Participanții vă vor respecta cu atât mai mult pe viitor cu cât nu veți tolera întreruperile.

Păstrați-vă calmul în fața violenței verbale

Dacă cineva vă adresează întrebări agresive, revoltate, dacă vi se pun la îndoială afirmațiile, fundamentarea lor sau intenția dumneavoastră, faceți în așa fel încât să nu reacționați într-o manieră defensivă, pentru că acest lucru va mări puterea agresorului. În loc de asta, respirați adânc, priviți-l în ochi și răspundeți-i că sunteți mulțumit pentru că a pus acea întrebare. Acest lucru arată că profitați de ocazie pentru a explica, iar dacă îi mai și zâmbiți, că nu sunteți intimidat și că găsiți întrebările lui interesante, pentru că vă oferă mijlocul de a le da un răspuns corect.

Fixați o privire pătrunzătoare fără a vă enerva

Când cineva vă privește, nu fiți intimidat. Este chiar o ocazie de a-i arăta că nu vă temeți de nimic. Susțineți-i privirea la fel de mult și de puternic. Făcând asta vă simțiți cel puțin pe același nivel cu el și îi arătați că nu sunteți enervat. Acest tip de comportament este crucial prima dată. A ști și a putea fixa cu ochii un conducător care, în principiu, vă testează în acest fel, este important. Dacă rămâneți la fel de ferm ca și el în acest efort ocular, dacă nu clipiți și nu întoarceți privirea, veți începe să-i câștigați încrederea și să-l faceți să înțeleagă la ce nivel se vor situa relațiile dumneavoastră.

Oprirea netă a agresiunii sexuale

Dacă sunteți surprins de avansuri sexuale, trebuie să adoptați un comportament fără ambiguitate. Ele pot lua forme inocente sau foarte directe, cum ar fi privirile insistente, complimentele repetate, aluziile apăsate sau chiar invitațiile la cină… Dacă agresorul reîncepe în ciuda atitudinii dumneavoastră, trebuie să vă dublați fermitatea pentru a tăia scurt orice recidivă. Dacă acest lucru vi se întâmplă în continuare, poate că fără să vreți provocați o asemenea situație, și atunci trebuie să vă revizuiți comportamentul care transmite o imagine diferită de cea pe care o doriți. Rămâneți în domeniul unor comportamente sobre și profesionale pentru a evita să ațâțați în mod inconștient asemenea pățanii, mai ales dacă implică un superior ierarhic. Dacă acest lucru se transformă în hărțuire sexuală, trebuie să reacționați imediat și să comunicați superiorilor dumneavoastră, sau șefilor șefilor dumneavoastră. Este mai bine să reamintiți în această fază că angajatorul are o obligație de a asigura protecția sănătății și a siguranței angajaților săi, iar faptul că unul dintre salariați este victimă, la locul său de muncă, a violențelor psihice din partea unui alt salariat, reprezintă o neîndeplinire a acestei obligații, chiar dacă a luat toate măsurile preventive.

Alte articole recomandate:

Controlul sau reducerea costurilor?

Opriți-vă din a vă denigra pentru a putea reuși!

Despre inovație în organizații – Darwin sau Lamarck?

O strategie câștigătoare pentru afirmarea valorii dumneavoastră profesionale

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *