Blog

Blog
Interviul de recrutare: atuurile seniorilor pe care ceilalți nu le au

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Interviul de recrutare: atuurile seniorilor pe care ceilalți nu le au

A avea peste 45 de ani rămâne un handicap pe piața muncii. Puteți totuși scoate în față anumite atuuri pe care ceilalți nu prea le au.

Experiența dumneavoastră

„Evocarea propriei expertize este un mijloc excelent de a transforma propriul surplus de experiență în puncte pozitive”, sfătuiește Sebastien Bompard, președinte al A compétence égale, asociație a cabinetelor de recrutare franceze care luptă contra practicilor discriminatorii. Sunteți un expert în management? Ilustrați concret modul în care ați făcut să evolueze echipa dumneavoastră în interiorul organizației.

Adaptabilitatea dumneavoastră

„Grație parcursului lor diferențiat (diferite sectoare, întreprinderi și tipuri de posturi), seniorii au capacitatea de a se adapta la problematici diferite. Ei știu la fel de bine să adreseze un subiect la nivel strategic ca și la cel operațional”, argumentează el. Ori această pălărie dublă este capitală într-o întreprindere, în special în IMM-uri.

„Operaționalitatea” dumneavoastră

Grație trecutului dumneavoastră profesional, nu va fi nevoie de discursuri lungi sau de formări profesionale costisitoare la preluarea funcției. Veți fi imediat operațional. În plus, dumneavoastră stăpâniți suficient de bine angrenajele și codurile în vigoare în firme. Este din nou un câștig de timp evident.

Modestia dumneavoastră

„Spre deosebire de tineri, seniorii nu caută întotdeauna să urce pe podium. Ei intră rar într-un mod politicianist”, observă Francois Humbert, fondator și director al Cadres Seniors Consulting. „Jocurile de putere nu-i mai interesează. Ei se situează mai mult în zona de consultanță decât în cea de proprietate”, adaugă Sebastien Bompard.

Statornicia dumneavoastră

La 55 de ani nu mai sunteți un zapper. Nu mai cautați un post pentru 2-3 ani și „arrivederci, baby!”. „În cadrul interviului, insistați pe fidelitatea dumneavoastră pentru următorii 10 ani. Chiar dacă întreprinderile nu fac proiecte de asemenea durată, ele luptă toate în acest moment contra pierderii cunoștințelor. Un câștig substanțial pentru ele. Valorizarea perenității într-un post este de natură să reasigure un recrutor”, subliniază Francois Humbert.

Vârsta dumneavoastră

Nu vă scuzați pentru că ați depășit cincizeci de ani. Asumați-i! Demonstrați că la vârsta dumneavoastră sunteți încă energic și conectat. Cea mai bună probă? „Realizările dumneavoastră”, răspunde președintele asociației. „De exemplu un cont de Twitter urmărit și profiluri active pe rețelele sociale.”

Mobilitatea dumneavoastră

„Seniorii sunt adesea mai mobili decât credem. La 55 de ani, nu mai au în general copii în întreținere și nici credite imobiliare. Au deci mai puține legături familiale și financiare și sunt mai deschiși la o mobilitate geografică. Este de asemenea o vârstă bună pentru a te expatria”, constată el. Dacă sunteți în această situație, expuneți-o în momentul interviului.

Spiritul dumneavoastră de negociere

În sfârșit să vorbim de salariu. Seniorii sunt reputați pentru că sunt mult mai scumpi datorită experienței lor. Și atunci ce să faci: să-ți scazi prețul cu riscul de a-ți pierde credibilitatea profesională sau să rămâi blocat cu riscul de a nu obține postul? Dificil de spus pentru că totul depinde de situația fiecăruia. Poate fi găsită o soluție intermediară. „De ce să nu acceptați o acădere de 20-30% a salariului fix și să negociați o parte variabilă substanțială dacă performanțele sunt la rendez-vous?”, propune Francois Humbert. Acest sistem permite întreprinderii să nu investească în costuri fixe. Iar seniorilor să poată ridica glasul în cazul creșterii performanței. Propunerea unui asemenea tip de montaj vă permite să vă demonstrați capacitatea de a negocia într-o relație câștigătoare pentru ambele părți.

Alte articole recomandate:

Cum să prezentaţi perioadele nelucrate din CV-ul dumneavoastră

33 de cauze ale eșecului în căutarea unui loc de muncă de eliminat urgent

Despre CV: abandonaţi modelele care ucid!

Cum să scrieți o notă de mulțumire perfectă după interviu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *