Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Liderii sunt născuți sau făcuți?

În timp ce anumiți indivizi continuă să susțină că fundația unui bun leadership este deja prezentă la naștere în anumite persoane care vor deveni mari lideri, aproape toți încuviințează faptul că experiența și trainingul joacă un rol major în determinarea faptului dacă persoanele trăiesc la nivelul adevăratului lor potențial.

Majoritatea talentelor mondiale în domeniul leadershipului organizațional vor susține că experiența și mentoratul sunt doi factori cheie în producerea unui bun lider. În mod esențial, dacă credeți că aveți chemarea, motivația și talentul de a deveni un bun lider, trebuie să vă înconjurați de persoanele și resursele potrivite și să porniți pe cărarea către leadership încă de astăzi.

Natura contra educației

Această dezbatere a fost una dintre întrebările centrale ale diferitelor zone academice. Întrebarea a fost pusă nu numai în domeniul științei, ci și al filozofiei. Aplicată la lumea afacerilor și a leadershipului organizațional în general, chestiunea în cauză poate fi formulată astfel:

  • Au indivizii anumite trăsături inerente care îi fac lideri buni sau învață trăsăturile necesare leadershipului prin experiențe și traininguri semnificative?

Răspunsul este foarte simplu: amândouă răspunsurile sunt valabile! Există anumiți indivizi care sunt mai înclinați spre poziții de leadership pentru că posedă anumite caracteristici inerente de personalitate care-i conduc spre un proces de leadership. Și totuși, nimeni nu-și poate folosi corect aceste abilități dacă nu a fost expus unor situații de viață reale și nu a obținut un bun mentorat și training din surse potrivite.

Pe scurt, oricine poate învăța abilitățile necesare pentru a fi un lider bun. Este necesar însă angajamentul pentru anumite scopuri. Acestea includ, dar nu se limitează la următoarele enunțuri:

  • Să devină conștient de oportunitățile disponibile prin diferite programe de dezvoltare de management și să obțină un maxim de avantaje din aceste oportunități;
  • Să caute în mod activ oportunități de a-și asuma sau de a-și mări responsabilitățile, chiar și în situații în care nu sunt oferite în schimb avantaje sau beneficii;
  • Să solicite mentoratul și sfaturi de la persoanele mai experimentate sau de la manageri și să le aplice în rutina zilnică;
  • Să se dedice în mod constant provocărilor personale în diferite direcții, expandând orizonturile propriei cunoașteri.

Aștept completări…

Alte articole recomandate:

Cum să aveți o super-încredere în dumneavoastră

5 erori de evitat pentru a apărea în căutări pe Google

Cum recunoașteți un bun patron

Sfaturi pentru crearea unui puternic flux de leadership

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *