Blog

Blog

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Patronul dumneavoastră este mai tânăr – dumneavoastră sunteți cel care trebuie să gestioneze situația

Dacă superiorul dumneavoastră ierarhic are 10 ani mai puțin, acest lucru poate deveni jenant dacă nu aveți grijă. La început, când descoperiți acest lucru, comportamentul dumneavoastră poate fi jenat. Acest lucru nu înseamnă de fapt că nu ați făcut eforturi sau că v-a lipsit voința pentru a vă realiza proiectele profesionale. Nu, așa s-au aranjat lucrurile, iar acest lucru poate fi chiar o veste bună. Iată cea mai bună metodă de gestionare a unei asemenea situații.

Validați faptul că vă este patron dintr-un motiv clar

Poate că v-ați gândit că veți fi promovat și resimțiți o mare nemulțumire. Este doar punctul dumneavoastră de vedere. Chiar dacă vă simțiți penalizat de un anumit favoritism, este la fel de posibil ca nominalizarea altuia să se datoreze unor competențe pe care dumneavoastră nu le posedați. Este rândul dumneavoastră să decideți acum dacă rămâneți și continuați sau plecați. Dacă decideți să rămâneți, spuneți-vă clar că este decizia dumneavoastră și nu este vina noului patron, care nu a ales singur să vă fie manager. Deci, este interesul dumneavoastră să fiți deschis pemntru a descoperi ce vă poate învăța acest nou șef. De exemplu, un șef ierarhic mai tânăr vă poate arăta cum pot fi grăbite lucrurile cu ajutorul noilor tehnologii. Cea mai bună metodă de a avea o relație reușită este de a-l trata ca și cum ar fi de aceeași vârstă sau poate chiar mai mare. În acest tip de relație, respectul este primordial.

Identificați și aduceți-vă atuurilor în fața noului șef

Aveți mai multă experiență profesională decât credeți. Cu vârsta ați acumulat cunoștințe pe care patronul dumneavoastră ar trebui să le aprecieze. Identificați-vă atuurile, competențele, ceea ce știți să faceți, dar de asemenea rețeaua, contactele și aduceți-le în echipa pe care patronul dumneavoastră încearcă să o construiască sau să o amelioreze, lăsați-l să înțeleagă dorința dumneavoastră de a-l ajuta. Îi veți arăta astfel că sunteți fairplay și vă comportați ca un om de echipă. Remarcați-vă ca fiind primul care vă mobilizați pentru proiectele noului patron.

Acționați ca mentor, nu ca o rudă

Când cineva este mai tânăr decât dumneavoastră, puteți adopta în mod inconștient o atitudine comparabilă celei a unui frate sau soră mai mare. Este normal, dar aveți grijă ca o asemenea atitudine să nu fie considerată condescendentă, ceea ce ar otrăvi o ambianță deja fragilă și inconfortabilă. Este mai bine să-i demonstrați că diferența de vârstă nu vă deranjează. Iar dacă vreți să-i dați sfaturi sau să-i faceți recomandări, mai curând decât să vă referiți la experiența dumneavoastră care este mai mare decât a lui, faceți ca și cum aceste remarci ar fi fost inspirate de interesul și strategia întreprinderii.

Nu jucați rolul unui tânăr cu un patron mai tânăr

În orice caz, ar fi o greșeală să vă comportați ca fiind mai tânăr decât sunteți pentru că patronul dumneavoastră chiar este. Ar fi un lucru ridicol, ca și atunci când vorbiți cu un accent străin pentru că și interlocutorul dumneavoastră îl are. A avea un patron mai tânăr nu înseamnă că trebuie să vă cumpărați haine mulate, să-i folosiți jargonul sau să adoptați manierele generației Y. Rămâne-ți același și arătați-vă deschis spre ameliorarea muncii dumneavoastră. Dacă contextul o permite, arătați-vă deschis să beți un pahar cu colegii în afara orelor de serviciu pentru a vă cunoaște. Este o ocazie de a sparge gheața, de a coborâ tensiunea, de a vă înțelege mai bine reciproc și de a constata că aveți mai multe lucruri în comun decât credeați.

Alte articole recomandate:

Google și dumneavoastră: nu sunteți vizibili, nu existați!

Cum să dați impresia că reușiți în orice circumstanțe

Despre psihopaţii în costum şi cravată

Zâmbetul – cel mai bun coach al carierei dumneavoastră

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *